Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbánék titokban szerelkeztek fel csavarkulcsokkal

2007.02.05. 14:34
Ki tudott a Fidesz akciójáról? Mit akart Obán elérni ezzel? Forgatókönyvek a pénteki kordonbontás hátteréről és fogadtatásáról.

A Fideszben egyértelműnek tartják, hogy Orbán Viktor újraválasztási kampányának része volt a pénteki kordonbontás. Az ugyan biztosra vehető, hogy senki nem veszélyezteti a Fidesz első emberének pozícióját a tisztújításon, mégis általános értelmezés, hogy az elnök a párt mezei tagjainak akart üzenni. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki politikusok jelentős része szerint a pártelnök pénteken újra demonstrálta, hogy hiába próbálják leírni őt egyesek még saját pártjában is, a harcias, rendszerváltó politikus bármikor képes levezényelni egy, a hazai politikai életet tematizáló konspiratív akciót.

Kevés vagy sok

Főként a pártelnök környezetében állítják viszont azt, hogy a pénteki kerítésbontásnak nem volt köze a párton belüli vitáknak, hanem kizárólag figyelemfelkeltés volt a cél. "Ezt a célt egyelőre elértük" - fogalmazott az egyik névtelenséget kérő beavatott. Van azonban olyan fideszes is, aki szerint a dolog tényleg csak az volt, aminek látszott, de mint szabadságjogokat védő cselekedet, lehet, hogy kontraproduktív a Fidesz számára. A szavazóbázis radikálisabb, a parlamenti teszetoszáskodással elégedetlen része számára kevés, a mérsékeltebbek számára viszont a nem egyértelmű jogi megítélés miatt sok.

Igazolt hiányzók

Forrásaink szerint az eredeti ötlet nem a pártelnöktől, hanem Szájer József EP-képviselőtől származott, de a terv elfogadása után is csupán hét-nyolc ember tudhatott a készülődő akcióról. Még az elnökség tagjai közül sem volt beavatva mindenki. Ennek ellenére azt is sokan készpénznek veszik, hogy a Magyar Nemzetben korábban támadott Pokorni Zoltán alelnök, illetve Áder János megszimatolta a tervezett akciót, és tudatosan maradt távol, akárcsak Kósa Lajos debreceni és Rogán Antal V. kerületi polgármester, akinek különösen nem jött volna jól, ha saját kerületében vesz részt a provokatív megmozdulásban.


Orbán a titkos csavarkulccsal

A beavatottak között volt az Index információi szerint Navracsics Tibor, Varga Mihály, Kövér László, Deutsch-Für Tamás, Szijjártó Péter és Kubatov Gábor is. A szűk kör tagja közül kerültek ki a bontási munkálatok művezetői, és a titoktartás érdekében ők maguk szerezték be a téren használt csavarkulcsokat és a munkáskesztyűket is.

Bevágott ziccer

Az Indexnek nyilatkozó egyik fideszes politikus értelmezése szerint az akcióhoz azért járult hozzá Orbán, mert megérezte, hogy olyan szimbolikus ügyről van szó, amely sokkal inkább megmozgatja a magyar közvéleményt, mint a kormányzat bármely konkrét reformlépésének kritikája. Forrásunk szerint a kormányoldal óriási taktikai hibát vétett, amikor a kordon kérdését nem rendezte az egyre hangosabb sürgetés ellenére sem, Orbán pedig a ziccert kihasználva nagy érzékkel bólintott rá a javaslatra, amely vezető hírt csinált a frakció fellépéséből. Az ellenzéki politikus biztos benne, hogy az ilyen szimbolikus ügyeknél szokásos módszert követve, a beavatott csoport számos kombinációt dolgozott ki a várható reakciókat bekalkulálva, és ezzel ismét lépéselőnyre tett szert a kormányzattal szemben.

Dolgukvégeztével ácsorogtak

Vannak olyan vélekedések is, hogy a fideszes vezérek arra számítottak, hogy a hatóságok a köztörvényesnek minősíthető ügyben "a tettenérés után" előállítják a képviselőket. Ez esetben a párt ráerősíthetett volna a rendőrállamot szapuló retorikára. Ezt a verziót támasztja alá, hogy az ellenzéki párt politikusai a tízperces kordonbontás után még vagy egy órán át a Parlament előtt ácsorogtak, mintha csak a rendőrség ellenlépésére vártak volna. A rendkívüli frakcióülésből kerekedett akció előtt a téren kiosztott képviselői útmutató is számolt az előállítás eshetőségével. A dokumentumban azt javasolták, hogy a honatyák a rendőrségen folyamatosan hivatkozzanak mentelmi jogukra.

Március 15-re várnak

Egyes szocialista forrásaink úgy tartják, a kordonbontás a március 15-ei négynapos hosszú hétvége főpróbája lett volna. Most ugyanis lemérhették, milyen a reakcióideje a hatóságoknak, hány radikális próbál rácsatlakozni a fideszes akcióra. Az MSZP-ben egyébként szinte kizárlólagos értelmezésévé vált a pénteki történteknek, hogy Orbán újra utca demonstrációk kirobbanását próbálta kiprovokálni a Kossuth téri kerítés eltüntetésével.