Vilhelmina
10 °C
21 °C

Ártott a válás a kormánypártoknak

2008.04.28. 08:51
Elfordultak a szocialista szavazók az SZDSZ-től, már csak tizedük preferálja második választásként a liberálisokat, míg az MDF-et ötödük. A Fidesz 68 százalékon áll a biztos szavazók körében.

Ha helyzetük javulását remélték a szakítástól a kormánypártok, nem jött be a számításuk, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság számára készített közvélemény-kutatásából. A szocialisták támogatottsága a biztos szavazók körében egy pontot esett márciushoz képest, jelenleg 23 százalékon áll. Az SZDSZ támogatottsága nem csökkent, mert nem nagyon tudott, a párt 2 százalékon áll.

Ezzel szemben a Fideszt a biztos szavazók 68 százaléka támogatja. A teljes választókorú népesség körében 39 százalékon áll, azaz támogatói tábora 3,1 millió ember. A szocialisták 15 százalékos támogatottsága 1,2 millió szavazót takar. A teljes népesség körében az MDF 2 százalékon áll, a többi párt 1 százalékos eredménye akár mérési hiba is lehet.

Az SZDSZ emellett komoly veszteségeket szenvedett a másodlagos preferencialistán is. A szocialisták kihátráltak eddigi társutas pártjuk mögül, az MSZP-szimpatizánsok alig tizede nevezte meg a liberálisokat második pártjaként. Az MDF ezzel szemben 20 százalékon áll, míg a szocialisták kétharmadának nincs másodlagos preferenciája.