Piroska
-1 °C
5 °C

Torgyán: Meg akarnak ölni!

2001.06.06. 15:42
Torgyán József tudomására jutott, hogy bizonyos alvilági körök meg akarják gyilkolni, ezért - esetleges likvidálása esetére - az országos elnökség Gyimóthy Géza főtitkárt jelölte ki utódjául. A Torgyán vezette párton kívül a jövőben senki nem használhatja a kisgazda nevet és az FKGP emblémáját, ugyanis azokat kedden levédették.
Bizonyos körök meg akarják gyilkolni Torgyán Józsefet - ez jutott a kisgazda elnök tudomására. Torgyán pontosan meg tudná nevezné az alvilági csoportosulás fejét és az abban részt vevőket, ám ezt nem akarja egyelőre nyilvánosságra hozni. Egy ügyvédnél letétbe helyezte neveiket, és ha likvidálására sor kerül, akkor ezt nyilvánosságra hozzák.

Nem kér személyi védelmet a pártelnök

A pártelnök mindezek miatt utódjául nevezte meg Gyimóthy Géza főtitkárt, akit szerdai kibővített elnökségi ülésen elfogadtak, mint az FKGP leendő elnökét. Torgyán szavai szerint így akarja meghiúsítani a párt körül folyó politikai zavarkeltést. Nem tervezi azonban, hogy személyi védelmet kérjen, mert úgy érzi, hogy tud magára vigyázni.

Levédették kedden a Szabadalmi Hivatalnál a kisgazda kifejezést és az FKGP emblémáját - jelentette ki a pártelnök. Ez azt jelenti, hogy semmilyen más csoportosulás nem használhatja ezt a nevet, illetve aki mégis ezt teszi, 30 napon belül köteles nevet változtatni. "Így legalább az ellenfeleink nem tudnak idegen tollakkal ékeskedni" - jelentette ki Torgyán. Ugyanakkor a Magyar Szabadalmi Hivatal nyilvántartásában nem szerepel oltalom alatt álló védjegyként sem a "kisgazda" szó, sem az FKGP jelvénye - közölte Sorosi Gyula, a hivatal osztályvezetője szerdán. Jelenleg mintegy 8000 ügy van folyamatban a hivatalnál, így nem zárható ki, hogy köztük van ez is.

Szabó János mondjon le!

Szakmai alkalmatlansága miatt levélben szólította lemondásra Szabó János honvédelmi minisztert Torgyán. A pártelnök kijelentette, Lord Robertson, a NATO főtitkára legutóbbi budapesti látogatásakor bizonyos szakmai körben kérte Szabó eltávolítását a bársonyszékből. Szavai szerint Szabó ténykedésével Magyarországnak és az észak-atlanti szövetségnek is árt, valamint rombolja a kisgazdapárt nemzetközi megítélését. A miniszter személye a polgári koalíció 2002-es választási győzelmét is veszélyezteti - hangoztatta Torgyán.

Az agrárcégek volt vezetőinek letartóztatásával kapcsolatban a pártelnök elmondta: minisztersége idején írásbeli jelentésre kötelezte az Agrárinnovációs Kht. vezetőségét. Miután az irományt megkapta, kezdeményezte a cég felszámolását, és eltávolította a kht. vezetőit. "Nem tudom, mit tehettem volna még, esetleg fel is négyelhettem volna őket" - elmélkedett Torgyán. Szabadi Béla volt FVM-es államtitkár mentelmi jogának esetleges felfüggesztésével kapcsolatban megjegyezte, hogy több hónap elteltével még mindig hűtlen kezelés miatt nyomoznak, ebből is látszik, hogy ennek semmi alapja.

Elkezdi működését az FKGP-tagok átvilágítását végző bizottság. Ennek elnöke Gyimóthy Géza, tagjai pedig Czoma Kálmán és Barkóczy Gellért lesznek. Homoki János, az FKGP volt alelnökének posztjára Béres Bélát, a Független Ifjúság elnökhelyettesét kooptálta az országos elnökség.

Sem a rendőrség, sem a nemzetbiztonsági szakszolgálatok nem tudnak a tervről
Sem a rendőrségnek, sem a nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincsenek olyan értesülései, hogy Torgyán József kisgazda pártelnök ellen bűncselekményt terveznének. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója közölte: ha Torgyán Józsefnek az ellene készülő bűncselekményről információi vannak, tájékoztassa az országos rendőrfőkapitányt. Garamvölgyi László azt is elmondta, hogy Torgyán József nem kért rendőri védelmet, de ha igényli, azt ugyancsak a rendőrfőkapitánnyal kell megbeszélnie. Simicskó István, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkára elmondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok jelenleg ilyen információval nem rendelkeznek