Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Költözködik a kormány

2004.10.29. 15:02
A kormány szerkezetének átalakítása költözködésekkel is jár: Nagy Sándor a vitatott körülmények között bérbe vett Hattyú Házból a kancelláriára költözik, helyére Kolber István tárca nélküli miniszter települ. A Nemzeti Sporthivatal a korábbi GyISM-nek helyet adó egykori OTSH épületében, a Hold utcában marad, Göncz Kinga hosszú nevű tárcája pedig az Akadémia utcába költözik, egy eddig kihasználatlan kormányingatlanba.
A minisztériumok átszervezése, újak létrehozása, illetve korábbiak megszüntetése össznépi költözködéseket eredményezett az államigazgatásban. A Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium utódjaként létrejövő, a miniszterelnök közvetlen irányítása alá tartozó Nemzeti Sporthivatal, a GyISM eddigi épületében, a Hold utcában kapott helyet, tudta meg az Index László Boglár kormányszóvivőtől.

Az ifjúsági ügyek az Akadémia utcába költöznek

A minisztérium maradéka Göncz Kinga Ifjúsági-, Szociális-, Családügyi és Esélyegyenlőségi tárcájához kerül Mesterházy Attila eddigi GyISM politikai államtitkárral és a sport hivatalhoz nem került részlegekkel együtt.

Az új, hosszú nevű minisztérium a kormányszóvivő tájékoztatása szerint az Akadémia utca 3-ban kap helyet, abban az ingatlanban, amelyben korábban Szociális és Családügyi Minisztérium szociális részlege működött és a kormányváltás óta kihasználatlan. Ide költözik még az eddigi esélyegyenlőségi kormányhivatal és a romaügyi államtitkárság a kancelláriáról, a szociális ügyek pedig az eddigi Egészségügyi és Szociális Minisztériumtól költöznek át. A sok hivatal összeköltöztetése László Boglár szerint február végére valósulhat meg.

Minisztérium lesz a Hattyúházból

Szintén több helyről költöztetik egybe Kolber István területfejlesztési tárca nélküli minisztériumát. Kolbert hivatalával együtt a vitatott körülmények között bérbe vett Hattyú Házba költöztetik. Itt a struktúraváltás előtt csak a Területfejlesztési Hivatal működött Nagy Sándor politikai államtitkár felügyelete alatt.

A hivatal a helyén marad, Nagy Sándor viszont hadsereg nélküli tábornokként költözhet be néhány fős titkárságával a Miniszterelnöki Hivatal Kossuth téri épületébe, mint területi és támogatási kormánymegbízott. Kolberhez költözik az eddig a gazdasági tárca alá tartozó turizmusért felelős politikai államtitkárság. Miután a Hattyú Házban működő tárca nélküli tárcához kerülnek a lakásügyek is, Csabai Lászlóné kormánymegbízott is átkerül a BM-ből ide.

Baráth Etele nem költözik

Az újonnan létrejövő Integrációs és Európai Ügyek Minisztériumának nem kell költöznie, Baráth Etele eddigi politikai államtitkár továbbra is az ÁPV Rt. épületében dolgozik majd és helyén marad a Nemzeti Fejlesztési Hivatal is, amelynek azonban immár Baráth nem irányítója. A politikus ezentúl az uniós tervezésért lesz felelős, s hozzá kerülnek majd a Külügyminisztériumból átcsatolt uniós koordinációs feladatok, valamint a nemzeti felemelkedést szolgáló pályázati pénzek felhasználásának összehangolása.

Szervezeti átalakítások, költözködés nélkül

A külügy tárca is átalakul némileg: a gazdasági minisztériumhoz kerülnek át a külgazdasági kapcsolatok és az ezek fejlesztését szolgáló források. A kancelláriától visszakerülnek viszont a tárcához a még az Orbán-kormány idején "elcsatolt" határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdések.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához kerülnek át a kancelláriáról az egyházi ügyek. Ezek a változások azonban szintén nem járnak költözködéssel, hiszen e kormányszervek jórészt most is külön ingatlanokban működnek, s lényegében csupán a felügyeletük változik meg.