Eleonóra
-1 °C
2 °C

A nyilvánosság kizárását kérte Kondor a bíróság előtt

2004.02.06. 18:51
Folytatódott Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnökének pere a Népszava ellen. A pénteki tárgyaláson Kondor Katalin azt kérte a bíróságtól, hogy meghallgatása idejére az újságírók hagyják el a tárgyalótermet, mert szerinte őt rossz fényben feltüntető információk is felmerülhettek volna. A zárt ülésről a Népszava ügyvédje azt mondta, hogy a szembesítésen tanújuk felismerte Kondor Katalinban Várit, ám a rádió elnöke nem ismerte fel a tanút.
A sajtóhelyreigazítási perek logikája szerint a perbe fogott Népszavának azt kellene bizonyítania, hogy a lapban 2003. szeptemberében Kondor Katalinról megjelentek, azaz hogy a Magyar Rádió jelenlegi elnöke "Vári" fedőnéven titkos megbízott volt a BRFK III/II-es alosztályának beszervezésében, a valóságnak megfelelnek. Kondor Katalin a lapban közölt állítások miatt helyreigazítást kér a laptól. A lap jogi képviselőinek álláspontja szerint a lapban közöltek olyan tényeken alapulnak, melyek forrása egy hivatalos közokirat, az ominózus 6-os karton, ezért tulajdonképp nekik nincs bizonyítási kényszerük, ellenben a felperesekkel, akik bizonyítási eljárásukat a 6-os karton hiteltelenségére, fiktív beszervezésre alapozzák.

A pénteki szembesítésen történtekről a Népszava ügyvédje arról tájékoztatta az Indexet, hogy a lap által beidéztetett tanú - egykori belügyi tiszt - Kondor Katalinban felismerte "védencét", Várit, ugyanakkor Kondor nem ismerte fel a férfit. Emiatt a szembesítés eredménytelen maradt. A Magyar Rádió elnöke zárt körű meghallgatása során következetesen visszautasított minden olyan állítást, ami az ő ügynök voltára vonatkozott.

"Nem volt fiktív beszervezés"

Tekintse meg képeinket!
A tárgyalás sajtó számára nyitott folytatásában meghallgatták az alperesek egyik tanúját - Z. Zoltánt, a BRFK III/II/B jelű, kémelhárítással foglalkozó osztályának egykori alosztályvezetőjét, akinek beosztottjai voltak az ügyben érintett operatív tisztek. A tanú határozottan állította, hogy nem emlékszik arra, hogy az osztálynak dolgozott volna "Vári" fedőnéven Kondor Katalin, de nem tartja kizárhatónak, mivel ő közismertsége ellenére nem ismerte a rádióriportert.

A per központi tárgyát képező 6-os kartonról a tanú elmondta, hogy a kartont azt követően kellett kiállítani, miután a beszervezés sikeres volt, és az együttműködés kialakult, az azonban kizárt, hogy fiktív kartonokat is állítottak volna ki egyes tisztek statisztika kozmetikázás céljából. "Óriási lett volna a lebukás lehetősége, ha valaki fiktív beszervezést csináltak volna."

"Voltak fiktív beszervezések"

Bálint László, a felperesek által beidéztetett tanú szerint valami szabálytalanság lehetett a "Vári" fedőnevet tartalmazó 6-os karton körül, mivel a szigorú eljárási szabályok szerint 72 órán belül iktatni kellett volna a beszervezés tényét - és ebben az esetben kícsúsztak a határidőből. Állítása szerint igenis előfordultak fiktív beszervezések, munkája során több ilyennel is találkozott. A jelenleg nemzetbiztonsági szakértőként ismert volt belügyi tiszt szerint a beszervezettséget egyedül hitelesen a saját néven aláírt beszervezési nyilatkozat igazolhatná.

A per két héttel ezelőtti tárgyalásán a Népszava dokumentumokkal próbálta bizonyítani állítását. Az alperesek bizonyítási indítványukban kifejtették: a lapban bemutatott, úgynevezett 6-os karton mellett a bizonyítás része lesz az az 1975-ben keltezett konspirációs jelentés, melyet a Nemzetbiztonsági Hivatal küldött a Népszava kérésére a bíróságnak. A dokumentumban olvasható, hogy a "Vári" fedőnevű, "hazafias alapokon beszervezett", a "6-os kartonon" szereplő beszervezési dátumú titkos megbízottal való találkozáshoz igényelnek BM tisztek "K" jelű lakást.

Konyakért, kávéért

A "Vári" ügynökkel való találkozáshoz szükséges, "K" jelű lakás igénybevételére irányuló javaslatról Bálint László elmondta, hogy nincs mögötte tényleges beszervezett ügynök. Ő maga is találkozott ezzel a dokumentummal, ugyanis munkája során egyszer szüksége lett volna konspirációs céllal arra a lakásra, és mivel pont egy a Magyar Rádióban dolgozó ügynökkel kívánt találkozni, ezért kötelessége volt áttekinteni az addig keletkezett iratokat. Akkor megkérdezte egyik munkatársát, hogy tényleg járt-e ez a "Vári" fedőnevű rádiós abban a lakásban, erre az azt felelte, hogy Kondor Katalin nincs is beszervezve, nem titkos megbízottja az osztálynak, "olyan titkosan működik együtt, hogy nem is tud róla".

A kérdésre, hogy miért született az irat, a tanú elmesélte, hogy a "K" lakásra annyi ellátmányt - kávét, konyakot, körtepálinkát - lehetett igényelni, amennyi találkozót ott lebonyolítottak. Ezt az állítást B. József, a Népszava által beidéztetett tanú határozottan visszautasította.

A per Sz. Béla tanú meghallgatásával folytatódik. A "Várit" egykor beszervező állambiztonsági tiszt - a Népszava "koronatanúja" - az írásos idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, és a bíró szerint a per megnyugtató lezárásához mindenképp szükséges az ő meghallgatása is, különös tekintettel az egymásnak ellentmondó tanúvallomásokban szereplő állításokra.