Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszava: titkos megbízott volt Kondor Katalin

2003.09.25. 10:30
Kondor Katalin titkos megbízottként kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel - állítja a Népszava. A rádióelnök közleményben közölte, hogy feljelenti a lapot. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője fenntartja a lap állításait. Titkos megbízottnak az állambiztonsági hálózatnak azt a tagját nevezték, aki elvi meggyőződésből vett részt a titkos együttműködésben.
Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a 70-es évek közepétől kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel - írja a Népszava csütörtöki száma. A fedőnévvel, titkos megbízottként kezelt Kondort a lap szerint nem pénzért jelentett, nem is zsarolták.

Feljelentik egymást

A Népszava találgatása szerint a rádióvezetőnek, aki 1971-ben és 1972-ben a Cooptouristnál dolgozott, számos információja lehetett külföldiekről. Kondor 1973-ban került a fontos stratégiai intézménynek számító Magyar Rádióhoz; ez a külföldi szolgálatok érdeklődését is felkelthette. A lap úgy tudja, hogy Kondor majd egy évtizeden át szolgálta megbízóit.

Az átvilágítási törvény hatálya alá kizárólag a III/III-as ügyek esnek, az egyéb szolgálatot tevőknek nem kell elszámolniuk múltjukkal.

"Ha egy rádió, ez esetben a Magyar Rádió Rt., a törvények szellemében dolgozik, előbb-utóbb eléri a kormánypárti bosszú" -fogalmaz Kondor Katalin az Indexhez eljuttatott közleményében. A Magyar Rádió elnöke hangsúlyozza, hogy kinevezése óta "nemtelen és aljas támadások" kereszttüzében áll. Kondor szerint "a pártlap Népszava, a több milliárdos K&H botrány érintettje" jól előkészített akcióba kezdett. A rádióelnök úgy fogalmaz: "az elmúlt napok nagy terjedelmű cikkeinek szinte minden szava hazugság, a Népszavának bíróság előtt kell felelnie minden soráért", a Magyar Rádió pedig "ameddig bírja" végzi feladatát.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője az Indexnek elmondta: állításaikat fenntartják, amelyeket lapjuk pénteki számában bizonyítékokkal is alátámasztanak. Kondor Katalin közleményére reagálva, melyben a brókerbotránnyal hozza összefüggésbe a Népszavát, Németh közölte: beperli Kondor Katalint. "A Népszava semmilyen módon nem érintett a brókerbotrányban" - mondta Németh.

Esterházy: A tmb-t nem kellett kényszeríteni
Ügynökből tmb-vé csak hosszabb folyamat eredményeképpen válhatott valaki. Esterházy Péter édesapja, akit 1956 után szerveztek be Csanádi fedőnéven III/III-as ügynöknek, jó munkája eredményeképpen a kémelhárítási osztálynak is jelenthetett, de csak 1975-től vált tmb-vé, vagyis titkos megbízottá. Az író Javított Kiadás című művében erről így írt: "Tmb. az az, aki elvi meggyőződésből teszi, az ügynököt azt vagy kényszerítik, vagy megfizetik. Szóval már nem kell kényszeríteni..."

Meggyőződésből

Az állambiztonsági szervek (a hírszerző III/I-esek, a kémelhárítással foglalkozó III/II-esek, a belső elhárító III/III-asok, a katonai hírszerz III/IV-es és a többi csoportfőnökségnek a technikát biztosító III/V-ös) munkáját három csoport segítette. A legalacsonyabb fokozatúak az ügynökök voltak. Ők az állambiztonsági szerv birtokában lévő terhelő vagy kompromittáló adatok hatására, illetve anyagi érdekeltség fejében adtak jelentéseket. Ennél magasabban helyezkedtek el a hierarchiában a tmb-k, vagyis titkos megbízottak. Tmb-nek az állambiztonsági hálózatnak azt a tagját nevezték, aki elvi meggyőződésből vett részt a titkos együttműködésben.

A hálózat csúcsán a tmt-k helyezkedtek el. A titkos munkatárs az állambiztonsági szervek hálózatának legmegbízhatóbb tagja volt, aki elvi meggyőződésből, magas fokú áldozatkészséggel, kezdeményezőleg vett részt a titkos együttműködésben, és a legbonyolultabb hálózati feladatok elvégzésére is alkalmas volt.