Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Kuncze lemondta a koalíciós egyeztetést

2003.03.04. 12:24
Mégsem lesz kedden koalíciós egyeztetés, miután a szabad demokrata pártelnök lemondta a konzultációt. A találkozón az EU-posztokról egyezkedtek volna a kormánypártok. Az Index információi szerint Kuncze azért mondta le a tárgyalást, mert rossz néven vette, hogy a sajtó megszellőztette, milyen tisztségeket szeretne az SZDSZ. Az egyeztetésre egy hét múlva kerül sor.
EU-s posztokat ígért Medgyessy Péter miniszterelnök a szabad demokratáknak azután, hogy a kormányfő a kisebbik koalíciós párt megkérdezése nélkül jelentette be, hogy létrejön az integrációs tárca nélküli miniszteri poszt. Az SZDSZ új összetételű ügyvivői testülete hétfőn tárgyalt arról, milyen posztokért szállnak ringbe a keddi egyeztetésen.

A Népszabadság megtudta, hogy az EU-miniszteri poszton kívül az ország két vezető uniós posztot tölthet be: egy EU-biztosit és a biztosnak alárendelt főigazgatói tisztséget; a három poszt közül kettőre számít az SZDSZ. Hogy melyik kettőre az attól is függ, hogy a május 15-ével felállítandó tárca nélküli EU-miniszteri posztot meddig tölti be Juhász Endre - írta a keddi Népszabadság.

Az Index információi szerint a szabad demokrata pártelnök kedden reggel lemondta az egyeztetést. SZDSZ-es körökből megtudtuk: a konzultációt azért mondta le Kuncze Gábor, mert rossz néven vette, hogy a sajtó kiszivárogtatta, az SZDSZ milyen EU-s posztokat szeretne. Kuncze ugyanis úgy véli: nem lehet úgy tárgyalni, hogy a koalíciós társ már a reggeli lapokból megtudta, milyen ajánlattal érkeznek a szabad demokraták. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor tartják meg az egyeztetést, ahol a koalíciós szerződésen is módosítani kell, hiszen a kormány megalakulásakor még nem létezett EU-integrációs miniszteri poszt.

A MeH szerint technikai okokból marad el az egyeztetés
A Szabad Demokraták Szövetségének kérésére, technikai okokból egy héttel később kerül sor a koalíciós egyeztetésre a koalíciós szerződés módosítása és az EU-val kapcsolatos kormányzati struktúra kialakítása ügyében - tartalmazza a kancellária keddi közleménye. A tájékoztatás szerint a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke időpont egyeztetési okból kérte a miniszterelnöktől a megbeszélés elhalasztását.