Aliz
6 °C
14 °C

A nemzetbiztonságot sejtette a plafonban Kulcsár

2005.08.26. 15:04
A hírhedt plafonra mutogatós kihallgatáson Kulcsár Attila a légkondiban a Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatókészülékeit sejtette, állítja az ügyészség. Kulcsár szerint a jegyzőkönyv megfelel a kihallgatáson elhangzottaknak.

A Központi Ügyészégi Nyomozóhivatal (KÜNyH) három nap alatt kinyomozta, hogy nem történt bűncselekmény a Kulcsár-kihallgatás jegyzőkönyvezése során, vagyis Kerék Csaba, a K&H-ügy másodrendű vádlottja hiába tett feljelentést vélelmezett közokirat-hamisítás és hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. Minderről Keresztes Imre, a KÜNyH vezetője számolt be az újságíróknak pénteken.

A hatóság nyomozása szerint ugyanis Kulcsár Attila hírhedt, videóra is rögzített tanúvallomásának jegyzőkönyve nem tér el a valóságtól, megfelel a büntetőeljárás szabályainak. A nyomozók erre a következtetésre azután jutottak, hogy megnézték a videót, összevetették azt a hangfelvételekkel és az írásba foglalt jegyzőkönyvvel, illetve újra kihallgatták az ex-brókert.

Az NBH nevét írta a papírra

Ezen az idén augusztus 23-án megtörtént újabb - immár csak tanúkénti - kihallgatáson Kulcsár megmagyarázta a 2004 júniusi kihallgatás bizonyos körülményeit, amelyek alapján Kerék Csaba és ügyvédje arra gyanakodott, hogy a jegyzőkönyv nem tartalmazza a kihallgatás minden részletét. Keresztes Imre szerint Kulcsár úgy nyilatkozott, hogy a jegyzőkönyv minden fontos elemet tartalmaz, és lényegében sem többet, sem kevesebbet nem rögzít annál, mint amit ő egy évvel korábban mondott.

Kulcsár így nyilatkozott például az inkriminált plafonra mutogatásáról is, amikor azt mondta, azon töri a fejét, hogy mikor szakad rájuk, pontosabban "le onnan". Ekkor ugyanis ügyvédjéhez fordult, és egy papírlapot is mutatott a jogásznak, amire előzőleg ráírt valamit. Újbóli, mostani kihallgatásán Kulcsár elárulta a KÜNyH-nek, hogy arra gyanakodott, hogy a légkondi a szokásosnál hangosabb, és ez a fokozott zaj talán valamiféle lehallgatás lehetett.

Kulcsár a papírra ekkor a Nemzetbiztonsági Hivatal, vagyis az NBH nevét írta le, ezen mosolygott kissé erőltetetten a videón is. Keresztes Imre szerint Kulcsár a "rövid kajálásról" is nyilatkozott, a tavalyi kihallgatáson ugyanis erről is szó esett, de ezt sem vették jegyzőkönyvbe. Keresztes szerint ez természetes, hiszen most augusztus 23-án Kulcsár megerősítette, hogy csupán azért szólt, mert éhes volt. De ez nem azt jelenti, hogy ha enni adnak neki, akkor bevallott volna valamiféle további bűncselekményt, jegyezte meg a KÜNyH vezetője.

Nem volt összeférhetetlenség

Keresztes Imre újságírói kérdésre elmondta, nem tartja összeférhetetlennek, hogy olyan ügyben nyomozott a KÜNyH, amelyben a fővárosi főügyész is érintett lehet. (Kerék Csaba feljelentése ugyanis a Fővárosi Főügyészségen zajlott kihallgatás miatt érkezett a nyomozóhivatalhoz.) Keresztes ugyanis egyben a fővárosi főügyész helyettese is, vagyis beosztottja Ihász Sándornak, aki a Kulcsár-ügy kivizsgálását felügyelte. Keresztes hozzátette, hivatalból a KÜNyH illetékes az efféle esetek kinyomozásában, de ilyenkor nem ügyészek ellen vizsgálódnak, hanem "ügyben nyomoznak". Ügyész elleni nyomozás egyébként is csak a Legfőbb Ügyész engedélyével történhet, tette hozzá Keresztes. A konkrét esetben, vagyis Kerék Csaba feljelentésekor egyébként nem a fővárosi főügyész számított Keresztes felettesének, hanem maga a legfőbb ügyész, tette hozzá a KÜNyH vezetője.

Keresztes elmondta azt is, hogy Kulcsár augusztus 23-ai újabb, tanúkénti kihallgatásakor nem vett részt az eseményen az ex-bróker védője. A védőügyvéd ugyanis potenciálisan szintén tanúként jöhetett volna számításba a vélelmezett okirat-hamisítási ügyben, ezért csak külön meghatalmazással jelenhetett volna meg Kulcsár mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?