Benedek
-4 °C
5 °C

350 ezres gyilkos poén

2006.11.28. 13:32
A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva úgy döntött, 350 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnünk Keller László volt közpénzügyi államtitkárnak, mert megsértettük emberi méltósághoz fűződő jogát.

A Fővárosi Ítélőtábla 2. számú tanácsa úgy határozott, 2005 decemberében megjelent, Bukjon együtt a kormánnyal című cikkünkben megsértettük Keller László emberi méltóságát azzal, hogy a róla szóló részben a "Killer" közcímet használtuk. 350 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnünk, bocsánatot kell kérnünk tőle, meg kell jelentetnünk az ítélet rendelkező részét, és eltiltottak bennünket a további jogsértéstől.

A jogerős döntés szerint a "Killer" közcím a felperes "nevével való ízléstelen szórakozás" volt, márpedig a név a személyiséghez tartozik.

Az ítélőtábla azonban úgy látta, az elsőfokú bíróság ezen túlmenően rosszul értelmezte a cikkünkben foglaltakat. Az elsőfokú ítélet szerint ugyanis hamis tényállítást tettünk, amikor azt írtuk, hogy "az előző ciklus kínosnak tartott ügyeit ágyúval sorozta, ám mégsem sikerült egyetlen komolyabb trófeát begyűjtenie." Az ítélőtanács viszont úgy látta, ez a mondat nem tényállítás, hanem Keller László tevékenységére vonatkozó értékítélet volt, továbbá köztudomású tényként vette figyelembe, hogy a volt államtitkár tevékenységének nagy része nem vezetett eredményre.

Cikkünkben szerepelt egy olyan mondat is, mely szerint az eredménytelenséghez Keller László szerint "az egyértelműen "bűnpártoló/fideszes" ügyészség asszisztálása is kellett". Az elsőfokú bíróság elfogadta Keller érvelését, hogy ő a vele készült interjúkban nem az ügyészséget bírálta, hanem csupán a Legfőbb ügyészt. Az ítélőtábla szerint viszont ezt nem lehet elvonatkoztatni a testületet ért kritikától.

Mindezek miatt az elsőfokon megítélt 700 ezer forintos nem vagyoni kártérítést a másodfokú bíróság leszállította 350 ezerre.