Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Nyilvános a Gyurcsány-kormány névsora

2004.09.30. 12:36
Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön délben nyilvánosságra hozta kormánya névsorát. A Medgyessy-kormány miniszterei közül hatan távoznak. Már korábban lemondott Bárándy Péter igazságügyi-, és Csillag István gazdasági miniszter. Rajtuk kívül távozik még Kökény Mihály egészségügyi- és Burány Sándor munkaügyi miniszter, de Kovács László posztjára is új embert kellett találni. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter irányítása alatt egyesülnek az ifjúsági, a családügyi és az esélyegyenlőségi feladatok. Két új tárca nélküli miniszteri posztot is létrehoztak. A korábbi hírekkel ellentétben Lamperth Mónika belügyminiszternek sikerült megőriznie helyét.
Gyurcsány Ferencet hétfőn bízta meg az államfő a kormányalakítással, szerdán pedig a kormányprogrammal együtt a parlament miniszterelnökké választotta. Gyurcsány miniszterelnök-jelöltté válásakor egyértelművé tette, hogy megválasztása után továbbra is számít Kiss Péter munkájára a kancellária élén. Pár nappal később az is kiderült, Draskovics Tibor pénzügyminiszter is a helyén marad. Időközben Bárándy Péter igazságügy-miniszter bejelentette, nem kíván a Gyurcsány-kormányban dolgozni, szerdán, a kormányprogram vitájában Csillag István gazdasági miniszter búcsúzott el a politikától. Gyurcsány és környezete tartotta magát ígéretéhez, azaz személyi kérdésekről nem voltak hajlandóak beszélni. Több miniszter is csak szerda este tudta meg, maradhat-e a kormányban, vagy menniük kell.

Kattintson a nagyitáshoz!
A kormány névsorának csütörtöki nyilvánosságra hozatala előtt az új kormányfő csütörtök reggel egyeztetett a szabad demokratákkal, délelőtt pedig a szocialista frakcióval. Ezek után Gyurcsány, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök aláírta a koalíciós szerződést.

A névsor

A kormányfő elnézést kérve a titkolózásokért jelezte, sokéves vezetői tapasztalata alapján először a programot kellett megalkotni, azután a struktúrát, és végül a személyeket kellett megtalálnia. Gyurcsány a névsort ismertetve elmondta, hogy a belügyi tárcánál marad Lamperth Mónika, viszont Juhász Gábor eddigi frakcióvezető-helyettes és Szilvássy György NKÖM-ös közizgatási államtitkár személyében új politikai államtitkárokat kap a tárca. Előbbi önkormányzati, utóbbi rendészeti ügyekkel foglalkozik majd.

A földművelési tárcánál marad Németh Imre, és új államtitkárt kap Pásztohy András.személyében. Az oktatási tárcánál új politikai államtitkárként dolgozik Arató Gergely. Új feladatokkal bővül Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter eddigi tárcája, amelynek új neve Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium. A tárcához kerülnek az ifjúsági ügyek mellett a kisebbségi kérdések és például a fogyasztóvédelem is. A tárcának két politikai államtitkára lesz: Mesterházy Attila az ifjúsági tárca eddigi államtitkára mellett a szociális ügyekkel Korózs Lajos foglalkozhat.

A kultusztárcánál annyi strukturális változtatás lesz, hogy az egyházügyekkel újra ez a tárca foglalkozik. Gyurcsány Ferenc bejelentette, talán kicsit önzőségből is, úgy döntött, a sportügyeket viszi magával a Miniszterelnöki Hivatalba, ahol Ábrahám Attila politikai államtitkár lesz a terület felelőse. A kormányfő kabinetfőnöke Veres János, eddigi pénzügyminisztériumi államtitkár lesz, míg Katona Tamás, Medgyessy kabinetfőnöke veszi át a PM-államtitkárságot Verestől

Az új miniszterek

#alt#
Baráth Etele - Az európai ügyek minisztériumának tárca nélküli vezetője 1942-ben született Budapesten. Nős, felesége a Legfelsőbb Bíróságon bíró, három nagykorú gyermekük és három unokájuk van. 1968-ben szerzett diplomát a BME Építészmérnöki Karán, 1985-ben doktorált. 1967-től Budapesti Városépítési Tervező Vállaltnál dolgozott. 1971-74 között Zalaegerszeg város főépítésze. 1974-85 között a VÁTI-ban tevékenykedett, különböző vezető beosztásokban, majd a Magasépítési Tervező Vállalat igazgatója. 1989-ben a KHVM államtitkára, 1990-ben a KTM helyettes államtitkára. Még ebben az évben kinevezték az EXPO kormánybiztosává. E megbízatása 1992-ben szűnt meg.

