Piroska
-2 °C
5 °C

Megújult a kormányfői honlap

2001.10.30. 20:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Már jövő év elejétől 70 százalékos béremelést kapnak a rendvédelmi szervek dolgozói - döntött a kormány kedden. A kabinet ülése után Borókai Gábor kormányszóvivő kijelentette: sikerült hatástalanítani a kukoricabombát azzal, hogy az állam a piacinál négyezer forinttal magasabb árat fizet a gazdáknak. Megújult Orbán Viktor internetes oldala, amely immár a http://www.miniszterelnok.hu oldalon érhető el.
A kormány felhatalmazta az Államháztartási Hivatalt, hogy 17 milliárd forint erejéig az ideiglenes likviditást biztosítsa az Egészségbiztosítási Alap részére. Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet keddi ülése után emlékeztetett arra, hogy ha az Országgyűlés jóváhagyja a zárszámadási törvényt, akkor 35 milliárd forinttal nő az Egészségbiztosítási Alap főösszege. Egy kérdés kapcsán kitért arra, hogy a gyógyszerkassza jövő évi előirányzata nem került szóba a kabinet ülésén.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséig, de legfeljebb tíz évre szóló elidegenítési tilalmat jegyeznek be azokra a lakásokra, amelyek a lakáscélú hitelhátralékok mérséklését szolgáló támogatásból részesülnek. A rendelkezés célja a spekuláció megakadályozása.

Magasabb áron vásárolja fel az állam a kukoricát a jelenlegi piaci árnál. Az FVM - gazdasági társaságain keresztül - 18 ezer forintos árat kínál tonnánként a kukoricáért - közölte a kormányszóvivő és hozzátette: ezzel hatástalanítják a kukoricabombát. Utalt arra, hogy jelenleg 14-15 ezer forint a kukorica felvásárlási ára. Megemlítette, hogy orosz érdeklődők hárommillió tonna kukoricát akarnak Magyarországtól megvásárolni. Mint ismert, a gazdák nem tudják a megfelelő áron eladni a gabonát és emiatt az elmúlt hetekben nőtt a termelők között az elégedetlenség. A keleti országrészben - Békés és Hajdú-Bihar megyében - már megteltek a tárolóhelyek, nyugaton azonban még van kapacitás az újabb szállítmányok elhelyezésére - mondta Borókai.

A kormány döntése értelmében jövő év januártól a korábban elhatározott 70 százalékos béremelésnek a 100 százalékát kapják meg a rendvédelmi szervek dolgozói - derült ki a szóvivő szavaiból. Borókai Gábor elmondása szerint a körülbelül 80 ezer munkavállalót érintő béremelésnek a becslések szerint 16 milliárd forint költségvetési kihatása van. Emlékeztetett: a kormány korábbi döntése értelmében a köztisztviselőknek és a rendvédelmi szervek dolgozóinak 2003 júliusáig 70 százalékos béremelést kell kapniuk. Az a rendőr, aki a nyári béremelés előtt 55-60 ezer forintot keresett, több mint százezret kap 2002. január 1-jétől - közölte Borókai.

A kormányszóvivői tájékoztatón bemutatták a miniszterelnök megújult honlapját .