Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Aláírták a koalíciós szerződést

2002.05.26. 17:55
Aláírták a az MSZP és az SZDSZ között létrejött koalíciós szerződést a két párt vezetője és a kijelölt miniszterelnök. Az aláírás után Kuncze Gábor ígéretet tett a jóléti piacgazdaság létrehozására. Medgyessy Péter szerint "szerencsés kormánya" lesz, hiszen bevezetheti az országot az Európai Unióba.
Az egyik legfontosabb feladata a kabinetnek a szabadság és a demokrácia megteremtése - jelentette ki Kovács László, az MSZP elnöke a pártja és az SZDSZ között létrejött koalíciós szerződés aláírásakor. A következő kormány visszaszerzi a munka a tudás és a teljesítmény becsületét - véli Kovács. A pártelnök szerint az új kormány tiszta közéletet teremt, mely mentes a korrupciótól. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: egy olyan kormány léphet a távozó kabinet helyére, amely az ország nagyobb részének a javát szolgálja. A pártelnök álláspontja szerint ez a kormányzás teszi lehetővé a szabadság, a demokrácia érvényesülését, az esélyteremtést mindenki számára.

Jólét, modernizáció, demokrácia

Kuncze Gábor Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök a koalíciós szerződés aláírása előtt jelezte, hogy partja küldöttgyűlése felhatalmazta a koalíció megkötésére. Szerinte olyan kormány jöhet létre, amely megbecsüli a munkát, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkezendő években befejezik a rendszerváltás folyamatát.

Maradéktalanul biztosítják az emberi szabadságjogokat, és létrehozzák a jóléti piacgazdaságot - mondta el Kuncze. Véleménye szerint az ország ebben a ciklusban csatlakozhat az Európai Unióhoz, vagyis a "győztesekhez" és ezen keresztül gyermekeink, utódaink részére hosszú távon is stabil, biztonságos jólétet, érvényesülést jelentő jövőt kell biztosítani, ezért lép az SZDSZ a koalícióba. Stabil tervezhető, biztonságos lesz a jövő - vélte Kuncze. Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök a következő kormány három legfontosabb céljaként a jólétet, modernizációt és a demokráciát jelölte meg.

Szerencsés kormány

Medgyessy Péter Medgyessy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdasági feltételek adottak most mégis sokan lehetnek úgy, hogy nem érzékelik a javuló körülményeket. Szerinte a jólét kiszélesítéséhez kevés egy ciklus, de kevés egy generáció is, "ugyanakkor el kell kezdeni a munkát". Medgyessy szerint a modernizáció területén helyt állunk majd, mivel az adottságaink megvannak. Fontosnak nevezte a demokratikus intézményrendszer megerősítését és az ellenfél álláspontjának a figyelembevételét. Ez egy szerencsés kormány lesz, mert beviheti az országot az Európai Unióba - jelentette ki a kijelölt kormányfő.

'Nem az EU csatlakozik Magyarországhoz

A csatlakozási tárgyalásokon a nemzeti érdekek maradéktalan képviseletét ígérte a politikus, mert "mi akarunk csatlakozni az Európai Unióhoz, nem pedig az EU Magyarországhoz. A kijelölt miniszterelnök a következő kabinetet a nemzeti közép és a demokratikus koalíció kormányának nevezte, mert az egész nemzetet és a nemzeti egységet kívánja képviselni - mint mondta -, azt a politikai közepet, amely a szélsőségmentes politizálás híve. Kiemelte az új kormány integráló szerepét is, amely egyszerre képviseli a szabadelvűséget és a szociáldemokráciát.

A jövendő kormányfő elmondta: azért nem szabályoztak minden apró kérdést a koalíciós szerződésben, mert bizalmi alapon kötöttek koalíciót. Úgy vélte: minden bizonnyal lesznek vitáik, de ezeket meggyőződése szerint rendezni is fogják majd.  • Eladnék
  • Hírek