Olivér
4 °C
8 °C

Nyár közepéig gyúrják egymást a koalíciós pártok

2007.05.06. 21:04
Az SZDSZ-nek és az MSZP-nek június közepéig meg kell egyeznie arról, hogy a jövőben hogyan finanszírozzák az egészségügyet, határozták el a koalíciós csúcstalálkozón vasárnap Lovasberényben. Az SZDSZ a magántőke bevonása mellett áll, de ezt az MSZP eddig harciasan ellenezte. Most nem tűnik nagynak az ellentét.

"Optimista, pozitív vagyok" - nyilatkozta Eörsi Mátyás szabad demokrata frakcióvezető az Indexnek vasárnap este, az MSZP-vel történt lovasberényi koalíciós csúcstalálkozó után. A koalíciós egyeztetést eredetileg azért hívták össze, hogy az egészségügyi reform folytatásáról egyeztessenek, megállapodjanak.

Az SZDSZ Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondásáig határozottan a többbiztosítós modell mellett állt ki, sőt, Kóka János - pártelnökké megválasztása után - ezt a koalícióban maradás feltételéül is szabta, a szocialisták ettől azonban mereven elzárkóztak. Horváth Ágnes miniszterré választása után egy engedékenyebb javaslattal állt elő: maradjon meg a költségvetési pénzekből működő Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de magáncégek is vállalhassank szerepet az egészségügyi szolgáltatásokban.

Homályos részletek

"Az aggodalmak és a kérdések az asztalra kerültek, az egészségügyi minisztérium képviselői egy komplett reformmal álltak elő" - mondta az egyeztetés után Eörsi Mátyás, aki szerint a koalíciós partnerek közt egyetértés van abban, hogy az egészségügyben szükség van versenyre. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint abban is egyetértettek, hogy a finanszírozásnak részben államilag, részben magánfinanszírozásban kell történnie, ennek részletei azonban még nem tisztázottak.

Az MSZP és az SZDSZ vezetői egyetértettek abban, hogy még a parlament tavaszi ülésszakában be kell terjeszteni a konszenzusos javaslatot, hogy ősszel el lehessen azt fogadni. Eörsi elmondta, hétfőtől szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések, ráadásul a szocialistáknak rengeteg kérdésük volt az SZDSZ-es elképzelésekről, ezekre írásban válaszolnak.

"A kormányzó pártok képviselői egyetértésre jutottak abban, hogy az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása elsősorban a szolgáltatók mainál intenzívebb versenyén keresztül érhető el. A felek megállapodtak abban, hogy támogatják a szolgáltató intézmények gazdasági társasággá alakulását annak érdekében, hogy a mainál hatékonyabb és átláthatóbb gazdálkodás, a betegek érdekeinek megfelelő, jobb minőségű szolgáltatás valósuljon meg" - áll az egyeztetés után kiadott, Gyurcsány Ferenc és Kóka János által jegyzett közleményben.

Minimális optimizmus

Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős SZDSZ-es államtitkár az Indexnek azt mondta, megállapodtak, hogy június közepéig lezárják ezt a politikai vitát, és két hét múlva újabb csúcstalálkozót tartanak. "Éreztek egyfajta időhúzó taktitát, de ennek vége" - mondta.

A közös pontokról elmondta: a magyar egészségügyben vegyes rendszert kell létrehozni, verseny kell, és meg kell jelennie a nemzeti kockázatközösségnek is. "Az egyeztetés arról szólt, hogy megnézzük a magántőke megjelenéséhez vezető utat, és minimális optimizmusra ad okot, hogy nem zárultak be az oda vezető kapuk" - értékelte Horn Gábor a vasárnapi megbeszélést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?