Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nyár közepéig gyúrják egymást a koalíciós pártok

2007.05.06. 21:04
Az SZDSZ-nek és az MSZP-nek június közepéig meg kell egyeznie arról, hogy a jövőben hogyan finanszírozzák az egészségügyet, határozták el a koalíciós csúcstalálkozón vasárnap Lovasberényben. Az SZDSZ a magántőke bevonása mellett áll, de ezt az MSZP eddig harciasan ellenezte. Most nem tűnik nagynak az ellentét.

"Optimista, pozitív vagyok" - nyilatkozta Eörsi Mátyás szabad demokrata frakcióvezető az Indexnek vasárnap este, az MSZP-vel történt lovasberényi koalíciós csúcstalálkozó után. A koalíciós egyeztetést eredetileg azért hívták össze, hogy az egészségügyi reform folytatásáról egyeztessenek, megállapodjanak.

Az SZDSZ Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondásáig határozottan a többbiztosítós modell mellett állt ki, sőt, Kóka János - pártelnökké megválasztása után - ezt a koalícióban maradás feltételéül is szabta, a szocialisták ettől azonban mereven elzárkóztak. Horváth Ágnes miniszterré választása után egy engedékenyebb javaslattal állt elő: maradjon meg a költségvetési pénzekből működő Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de magáncégek is vállalhassank szerepet az egészségügyi szolgáltatásokban.

Homályos részletek

"Az aggodalmak és a kérdések az asztalra kerültek, az egészségügyi minisztérium képviselői egy komplett reformmal álltak elő" - mondta az egyeztetés után Eörsi Mátyás, aki szerint a koalíciós partnerek közt egyetértés van abban, hogy az egészségügyben szükség van versenyre. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint abban is egyetértettek, hogy a finanszírozásnak részben államilag, részben magánfinanszírozásban kell történnie, ennek részletei azonban még nem tisztázottak.

Az MSZP és az SZDSZ vezetői egyetértettek abban, hogy még a parlament tavaszi ülésszakában be kell terjeszteni a konszenzusos javaslatot, hogy ősszel el lehessen azt fogadni. Eörsi elmondta, hétfőtől szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések, ráadásul a szocialistáknak rengeteg kérdésük volt az SZDSZ-es elképzelésekről, ezekre írásban válaszolnak.

"A kormányzó pártok képviselői egyetértésre jutottak abban, hogy az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása elsősorban a szolgáltatók mainál intenzívebb versenyén keresztül érhető el. A felek megállapodtak abban, hogy támogatják a szolgáltató intézmények gazdasági társasággá alakulását annak érdekében, hogy a mainál hatékonyabb és átláthatóbb gazdálkodás, a betegek érdekeinek megfelelő, jobb minőségű szolgáltatás valósuljon meg" - áll az egyeztetés után kiadott, Gyurcsány Ferenc és Kóka János által jegyzett közleményben.

Minimális optimizmus

Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős SZDSZ-es államtitkár az Indexnek azt mondta, megállapodtak, hogy június közepéig lezárják ezt a politikai vitát, és két hét múlva újabb csúcstalálkozót tartanak. "Éreztek egyfajta időhúzó taktitát, de ennek vége" - mondta.

A közös pontokról elmondta: a magyar egészségügyben vegyes rendszert kell létrehozni, verseny kell, és meg kell jelennie a nemzeti kockázatközösségnek is. "Az egyeztetés arról szólt, hogy megnézzük a magántőke megjelenéséhez vezető utat, és minimális optimizmusra ad okot, hogy nem zárultak be az oda vezető kapuk" - értékelte Horn Gábor a vasárnapi megbeszélést.