1994-től országgyűlési képviselő. 1994-1998 között a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke. 1998 júniusától 2001. januárig az Országgyűlés területfejlesztési bizottságának alelnöke, az EU albizottság elnöke. 2002 májusától a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkára. Angolul és franciául beszél.


#alt#
Csizmár Gábor - A Munkaügyi Minisztérium új vezetője, Burány Sándor utódja 1954. szeptember 27-én született Budapesten. Két gyermek édesapja, tanári végzettségű felesége huszonegy évi házasság után, 1999-ben hunyt el. A Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán műszaki tanári, a Politikai Főiskolán politikai szociológia szakos diplomát szerzett. 1978-1982 között a KISZ Budapesti Bizottságának munkatársa, 1982-től 1983-ig a IV. kerületi bizottság titkára. 1987-től 1989-ig az MSZMP Budapesti Bizottsága művelődési osztályvezető-helyettese, majd 1989-től 1991-ig a Fővárosi Tanács, illetve a Főpolgármesteri Hivatal Társadalompolitikai Titkárságát vezette. Tíz jogi szakkönyv társszerzője, két szakfolyóirat szerkesztője.

1978-tól az MSZMP tagja volt. 1989. októberben az MSZP alapítója, 1990-től 1992-ig, majd 1998-tól 2003-ig az újpesti szervezet elnöke. Az 1990. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt. Az 1990. évi önkormányzati választásokon bejutott az újpesti képviselő-testületbe. 1994 óta IV. kerületi országgyűlési képviselő. 2002. április 7 -én az első fordulóban megszerezte egyéni mandátumát. 2002. június 4 -től a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztérium politikai államtitkára.

Csizmár politikai államtitkára Kordás László, az MSZOSZ eddigi alelnöke lesz. A leköszönő Burány a miniszterelnök melletti tanácsadó testület gazdasági csoportjának lesz tagja.


#alt#
Kóka János - Gazdasági miniszter, Csillag István utódja a SOTE-n végzett, majd az Elendernél helyezkedett el, ahol rövidesen vezérigazgató lett, és tulajdonrészt is szerzett. Az időközben internetszolgáltatással is foglalkozó céget körülbelül hétmilliárd forintért eladták az amerikai Psinetnek, az amerikai cég csődje után aztán a Wallisszal karöltve töredékáron visszavásárolták.

Az Elender Üzleti Kommunikáció nevű céget vásárolta meg ez év elején a holland Euroweb, aminek Kóka társelnöke lett. Nemrégiben az Informatikai Vállakozások Szövetségének elnöke lett. 2002-től 2004 elejéig az Index hu. Rt. igazgatóságának tagja volt. Tárcájához kerülnek a külügyminisztériumból a külgazdasági ügyek is.


#alt#
Kolber István - A fejlesztési minisztérium tárca nélküli vezetője 1954. június 26-án született Orciban. Nős, felesége tanárnő, két gyermeke van. 1978-ban a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1983-ban jogi szakvizsgát tett. 1978-tól 1983-ig előadó, illetve főelőadó a Somogy Megyei Tanácsnál. 1983-tól közigazgatási osztályvezető-helyettes az MSZMP Somogy Megyei Bizottságán. 1988-tól 1991-ig a megyei tanács törvényességi és jogi főosztályának vezetője. 1998-tól 2002-ig az OTP Ingatlan Rt. dél-dunántúli igazgatója.

