Árpád
-2 °C
4 °C

Aláírták a koalíciós szerződést

2002.05.26. 17:55
Aláírták a az MSZP és az SZDSZ között létrejött koalíciós szerződést a két párt vezetője és a kijelölt miniszterelnök. Az aláírás után Kuncze Gábor ígéretet tett a jóléti piacgazdaság létrehozására. Medgyessy Péter szerint "szerencsés kormánya" lesz, hiszen bevezetheti az országot az Európai Unióba.
Az egyik legfontosabb feladata a kabinetnek a szabadság és a demokrácia megteremtése - jelentette ki Kovács László, az MSZP elnöke a pártja és az SZDSZ között létrejött koalíciós szerződés aláírásakor. A következő kormány visszaszerzi a munka a tudás és a teljesítmény becsületét - véli Kovács. A pártelnök szerint az új kormány tiszta közéletet teremt, mely mentes a korrupciótól. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: egy olyan kormány léphet a távozó kabinet helyére, amely az ország nagyobb részének a javát szolgálja. A pártelnök álláspontja szerint ez a kormányzás teszi lehetővé a szabadság, a demokrácia érvényesülését, az esélyteremtést mindenki számára.

Jólét, modernizáció, demokrácia

Kuncze Gábor Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök a koalíciós szerződés aláírása előtt jelezte, hogy partja küldöttgyűlése felhatalmazta a koalíció megkötésére. Szerinte olyan kormány jöhet létre, amely megbecsüli a munkát, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkezendő években befejezik a rendszerváltás folyamatát.

Maradéktalanul biztosítják az emberi szabadságjogokat, és létrehozzák a jóléti piacgazdaságot - mondta el Kuncze. Véleménye szerint az ország ebben a ciklusban csatlakozhat az Európai Unióhoz, vagyis a "győztesekhez" és ezen keresztül gyermekeink, utódaink részére hosszú távon is stabil, biztonságos jólétet, érvényesülést jelentő jövőt kell biztosítani, ezért lép az SZDSZ a koalícióba. Stabil tervezhető, biztonságos lesz a jövő - vélte Kuncze. Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök a következő kormány három legfontosabb céljaként a jólétet, modernizációt és a demokráciát jelölte meg.

Szerencsés kormány

Medgyessy Péter Medgyessy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdasági feltételek adottak most mégis sokan lehetnek úgy, hogy nem érzékelik a javuló körülményeket. Szerinte a jólét kiszélesítéséhez kevés egy ciklus, de kevés egy generáció is, "ugyanakkor el kell kezdeni a munkát". Medgyessy szerint a modernizáció területén helyt állunk majd, mivel az adottságaink megvannak. Fontosnak nevezte a demokratikus intézményrendszer megerősítését és az ellenfél álláspontjának a figyelembevételét. Ez egy szerencsés kormány lesz, mert beviheti az országot az Európai Unióba - jelentette ki a kijelölt kormányfő.

'Nem az EU csatlakozik Magyarországhoz

A csatlakozási tárgyalásokon a nemzeti érdekek maradéktalan képviseletét ígérte a politikus, mert "mi akarunk csatlakozni az Európai Unióhoz, nem pedig az EU Magyarországhoz. A kijelölt miniszterelnök a következő kabinetet a nemzeti közép és a demokratikus koalíció kormányának nevezte, mert az egész nemzetet és a nemzeti egységet kívánja képviselni - mint mondta -, azt a politikai közepet, amely a szélsőségmentes politizálás híve. Kiemelte az új kormány integráló szerepét is, amely egyszerre képviseli a szabadelvűséget és a szociáldemokráciát.

A jövendő kormányfő elmondta: azért nem szabályoztak minden apró kérdést a koalíciós szerződésben, mert bizalmi alapon kötöttek koalíciót. Úgy vélte: minden bizonnyal lesznek vitáik, de ezeket meggyőződése szerint rendezni is fogják majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?