Sára, Márió
2 °C
6 °C

Víkendeken használja Gyurcsány az GyISM-es A6-ost

2004.11.29. 14:59
Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beiktatása előtt még beérte volna addigi A6-os Audijával, hivatalos útjain már egy legújabb kiadású A8-assal közlekedik, korábbi autóját pedig hétvégente használja. Gyurcsány családja csak alkalmanként használ állami kocsikat, hasonlóan Medgyessy Péterhez. Orbán Viktornak két családi használatú autója is volt.

Miniszterelnök-jelöltként Gyurcsány Ferenc még úgy nyilatkozott, hogy nem akarja lecserélni addigi A6-os Audiját, és nem kell neki az elődjeit kiszolgáló 430-as szolgálati Mercedes. A kormányfő ma egy kategóriával magasabb osztályba tartozó járművet, egy vadonatúj A8-as Audit használ.

Az őrezred győzködte Gyurcsányt

Információink szerint Gyurcsányt szándékai ellenére a Köztársasági Őrezred munkatársai már jelöltsége idején is arról győzködték, hogy a sporttárcától örökölt A6-os nem felel meg a miniszterelnök védelmét szolgáló biztonsági követelményeknek. A kormányfőt így egy új Audi A8-as szállítja. Az őrezred emberei a miniszterelnöki konvojban többnyire Mercedes felvezető autóval kísérik Gyurcsány kocsiját.

#alt#
Miniszterelnök miniszterelnöki Audival
A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a miniszterelnök az A8-as Audival (a kocsi magyarországi lista ára 19-től 33 millió forintig terjed) csupán hétköznapokon közlekedik, illetve akkor, ha protokolláris eseményeken kell megjelennie. Hétvégenként viszont továbbra is a kisebb teljesítményű sportminiszteri autóját használja. A szóvivői iroda tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc családjának, például feleségének nincsen állami autója, szükség esetén, például egy a miniszterelnökkel való közös programra alkalmanként küldenek járművet Dobrev Kláráért. Gyurcsány felesége, miután lemondott Nemzeti Feljesztési Hivatal elnökhelyettesi posztjáról, és visszaadta hivatali Volkswagen Passatját, egy Opel Zafira egyterűt vásárolt.

Orbán három állami autót használt

Medgyessy Péter miniszterelnökként elődje, Orbán Viktor 430-as Mercedes-ét használta, feleségének nem volt állandó használatú kocsija. Medgyessy saját Volkswagen Passat típusú autóját 2002-es miniszterelnöki kinevezése után nevelt lánya, Tornóczky Anita örökölte.

Orbán Viktor, aki vagyonbevallása szerint egy Volkswagen Golfot birtokol, miniszterelnökként a hivatali Mercedes mellett két privát használatú autót is kapott az őrezredtől. Az Orbán-család tagjai jártak azzal a Toyota RAV4-es kisterepjáróval, amelyet egy lövöldözés után kis híján elraboltak 1999-ben. Orbán gyakran testőrség nélkül is használta azt az Egyesült Államokból hozatott Chrysler Grand Voyagert, amelynek alkatrészellátása ma is nehézségekbe ütközik.