Az MSZMP-ből való kilépése után, 1989 októberében belépett az MSZP-be, melynek 2003 óta megyei elnöke. 1991 óta a Somogy megyei közgyűlés tagja, 1994-1998 között a megyegyűlés elnöke. Az 1994-es és 1998-as országgyűlési választásokon területi listás képviselőjelölt, mandátumot a 2002-es választásokon a Somogy megyei területi listáról szerez. Az idegenforgalmi és a környezetvédelmi állandó bizottságokban kezdett dolgozni, majd a környezetvédelmit felcserélte a területfejlesztési állandó bizottsággal. A kormányváltást követően, 2002. szeptember 5 -én a Balaton Fejlesztési Tanács elnökévé választották.


#alt#
Petrétei József - Az Igazságügyi Minisztérium új vezetője, Bárándy Péter utódja 1958. október 10-én született. Jogi végzettségét a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) szerezte, 1993-ben Magister Juris, 1996-ban az ELTE-n politológusi oklevelet szerzett. Nős, felesége Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatalának vezetője. Három gyermek édesapja.

1984-től 1988-ig a PTE ÁJK különböző tanszékein egyetemi tanársegéd, 1991-től adjunktus, 1998-tól docens. 1996-tól a kar dékánhelyettese, 1998-tól az Alkotmányjogi Tanszék vezetője. Kutatási területe: alkotmányelméleti és államszervezeti kérdések, törvényhozástan, összehasonlító alkotmányjog. 1994-től a Baranya Megyei Területi Választási Bizottság titkára, majd 1998-tól elnöke.


#alt#
Rácz Jenő - Az új egészségügyi miniszter 1953. július 18-án született Kutason. Szülei pedagógusok voltak - ma nyugdíjasok. Az általános iskolát Felsőbogáton, illetve Toponáron végezte. Középiskolai tanulmányait a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatta 1967-től 1971-ig. 1971 és 1977 között a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt, itt szerzett általános orvosi diplomát 1977-ben. 1977-től 2 év megszakítással - amelyet 1980-1982 között a Nagyatádi Kórház sebészeti osztályán töltött - 1995-ig a Somogy megyei Tanács Kórházában dolgozott traumatológusként. 1982-ben sebészetből, 1984-ben traumatológiából szerzett szakképesítést. 1994-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt, 1996-ban itt szerzett egészségügyi menedzser diplomát. 1995-1996-ban a Népjóléti Minisztérium III. Főosztályán az Ellátás-szervezési Osztályt vezette.

1996-tól 2002-ig a Kalocsai Kórház főigazgatója volt. 2000-től a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja lett, az Informatikai Szakbizottságot, valamint az Adósság Konszolidációs Munkacsoportot vezette. Felesége szervező üzemgazdász és egészségügyi menedzser, jelenleg a Kalocsai Szociális Otthon vezetője. Négy gyermeke közül kettő már felnőtt korú, egy általános iskolás, a legkisebb óvodás.


#alt#
Somogyi Ferenc - A november 1-jétől hivatalba lépő külügyminiszter 1945. szeptember elsején Ausztriában született, három gyermek édesapja. A közgazdaságtudományi egyetem elvégzése után a Külügyminisztérium előadója, 1969-71-ben Burmában, 1971-73-ban Nigériában a nagykövet munkatársa. 1979-80-ban külügyminisztériumi főelőadó, 1980 és 1984 között a New York-i állandó ENSZ-képviselő helyettese. 1984 és 1989 között külügyminisztériumi főosztályvezető.

1989-től külügyi államtitkár, 1990-91-ig és 1994-96-ig a minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 1996-98-ban a KÜM integrációs államtitkárságát vezette. 1997-ben Magyarország NATO-csatlakozási tárgyalásainak delegáció-vezetője volt. 1998-tól a MATÁV Rt. integrációs igazgatója.1992-94-ig a Külkereskedelmi Főiskola angol nyelvű tagozatának alapító igazgatója, valamint az Exportgarancia Rt. igazgatóságának elnöke. 1998-2003-ig a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöke, 2000-2003-ig az Atlanti Szervezetek Társaságának (ATA) alelnöke volt. 2001-ben a skopjei Stonebridge Communications AD vezérigazgatója. Nős, három gyermeke van. Ide kerül a kancelláriáról a Határon Túli Magyarok Hivatala. Szabó Vilmos, aki eddig a MeH államtitkáraként felügyelte a területet, kül- biztonság- és nemzeti ügyekben segíti tanácsadóként a miniszterelnök munkáját.  • Vennék
  • Hírek