Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ártott a válás a kormánypártoknak

2008.04.28. 08:51
Elfordultak a szocialista szavazók az SZDSZ-től, már csak tizedük preferálja második választásként a liberálisokat, míg az MDF-et ötödük. A Fidesz 68 százalékon áll a biztos szavazók körében.

Ha helyzetük javulását remélték a szakítástól a kormánypártok, nem jött be a számításuk, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság számára készített közvélemény-kutatásából. A szocialisták támogatottsága a biztos szavazók körében egy pontot esett márciushoz képest, jelenleg 23 százalékon áll. Az SZDSZ támogatottsága nem csökkent, mert nem nagyon tudott, a párt 2 százalékon áll.

Ezzel szemben a Fideszt a biztos szavazók 68 százaléka támogatja. A teljes választókorú népesség körében 39 százalékon áll, azaz támogatói tábora 3,1 millió ember. A szocialisták 15 százalékos támogatottsága 1,2 millió szavazót takar. A teljes népesség körében az MDF 2 százalékon áll, a többi párt 1 százalékos eredménye akár mérési hiba is lehet.

Az SZDSZ emellett komoly veszteségeket szenvedett a másodlagos preferencialistán is. A szocialisták kihátráltak eddigi társutas pártjuk mögül, az MSZP-szimpatizánsok alig tizede nevezte meg a liberálisokat második pártjaként. Az MDF ezzel szemben 20 százalékon áll, míg a szocialisták kétharmadának nincs másodlagos preferenciája.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?