Ilona
17 °C
33 °C

Kökény lehet az új egészségügyi miniszter

2003.09.03. 08:15
Meg nem erősített információk szerint lemondott posztjáról Csehák Judit egészségügyi miniszter - írja a Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy a korábban már kétszer is távozását fontolgató miniszter lemondását Medgyessy kormányfő elfogadja. A minisztercseréről sem a kormányszóvivő, sem az egészségügyi tárca nem tud.
A Népszabadság "nem hivatalos" értesülései szerint a lemondás okai a pénzügyminisztérium legújabb elképzelései, melyekben Csehák már nem látja a szociális fordulat esélyét és az egészségügy átalakításához szükséges forrásokat.

Csehák várhatóan még a minisztérium jövő évi költségvetésének véglegesítése előtt távozik.

Kétszer már lemondott

Kökény Mihály jelenlegi politikai államtitkár
A napilap szerint nem ez az első eset, hogy a miniszter benyújtotta lemondását. Távozása már a kórháztörvény és a gyógyszerár-tárgyalások idején is felmerült. Az oktatási tárcánál kialakult válság idején felmerült, hogy a szabaddemokraták kapják meg az egészségügyi minisztériumot egy tárcacsere keretein belül.

Kökény lehet az utód

A Népszabadság értesülései szerint most sem kizárt, hogy SZDSZ-es miniszter kerül a tárca élére, Csehák utódjelöltjei között van Vojnik Mária, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke és Molnár Lajos, a testület SZDSZ-es delegáltja is.

A lap ugyanakkor úgy tudja, Kökény Mihály jelenlegi politikai államtitkár a legesélyesebb utódjelölt. A "szakmán belül" ugyanakkor többen is úgy vélik, nehéz lesz embert találni, aki a kialakult helyzetben vállalná a minisztérium irányítását - írja a Népszabadság.

Az Index érdeklődésére az egészségügyi tárcánál nem tudtak Csehák esetleges távozásáról, azt mondták: a miniszterasszony dolgozik, folyamatos a munkavégzés. A kormányszóvivői irodán sem tudták megerősíteni a Csehák lemondásával kapcsolatos híreket.