Az Utca Embere nem dugná el a koldusokat

2005.06.29. 21:17
Az úgynevezett koldusrendelet ellen tüntettek Az Utca Embere nevű civil szervezet aktivistái szerdán, a Közigazgatási Hivatal előtt. A szervezet az ellen tiltakozott, hogy a hivatal Pécs, Kaposvár, és Szeged után Budapest belvárosából is ki akarja tiltani a koldusokat.
A koldusok kitiltása ellen tüntető aktivisták transzparensekkel gyülekeztek a Váci utcában, a Közigazgatási Hivatal épülete előtt. „A szegénység nem bűn”, „Én is ember vagyok” feliratok váltották egymást, de megjelent az „Adj munkát, kenyeret, hogy koldus tovább ne legyek” rigmus is. A gyülekezetben felbukkant egy valószínűleg felbérelt tüntető is, aki idegesen maga elé bámulva hosszasan szidta Gyurcsány Ferencet, majd kapott ő is egy táblát, egy egyszerűségében is sokatmondó „Szegény” felirattal.

Az aktivisták elmondták, hogy a turisztikai szempontok nem elegendőek, hogy emberek egy csoportját kitiltsák a közterekről, és elfogadhatatlannak tartják a koldusok kriminalizálását is.

Vidd akkor haza őket!

„Vidd akkor haza őket”, hallatszott egy bekiabálás az utca emberétől, de persze ez az inzultus Az Utca Embere aktivistáit láthatóan a legkevésbé sem zavarta. Szerintük a koldulás köztéri segítségkérés, és mint ilyen meg kell hallgatni, nem pedig tiltásokkal eldugni a problémát.

A Közigazgatási Hivatal részéről megerősítették, hogy valóban a közgyűlés elé kerülhet egy ilyen beadvány, amit Szőke László, budapesti MDF-es képviselő nyújtott be. A javaslat azzal érvel, hogy a koldulás mára iparággá nőtte ki magát, a koldusmaffia pedig létezik. Ezen kívül turisztikai szempontokból sem tesz jót a városnak, hogy ha kéregetők száma túllépi a tolerálható mértéket a főváros frekventált részein.

A tüntetéstől függetlenül a Közigazgatási Hivatal Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottsága keddi ülésén már elutasította a javaslatot, ezért valószínűleg a szerdai ülésen nem fogják azt megszavazni, mondta a bizottság egyik tagja.

Várnak, ülnek

A koldulás szabályozásáról szóló előterjesztésről a hétfői jogi bizottsági ülésen sem született döntés, mert megvárják az Alkotmánybíróság erről szóló állásfoglalását, és ha szükséges, még módosítanak az előterjesztésen, áll a Budapest portálon lévő közleményben. A tüntetők ennek ellenére éjfélig ülő tüntetés formájában a hivatal előtt maradnak, hogy biztosak legyenek a jogszabály-módosítás leszavazásában.