Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Hasznosítaná a minisztériumok épületeit a kormány

2006.05.25. 13:56
A következő három hónapban Veres János pénzügyminiszter valamint a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter több mint nyolcszáz költségvetési szervet, száz állami épületet, palotát vizsgál meg, és augusztusban egy alapos kormányzati metamorfózis után, véglegesedik az állami intézményrendszer. Kormányzati negyedbe költözhetnek a minisztériumok.

Új kormányzati negyebe költözhetnek a minisztériumok, írta a Népszabadság. A beharangozó után Batiz András kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón megerősítette a lap információit, hozzátéve, hogy a következő három hónapban egy államreform részleteit kidolgozzák.

A munkával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénzügyminisztert és a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjét bízta meg. Ők ketten külső szakértők, valamint az aktuálisan érintett tárcák vezetőivel átnézik több mint 800 költségvetési intézmény működését. Amennyiben párhuzamosságokat találnak, megszüntetik azt.

Minisztériumok humánpolitikai osztály nélkül

Hogyan néz ki a valóságban az államreform eme szakasza? Batiz András példaként a humánpolitikát említette, ami nem tartozik egyetlen minisztérium alapfeladatai közé sem, és - csakúgy mint a piaci szektorban a backoffice-rendszer - ezért a minisztériumokban a humánpolitikai osztályokat megszüntetik, és a jövőben központosított humánpolitikát alakítanak ki. Ehhez elég 25 százalékkal kevesebb ember is, mondta a kormányszóvivő.

"Az olcsóbb, hatékonyabb, átláthatóbb állam" működése érdekében Gyurcsány Ferenc tízsoros garancialevelet fogadtatott el a keddi kormányülésen minisztereivel. Ebben az előbbieken túlmenően szó van 100 állami épületről, palotáról is. Az ingatlanok nagy része a minisztériumok, hivatalok működtetésére alkalmatlan, fogalmazott Batiz András.

100 milliárdos megtakarítás

A kormány számításai szerint az épületek hasznosítása és a hatékonyabb közigazgatás 100 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Augusztusig azt is eldöntik, hogy mit tegyenek a több tízmilliárdos ingatlancsomaggal. A kormányszóvivő azokra a kérdésekre nem válaszolt, amelyek konkrét helyeket, épületeket érintenek, de jelezte, hogy szó van egy kormányzati negyed kialakításáról akár a külső kerületekben is.

A hírek szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő és kabinete a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületébe költözhet át. Ez maradna az egyetlen olyan épület a mostani minisztériumok közül, ami állami tulajdonban maradna, a többi minisztérium - a minisztériumi munkára amúgy is alkalmatlan - épületeit értékesítenék, írta a Népszabadság.  • Eladnék
  • Hírek