Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kerényi állítja, nem hirdetett forradalmat

2005.12.22. 20:47
Kerényi Imre csütörtökön a Hír Tv egyik műsorában tagadta, hogy Celldömölkön forradalmat hirdetett volna. Szerinte meghamisították szavait. Rogán Antal fideszes kampányfőnök még Kerényi nyilatkozata előtt elhatárolódott a kijelentéstől, és az MDF is kikérte magának, hogy részt vettek volna az esemény szervezésében.

A celldömölki fideszes tagtoborzó gyűlésen Kerényi Imre rendező azt mondta, forradalmat csinálnak, ha a 2006-os választásokat az MSZP-SZDSZ koalíció nyeri. A harcias beszédről Újhelyi István, az MSZP alelnöke tartott kedden sajtótájékoztatót, ahol levetítette a városi tévé felvételét az eseményről. A rendező többek között azt mondta, hogy Magyarországon ma szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie.

"Szabadságharc zajlik"

A televízió tudósítása szerint a rendező arról is beszélt, hogy a Fidesz isten ajándéka, viszont az MSZP és az SZDSZ magyarellenes politikát folytat, és ha ők győznek, mondta Kerényi Imre, "forradalmat csinálunk". "Közveszélyesek és uszítóak azok a mondatok, amelyeket Kerényi Imre színházi rendező a Fidesz Változás 2006 nevű kampányában hangoztatott" - mondta a sajtótájékoztatón Újhelyi István.

Kerényi Imre napokban nyilvánosságot kapott szavaira csütörtökön Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke is reagált. "Én ugyan nem voltam jelen ezen a bizonyos rendezvényen, ha tényleg azokat mondta, amiket a sajtóban olvasni lehetett (...),akkor ezekkel a mondatokkal egyébként sem tartalmukat, sem formájukat tekintve én személyesen nem értek egyet" - közölte Rogán Antal a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Kerényi: gyártottak egy hírt

Kerényi Imre csütörtökön maga telefonált be a Hír Televízió Csintalan Sándor vezette műsorába. A rendező úgy fogalmazott: "(...) van ez a bizonyos celldömölki beszéd, ami nem igaz. Gyártottak egy hírt, ugyanúgy, mint Kövér doktor köteléről, meg a Teller-levél, egy ilyen gyártott balliberális hír. Természetesen azt, hogy az MSZP győzelme esetén kirobbantjuk a forradalmat, azt én nem mondtam".

Kerényi Imre elmondta, a balliberális újságírók ilyen rendezvényeken ott vannak és csinálnak valami hírt. A rendező úgy vélte: a vágóasztalon bármilyen eseményből tetszés szerint lehet hírt szerkeszteni attól függően, hogy mit akar a szerkesztő bizonyítani. A rendező azt tanácsolta a nézőknek, hogy ne mondjanak le a kétkedés jogáról, az újságíróknak pedig azt: ne higgyenek még az újságíróknak sem. Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke szerdán még azt nyilatkozta, hogy csak metafora a hadsereg meg a forradalom. Szerinte a művészemberek fogalmazhatnak kicsit színesebben is.

Hogy került az MDF a szervezők közé?

A nemzeti hírügynökség és az MDF között vita robbant ki arról, hogy a rendezvény szervezésében az MDF is részt vett. A városi tévé tudosítása szerint igen, az MDF szerint nem. A TV-Cell az MTI kérésére csütörtökön eljuttatta a november 21-i rendezvényre invitáló hivatalos meghívót. Ezen az áll, hogy "az Apáczai Kiadó, az MDF Celldömölki Szervezete, valamint a jobboldali közösségek" hívják meg tisztelettel az érdeklődőket Kerényi Imre színházi rendező "Választ(hat)ó!? avagy Kit? Mit? Hogyan?" című előadására.

Az MDF sajtóirodája erre reagálva,annak közlését kérte: a párt nem érti, miként kerülhetett az invitálók közé a celldömölki szervezet. A sajtóiroda az MTI-hez eljuttatta a Kemenesi Tájoló című lap december 15-én megjelent számát. Az "Olvasóink írták" rovatban Szentpály-Juhász Imre, a Polgári Egyesület társelnöke azt közölte, hogy "a rendezvényt nem az MDF szervezte, hanem a Polgári Egyesület".