Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Orbánék titokban szerelkeztek fel csavarkulcsokkal

2007.02.05. 14:34
Ki tudott a Fidesz akciójáról? Mit akart Obán elérni ezzel? Forgatókönyvek a pénteki kordonbontás hátteréről és fogadtatásáról.

A Fideszben egyértelműnek tartják, hogy Orbán Viktor újraválasztási kampányának része volt a pénteki kordonbontás. Az ugyan biztosra vehető, hogy senki nem veszélyezteti a Fidesz első emberének pozícióját a tisztújításon, mégis általános értelmezés, hogy az elnök a párt mezei tagjainak akart üzenni. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki politikusok jelentős része szerint a pártelnök pénteken újra demonstrálta, hogy hiába próbálják leírni őt egyesek még saját pártjában is, a harcias, rendszerváltó politikus bármikor képes levezényelni egy, a hazai politikai életet tematizáló konspiratív akciót.

Kevés vagy sok

Főként a pártelnök környezetében állítják viszont azt, hogy a pénteki kerítésbontásnak nem volt köze a párton belüli vitáknak, hanem kizárólag figyelemfelkeltés volt a cél. "Ezt a célt egyelőre elértük" - fogalmazott az egyik névtelenséget kérő beavatott. Van azonban olyan fideszes is, aki szerint a dolog tényleg csak az volt, aminek látszott, de mint szabadságjogokat védő cselekedet, lehet, hogy kontraproduktív a Fidesz számára. A szavazóbázis radikálisabb, a parlamenti teszetoszáskodással elégedetlen része számára kevés, a mérsékeltebbek számára viszont a nem egyértelmű jogi megítélés miatt sok.

Igazolt hiányzók

Forrásaink szerint az eredeti ötlet nem a pártelnöktől, hanem Szájer József EP-képviselőtől származott, de a terv elfogadása után is csupán hét-nyolc ember tudhatott a készülődő akcióról. Még az elnökség tagjai közül sem volt beavatva mindenki. Ennek ellenére azt is sokan készpénznek veszik, hogy a Magyar Nemzetben korábban támadott Pokorni Zoltán alelnök, illetve Áder János megszimatolta a tervezett akciót, és tudatosan maradt távol, akárcsak Kósa Lajos debreceni és Rogán Antal V. kerületi polgármester, akinek különösen nem jött volna jól, ha saját kerületében vesz részt a provokatív megmozdulásban.


Orbán a titkos csavarkulccsal

A beavatottak között volt az Index információi szerint Navracsics Tibor, Varga Mihály, Kövér László, Deutsch-Für Tamás, Szijjártó Péter és Kubatov Gábor is. A szűk kör tagja közül kerültek ki a bontási munkálatok művezetői, és a titoktartás érdekében ők maguk szerezték be a téren használt csavarkulcsokat és a munkáskesztyűket is.

Bevágott ziccer

Az Indexnek nyilatkozó egyik fideszes politikus értelmezése szerint az akcióhoz azért járult hozzá Orbán, mert megérezte, hogy olyan szimbolikus ügyről van szó, amely sokkal inkább megmozgatja a magyar közvéleményt, mint a kormányzat bármely konkrét reformlépésének kritikája. Forrásunk szerint a kormányoldal óriási taktikai hibát vétett, amikor a kordon kérdését nem rendezte az egyre hangosabb sürgetés ellenére sem, Orbán pedig a ziccert kihasználva nagy érzékkel bólintott rá a javaslatra, amely vezető hírt csinált a frakció fellépéséből. Az ellenzéki politikus biztos benne, hogy az ilyen szimbolikus ügyeknél szokásos módszert követve, a beavatott csoport számos kombinációt dolgozott ki a várható reakciókat bekalkulálva, és ezzel ismét lépéselőnyre tett szert a kormányzattal szemben.

Dolgukvégeztével ácsorogtak

Vannak olyan vélekedések is, hogy a fideszes vezérek arra számítottak, hogy a hatóságok a köztörvényesnek minősíthető ügyben "a tettenérés után" előállítják a képviselőket. Ez esetben a párt ráerősíthetett volna a rendőrállamot szapuló retorikára. Ezt a verziót támasztja alá, hogy az ellenzéki párt politikusai a tízperces kordonbontás után még vagy egy órán át a Parlament előtt ácsorogtak, mintha csak a rendőrség ellenlépésére vártak volna. A rendkívüli frakcióülésből kerekedett akció előtt a téren kiosztott képviselői útmutató is számolt az előállítás eshetőségével. A dokumentumban azt javasolták, hogy a honatyák a rendőrségen folyamatosan hivatkozzanak mentelmi jogukra.

Március 15-re várnak

Egyes szocialista forrásaink úgy tartják, a kordonbontás a március 15-ei négynapos hosszú hétvége főpróbája lett volna. Most ugyanis lemérhették, milyen a reakcióideje a hatóságoknak, hány radikális próbál rácsatlakozni a fideszes akcióra. Az MSZP-ben egyébként szinte kizárlólagos értelmezésévé vált a pénteki történteknek, hogy Orbán újra utca demonstrációk kirobbanását próbálta kiprovokálni a Kossuth téri kerítés eltüntetésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!