Móric
14 °C
15 °C

Béremelést követelnek a kulturális területen dolgozók

2000.09.07. 16:57
A kulturális alapellátásban dolgozó több mint húszezer közalkalmazott hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozik, és negyven százalékos béremelést követel a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a kormánytól. Mert míg a szociális, az egészségügyi és az oktatási szférában dolgozók jövőre jelentős fizetésemelésre számíthatnak, a kulturális területen dolgozóknak már három éve nem nőtt bérük reálértéke. Az érdekképviselet elnöksége ezen kívül törvénytelennek tartja, hogy a 2001-2002. évi költségvetési törvénytervezet mind ez idáig nem került a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa (KIÉT) elé. Szerdán ezért nyílt levélben fordultak Áder Jánoshoz.
Vadász János, a KKDSZ elnöke
A közművelődésben és a közgyűjteményekben dolgozó 22 ezer munkavállaló hátrányos megkülönböztetése ellen emelt szót többek között szerdán a KKDSZ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál. Az állam által finanszírozott négy alapellátás közül, három- az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra-dolgozói a 2000-2001. évi költségvetés tervezete szerint kiemelt béremelésre számíthatnak, míg a kulturális terület munkavállalói immár három esztendeje nem részesültek reálértékben mérhető bérfejlesztésben, és erre az ,,áttörés költségvetésének" tervezete sem nyújt megoldást - hívta fel a visszásságra a nyilvánosság figyelmét csütörtökön Vadász János, a KKDSZ elnöke.

Negyven százalékos béremelést követelnek

Bérfejlesztés a közszférában
Az áttörés költségvetésének tervezete szerint a következő év első felében körülbelül 8,75, majd újabb 20 százalékos béremelésre számíthatnak az oktatásban dolgozók, és hasonló bérfejlesztésben részesülnek a szociális szféra munkatársai, akik fizetése jelenleg bruttó 47.500 forint, amely 32 százalékkal marad el a közszféra többi dolgozójának fizetésétől. Az egészségügyi ágazat húsz százalékkal kap jövőre többet, mint 2000-ben. A tervezet nem szól a kulturális alapellátás dolgozóinak kiemelt bérfejlesztéséről.
Jelenleg a közművelődésben és a közgyűjteményekben dolgozók átlagkeresetének nettóösszege a negyvenezer forintot sem éri el, ezért körülbelül negyven százalékos béremelést, tartunk szükségesnek. Ahhoz, hogy a terület munkavállalói a versenyszféra kereseti átlagát kilencven százalékban megközelítsék, 2001 januárjától mindössze hat milliárd forintra lenne szükség- mondta el Vadász.

Erre vonatkozó, számításokkal alátámasztott javaslatunkat már eljuttattuk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába (NKÖM), amire a tárca pozitívan reagált - tette hozzá az Index kérdésére Vadász.

Az érdekképviselet tiltakozásában kitért arra is, hogy a költségvetési törvény keretében a kormány - ismételten és negatív tartalommal - módosítani kívánja a kulturális alaptörvényt. Miközben a közoktatásban az Országgyűlés kilencven százalékra emelte az állami költségvetési támogatás reálértékét, addig a kulturális alapellátásban a hatvan százalékos hozzájárulást töröltetni akarja a kormány az Országgyűléssel. Az önkormányzatoknak így a központi költségvetési támogatás helyett a kötelező kulturális feladatokat a személyi jövedelemadó helyben maradó részéből kellene fedezniük.

,,A negyven százalékos béremelés egyszerűen lehetetlen", szólt a kulturális tárca első reagálása az érdekképviselet követelésre. Érdemi választ csupán a levél kézhezvétele után ígértek, ami csütörtök délutánig még nem érkezett meg a minisztériumhoz.

Nyílt levél Áder Jánoshoz

Áder János csak pénteken tud érdemben foglalkozni a levéllel
A KKDSZ elnöksége szerdán nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben felszólította az országgyűlés elnökét arra, ne fogadja be a 2000-2001. évi költségvetési törvénytervezet előterjesztését mindaddig, amíg azt a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa (KIÉT) nem tárgyalta meg. A jogalkotásról szóló 1987. évi törvény szerint ugyanis az Országgyűlés a társadalmi szervezetek véleményezése nélkül nem kezdhet törvényalkotási vitát. Ilyen egyeztetés azonban sem tavaly, sem az idei évben nem volt.

A nyolcszázezer munkavállaló érdekeit képviselő fórumot két évvel ezelőtt szüntette meg a kormány, ám ezt a döntést idén márciusban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság törvénysértőnek nyilvánította. A KKDSZ elnöksége most a jogilag létező, de két éve össze nem hívott fórum újbóli felállítását követeli, mert szerinte a törvénytelenség, az érdekegyeztetés elmulasztása káros következményekkel járhat a közintézmények működésére is.

Az Országgyűlés elnöke, más irányú elfoglaltságai miatt a KKDSZ levelére érdemben csak pénteken tud választ adni -tájékoztatta az Indexet Áder János titkársága. Az országgyűlés Alkotmányügyi- és Költségvetési Bizottságaihoz csütörtök délutánig még nem érkezett meg a levél.