Judit
3 °C
7 °C

Béremelést követelnek a kulturális területen dolgozók

2000.09.07. 16:57
A kulturális alapellátásban dolgozó több mint húszezer közalkalmazott hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozik, és negyven százalékos béremelést követel a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a kormánytól. Mert míg a szociális, az egészségügyi és az oktatási szférában dolgozók jövőre jelentős fizetésemelésre számíthatnak, a kulturális területen dolgozóknak már három éve nem nőtt bérük reálértéke. Az érdekképviselet elnöksége ezen kívül törvénytelennek tartja, hogy a 2001-2002. évi költségvetési törvénytervezet mind ez idáig nem került a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa (KIÉT) elé. Szerdán ezért nyílt levélben fordultak Áder Jánoshoz.
Vadász János, a KKDSZ elnöke
A közművelődésben és a közgyűjteményekben dolgozó 22 ezer munkavállaló hátrányos megkülönböztetése ellen emelt szót többek között szerdán a KKDSZ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál. Az állam által finanszírozott négy alapellátás közül, három- az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra-dolgozói a 2000-2001. évi költségvetés tervezete szerint kiemelt béremelésre számíthatnak, míg a kulturális terület munkavállalói immár három esztendeje nem részesültek reálértékben mérhető bérfejlesztésben, és erre az ,,áttörés költségvetésének" tervezete sem nyújt megoldást - hívta fel a visszásságra a nyilvánosság figyelmét csütörtökön Vadász János, a KKDSZ elnöke.

Negyven százalékos béremelést követelnek

Bérfejlesztés a közszférában
Az áttörés költségvetésének tervezete szerint a következő év első felében körülbelül 8,75, majd újabb 20 százalékos béremelésre számíthatnak az oktatásban dolgozók, és hasonló bérfejlesztésben részesülnek a szociális szféra munkatársai, akik fizetése jelenleg bruttó 47.500 forint, amely 32 százalékkal marad el a közszféra többi dolgozójának fizetésétől. Az egészségügyi ágazat húsz százalékkal kap jövőre többet, mint 2000-ben. A tervezet nem szól a kulturális alapellátás dolgozóinak kiemelt bérfejlesztéséről.
Jelenleg a közművelődésben és a közgyűjteményekben dolgozók átlagkeresetének nettóösszege a negyvenezer forintot sem éri el, ezért körülbelül negyven százalékos béremelést, tartunk szükségesnek. Ahhoz, hogy a terület munkavállalói a versenyszféra kereseti átlagát kilencven százalékban megközelítsék, 2001 januárjától mindössze hat milliárd forintra lenne szükség- mondta el Vadász.

Erre vonatkozó, számításokkal alátámasztott javaslatunkat már eljuttattuk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába (NKÖM), amire a tárca pozitívan reagált - tette hozzá az Index kérdésére Vadász.

Az érdekképviselet tiltakozásában kitért arra is, hogy a költségvetési törvény keretében a kormány - ismételten és negatív tartalommal - módosítani kívánja a kulturális alaptörvényt. Miközben a közoktatásban az Országgyűlés kilencven százalékra emelte az állami költségvetési támogatás reálértékét, addig a kulturális alapellátásban a hatvan százalékos hozzájárulást töröltetni akarja a kormány az Országgyűléssel. Az önkormányzatoknak így a központi költségvetési támogatás helyett a kötelező kulturális feladatokat a személyi jövedelemadó helyben maradó részéből kellene fedezniük.

,,A negyven százalékos béremelés egyszerűen lehetetlen", szólt a kulturális tárca első reagálása az érdekképviselet követelésre. Érdemi választ csupán a levél kézhezvétele után ígértek, ami csütörtök délutánig még nem érkezett meg a minisztériumhoz.

Nyílt levél Áder Jánoshoz

Áder János csak pénteken tud érdemben foglalkozni a levéllel
A KKDSZ elnöksége szerdán nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben felszólította az országgyűlés elnökét arra, ne fogadja be a 2000-2001. évi költségvetési törvénytervezet előterjesztését mindaddig, amíg azt a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa (KIÉT) nem tárgyalta meg. A jogalkotásról szóló 1987. évi törvény szerint ugyanis az Országgyűlés a társadalmi szervezetek véleményezése nélkül nem kezdhet törvényalkotási vitát. Ilyen egyeztetés azonban sem tavaly, sem az idei évben nem volt.

A nyolcszázezer munkavállaló érdekeit képviselő fórumot két évvel ezelőtt szüntette meg a kormány, ám ezt a döntést idén márciusban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság törvénysértőnek nyilvánította. A KKDSZ elnöksége most a jogilag létező, de két éve össze nem hívott fórum újbóli felállítását követeli, mert szerinte a törvénytelenség, az érdekegyeztetés elmulasztása káros következményekkel járhat a közintézmények működésére is.

Az Országgyűlés elnöke, más irányú elfoglaltságai miatt a KKDSZ levelére érdemben csak pénteken tud választ adni -tájékoztatta az Indexet Áder János titkársága. Az országgyűlés Alkotmányügyi- és Költségvetési Bizottságaihoz csütörtök délutánig még nem érkezett meg a levél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?