Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Összehívható a kisgazda országos nagygyűlés

2001.03.07. 13:04
Újabb fejezetéhez érkezett a kisgazda szappanopera, ezúttal az derült ki, hogy Lányi Zsolt a reformisták vezéralakja a párt alelnökének tekinti magát, így ő hívja majd össze az FKGP országos nagygyűlését, ahol demokratizálhatják a pártalkotmányt. A polgári platform tagjai szerdán egyébként azonkívül, hogy bejelentették: meg van a szükséges aláírás a gyűlés összehívásához, közölték, együttműködési megállapodást írtak alá a reformistákkal, akik Csúcs László kivételével önként távoztak a képviselőcsoportból. Bánk Attila menesztett frakcióvezető szakmai munkára készül a parlamentben és nem kíván távozni az FKGP frakcióból.
Csúcs László
Összegyűlt a kisgazdák egyik legfontosabb döntéshozó szerve, az országos nagygyűlés összehívásához szükséges aláírás - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Lányi Zsolt. A politikus azzal a meglepő bejelentéssel rukkolt elő, hogy ő nem az alelnöki tisztről, hanem csak az elnökségi tagságról mondott le, így ő továbbra is a párt második embere. Éppen ezért ő hívja majd össze a tanácskozást, amelynek megrendezéséhez egyébként nem is kellett volna 800 aláírás, mert kiderült: nincsen 2400 alapszerv, Lányiék adatai szerint 1937 helyi szervezete van a pártnak, így már hatszáz szignó is elegendő lett volna.

Sor kerülhet Torgyán leváltására

Ennek ellenére Liebmann Katalin segítségével 854 aláírás gyűlt össze - ismertette Lányi. Az aláírásokat azért nem Torgyán Józsefnek, vagy Bernáth-Varga Balázsnak küldték el a reformisták, mert úgy gondolják: ők nem hívhatják össze a nagygyűlést, mert Bánk Attila pártfőügyész felfüggesztette mindkettőjük tagsági viszonyát. Bánk Attila, nemrég menesztett frakcióvezető Kiszely Katalin, volt budapesti főtitkárra bízta a szignók hitelesítését, ennek megtörténte után 15 napon belül össze kell hívni a tanácskozást. Itt a tervek szerint demokratizálják a pártalkotmányt, vagyis megszüntetik azt az állapotot, hogy az elnök gyakorlatilag leválthatatlan. Torgyán József leváltása csak a nagyválasztmány ülésén történhet meg, így a pártalkotmány módosítása után ezt a tanácskozást kell összehívni.

A kisgazda frakció egyharmada Borost támogatja

Zakó László, kisgazda képviselő cáfolta a tájékoztatón Torgyán Józsefnek azt a kijelentését, hogy egy szűk lobbi szeretné csak Boros Imrét továbbra is az agrártárca élén látni, szerinte a miniszterelnöknek írott és 14 képviselő által aláírt levél is igazolja: a frakciónak legalább egyharmada szívesen látná Borost a poszton. Bánk Attila pedig úgy nyilatkozott: szakmai munkára készül a parlamenti bizottságokban, illetve a frakció munkacsoportjaiban és nem készül elhagyni a képviselőcsoportot.

Szentgyörgyvölgyi: haladéktalanul össze kell hívni a nagygyűlést

Szentgyörgyvölgyi Péter, Bánk utódja úgy vélte: ha az érintettek egyharmada valóban kezdeményezte az országos nagygyűlés összehívását, akkor azt haladéktalanul össze kell hívni, ezt írja elő ugyanis a pártalkotmány. A politikus szerint nem lesz semmilyen retorziója az Orbán Viktornak küldött levélnek.