Klaudia
-3 °C
3 °C

'A szentségit, elég a jogászkodásból!'

2001.05.05. 19:02
"A szentségit! Elég ebből a jogászkodásból! Elég ebből a vacakolásból! Döntsön a magyar ember, döntsön a kisgazda párthatalom!" - üvöltötte Lányi Zsolt, a kisgazdák reform és polgári tagozatának vezető személyisége a mikrofonba, mire az Index riporterének torkán megakadt a sör, és vadul előrántotta jegyzetfüzetét. A polgári platform és a "reformerek" szombaton leváltották a Független Kisgazdapárt elnökét, Torgyán Józsefet és a teljes elnökséget. Mivel "a magyar ember ért a szóból", a küldöttek egyhangú döntést hoztak: a kisgazdapárt új elnöke Lányi Zsolt, aki ígéretet tett: "a magyarok javát szolgálja eztán".
Lányi Zsolt
"Olyan ember kell a kisgazdapárt élére, aki elviseli, hogy esetleg támadják, és elviseli, hogy a liberális sajtó esetleg azt mondja: nem legitim. Na és akkor mi van?" - fűzte hozzá a párt frissen megválasztott elnöke szombaton, a kisgazdák reformer- és polgári tagozatának budapesti kvázi nagygyűlésén, mely a nap folyamán választmányi nagygyűléssé nőtte ki magát, és leváltotta a kisgazdapárt teljes korábbi elnökségét. No, de haladjunk csak szépen sorban, "Jézussal előre", ahogy a magyar paraszt mondja, "miután megcsókolta a földet, és egy rögöt az eke szarvára vetett".

"Torgyán József a Sátán"

Már délelőtt tizenegykor zsúfolásig megtelt az Olimpiai Stadion. A tömött sorokban érkező küldöttek politikai állásfoglalása egyértelműnek tűnt: "Hiába erőlködsz szemfényvesztő Sátán, nem hisz neked senki, takarodj, Torgyán!" - állt vastag betűkkel egy magasra tartott transzparensen. A magukat Országos Nagygyűlésnek nevező sok száz vidéki földforgató nevében Várhelyi András, "reformer" honatya nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében rendre angyalokra és a "jó Isten szeretetére" hivatkozott, így az Index riportere is biztos lehetett abban: legitim izzadságszagot szív.

Várhelyi sokáig beszélt arról, hogy ki a magyar és ki nem, hogy hogyan lepi el a mocsok a magyar földet, hogy a másság, a globalizáció és a liberalizmus korában a magyar embernek szüksége van a jobboldali, és magyar kisgazdapártra. Várhelyi az időt húzta. A budapesti dzsemborin résztvevő politikusok ugyanis kezdettől arra vártak, mikor fullad botrányba a ceglédi ellengyűlés, mikor érkeznek meg a fővárosba azok a küldöttek, akik Cegléden - sikertelenül - bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Torgyán József ellen.

"Bort, búzát, békességet!"

Kisgazdakuruttyoló
A gyűlés szünetében egy gyönyörű kolléganő lelkendezve mutatta zsebkönyv méretű szerzeményét, amiért az Index riportere komoly áldozathozatalra is képes lett volna. Erre azonban szerencsére nem volt szükség. A füzetet maga "Gacsaj Pesta elszármzottja", Zsivány Lajos szerkesztette és rímhangszerelte. Íme egy kis ízelítő a tartalomból:

T. Józsi (elhúzott) nótái: Kisgazdakuruttyoló

(A közismert népdal szerint)

Száraz tónak nedves partján Egy kisgazda kuruttyol. Hallgatja a Torgyán Jóska, Ki a vízben lubickol. Sej-haj patakvér! Megpendül a kaszaél. Sej-haj patakvér! Megpendül a kaszaél.

Ha megpendül, most megpendül. Ez a jövő próbája. Állj ki gazda a földedre, s ne szavazz Horn Gyulára! Sej-haj patakvér, A kisgazda kincset ér! Sej-haj patakvér, A kisgazda nem alél!

A "reformerek" ugyanis szombat estére új elnököt akartak. Ez kezdettől fogva világos volt. Várhelyi után Lányi Zsolt beszélt a magyar földről, a kommunistákról és az igaz kisgazdákról, a rög szagáról és az eke vágásáról, de Ceglédről továbbra sem érkezett híradás. Fél egy tájban elfogytak a szónokok, és megérkeztek az első hírek Torgyán-földről. "Több száz kisgazda buszokkal, vonattal és autóval megindult a fővárosba" - jelentette be ekkor Várhelyi, akit szívesen jelölnék minden létező színművészeti díjra, mert ilyen körmönfont "bortbúzátbékességet-ezést" még életemben nem hallottam. A honatya retorikájában egymást érték az angyalok, a szentek, a magyar igaz emberek és a "Jóisten" személyesen. Nem akárki áll a reformerek mögött.

Délután kettőig a gyűlés szünetet rendelt el, ami azt jelentette, hogy megkezdődött a közelharc a sörért és a virsliért. Meglett doni kozákok taszajtottak félre meglett ötvenhatos vitézeket a büfé előtt összegyűlt tömegben, folyt a lé, állt a bál. A ceglédiek eközben már úton voltak.

"A szentségit! Elég a vacakolásból"

Három óra felé befutottak az első buszok. Cseh Sándor és hívei - csaknem kétszáz dühös ember - csatlakozott az "igazi nagygyűléshez". Az egyre ritkább levegőjű teremben Lányi magához ragadta a mikrofont. "A szentségit! Elég ebből a jogászkodásból! Elég ebből a vacakolásból! Döntsön a magyar ember, döntsön a kisgazda párthatalom!" - kiabálta hangosan, mire a tömeg zúgni kezdett, sőt egyesek kiáltoztak, az Index riportere pedig már-már hallani vélte: "Szabadítsuk ki Táncsicsot börtönéből!" - amikor az elnökjelölt világossá tette kívánságát.

A nagygyűlés perceken belül országos nagyválasztmánnyá alakult, annak ellenére, hogy sokak szerint a mutáció nem volt legitim, mert Ceglédről nem jött át annyi választmányi ülnök, amennyi szükséges lett volna ahhoz, hogy a nagygyűlés választmánnyá nemesedve személyi döntéseket hozhasson. Lányi Zsolt türelme azonban elfogyott. A népek adrenalinszintje csúcsokat döntött, nem volt visszaút. Torgyán Józsefet az Olimpiai Stadion leváltotta, Lányit pedig kinevezte a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt új elnökének. A kockát elvetették, ki tudja, hol áll meg.