Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

MSZP: Ultimátum helyett vitát a biztosítókról

2007.04.06. 16:01
Az egészségügyi reform folytatásához türelemre és szakmai vitákra van szükség, nem nem ultimátumszerű kijelentésekre, mondta Kökény Mihály a szocialisták egészségpolitikusa. Az egészségügyi tárca államtitkára megismételte, hogy a minisztérium a versenyhez és a több-biztosítós egészségügyi modellhez ragaszkodik.

Abban a szocialisták is egyetértenek, hogy a jelenlegi biztosítási rendszert meg kell változtatni. Az egészségbiztosítás tartalmi kérdéseiről, a további menetrendről most indulnak a politikai egyeztetések – mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke Siófokon, a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén.

Mint elhangzott,. Kökény Mihály azt mondta, nem ismer egyetlen olyan szabad demokrata politikust sem, aki olyan versenyt akarna, amely megengedné, hogy egyes betegek kiessenek a nemzeti kockázatközösségből.

"Valahol a kettő között kell megtalálni azt, ami a szolidaritás, a méltányosság, az igazságosság értékeinek megfelel" – vélekedett. Az egészségbiztosítás reformjróla szocialista szakpolitikus azt emelte ki, hogy ebben a ciklusban dönteni kell a jelenlegi rendszer átalakításáról, és nincs Európában olyan modell, amit le lehetne másolni Magyarországon.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a siófoki közgyűlésen azt mondta: az egészségügyi tárca, mint liberális vezetésű minisztérium, a versenyhez ragaszkodik azzal, hogy ennek a versenynek a betegek érdekeit kell szolgálnia.

A reform szemlélet- és magatartásváltozást jelent, és az átalakításnak arról kell szólnia, hogy mit és hogyan kell megtenni - mondta a Kórházszövetség közgyűlésén az államtitkár. "Nincs visszaút az egészségügyben" - fogalmazott, jelezve, hogy az elindított folyamatok iránya, tempója nem változik.