Konrád
8 °C
26 °C

Pert vesztett a Népszava Kondor Katalin ellen

2004.02.27. 18:59
A bíróság szerint a Népszavában bemutatott "6-os karton" önmagában nem bizonyítja, hogy Kondor Katalint beszervezte volna a hetvenes években a kémelhárítás. Az alperes lap nem tudta a maradéktalanul bizonyítani a kartonon szereplő adatok valódiságát.
A lap ellen sajtóhelyreigazítási pert indító Kondor Katalin keresetének helyt adva a Fővárosi Bíróság elmarasztalta a Népszavát. Az ítélet szerint a lapban megjelent cikkek valótlanul állították, hogy a rádió elnöke titkos megbízott volt, valótlanul állították, hogy beszervezte volna egy belügyi tiszt, és hogy Vári fedőnéven kémelhárító munkát végzett volna a BRFK III/II-B osztályán.

A Fővárosi Bíróság pénteken este hozott ítéletében kötelezi a Népszavát és a Népszava internetes kiadását, hogy a helyreigazítást Kondor Katalin ügynök voltát állító cikkek megjelenési helyén közöljék azonos szedéssel "Helyreigazítás" címen.

Politikai üzletelés

A polgári pert lezáró pénteki tárgyaláson meghallgatták Sz. Bélát, aki a Népszava korábban megidézett tanúja szerint Kondor Katalint beszervezte, és tartótisztje volt 1979-ig. Az egykori rendőrtiszt tanúvallomásában tagadta, hogy beszervezte volna a fiatal rádióriportert, tartótisztje sem volt soha, nem ő állította ki a 6-os kartont. Elmondta, hogy Kondor Katalint csak 1979-ben ismerte meg kollégaként, amikor leszerelése után a Magyar Rádióban kezdett dolgozni.

Dr. Zinner Tibor Ferencet, a Legfelsőbb Bíróság kabinetfőnökét a felperesek kérésére hallgatta meg a bíróság. A szakértői tanú elmondta, az akkori parancsuralmi rendszerben természetes volt, hogy valakiről tudta nélkül kiállították a 6-os kartont. Személyes véleménye szerint "az hogy erre a perre sor kerülhetett, a magyar jog szégyene", mint az is, hogy politikai üzletelés eszközévé váltak az 1989 előtt keletkezett állambiztonsági iratok. Ügynöki múltra álláspontja szerint a törvény értelmében három dolog utalhat hitelt érdemlően: vagy lennie kell egy aláírt beszervezési nyilatkozatnak, vagy anyagi előnyben kellett részesülnie az érintettenek, vagy léteznie kell aláírt ügynöki jelentéseknek. A 6-os karton önmagában semmit nem bizonyít.

"Szemernyi kétely"

A bírói ítélet indoklása szerint alaposan mérlegelni kellett a perben elhangzott - sokszor egymásnak ellentmondó - tanúvallomásokat és szakértői véleményeket. Ezek alapján az kijelenthető, hogy önmagában a 6-os karton (melyen a Kondor Katalin feltételezhető beszervezettségére utaló adatok szerepeltek) nem bizonyítja, hogy a rajta szereplő személy ténylegesen végzett-e ügynöki tevékenységet.

A bíró szerint ilyen súlyos állítások esetén "ha szemernyi kétely is marad az állítás igazságtartalmát illetően, nem szabad azt bizonyító értékűnek venni". A bíró értékelése szerint ugyanis az alperesi álláspontot alátámasztó tanú vallomása nem volt kiegyensúlyozott, a többi tanú sok ponton ellentmondott a magát Kondor Katalin második tartótisztjének valló volt belügyi tiszt állításainak. A bíró szerint Kondor Katalin végig következetes és határozott állásfoglalásokat tett, és a szakértői tanúvallomások is a felperesi álláspontot erősítették.

"Vérlázító"

Az ítélet nem jogerős, a felek a kézhezvétel után fellebbezést nyújthatnak be. A Népszava jogi képviselője újságíróknak sebtében úgy nyilatkozott, hogy a megbízója (a Népszava kiadója) dönti el, megtámadják-e a most hozott ítéletet.

Kondor Katalin az Indexnek nyilatkozva elmondta, vérlázítónak tartja az egész ügyet, "még akkor is annak tartanám, ha én lettem volna a világ legnagyobb kémelhárítója." A per jogi kérdéseiről nem kívánt nyilatkozni, helyette jogi képviselője nyilatkozott: természetesen elégedettek az ítélettel, amelynek másodfokon való teljes megváltoztatására kevés esélyt látnak.