Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katonai főügyész lesz Polt utódja?

2006.09.04. 07:23
A Népszava szerint az államfő Kovács Tamás katonai főügyészt jelölheti szeptember 18-án Polt Péter legfőbb ügyész helyére.

Kovács Tamás katonai főügyészt jelölheti a legfőbb ügyészi posztra a köztársasági elnök, várhatóan szeptember 18-án - értesült a Népszava. Az altábornagy jelenleg a legfőbb ügyész egyik helyettese, őt tartják az egyik legbiztosabb befutónak.

Kovács jelölését erősítheti, hogy a Honvédelmi Minisztérium irányítása alól épp most kerül át a Legfőbb Ügyészséghez a katonai ügyészség.

Sólyom László legutóbb Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét jelölte legfőbb ügyésznek, ám a parlament leszavazta az államfő választottját.

Azóta több felől is próbálták meggyőzni Sólyom Lászlót, változtasson eddigi gyakorlatán, de a köztársasági elnök leszögezte, továbbra sem egyeztet a pártokkal az ügyben, és csak egy személyt jelöl a legfőbb ügyészi posztra.

Sólyom meglepődött?

Meghökkentőnek nevezte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, hogy a Népszava hétfői írásában kormányzati körökből származó értesülésekre hivatkozva nevezte meg Kovács Tamás katonai főügyészt, mint lehetséges legfőbbügyész-jelöltet. Wéber Ferenc az MTI megkeresésére elmondta: az államfő korábban kategorikusan kijelentette, hogy pártokkal a legfőbbügyész-jelölt személyéről nem egyeztet, így érthetetlen, hogyan származhat kormányzati körökből ilyen jellegű információ.

Sólyom László szeptember 18-án nevezi meg jelöltjét. Egy személyt nevez meg és mint azt már korábban is elmondta, a jelölt, hasonlóan Horányi Miklóshoz, minden szempontból alkalmas lesz a legfőbb ügyészi posztra - tette hozzá. Wéber Ferenc az államfő egy korábbi, a Heti Válasznak adott lapinterjújára hivatkozva megismételte, hogy a legfőbbügyész-jelöltnek kitűnően kell ismernie a büntetőeljárást és a büntetőjogot, komoly ügyészi tapasztalattal kell rendelkeznie. Képesnek kell ellenállnia a politikai nyomásnak és kézben tartani az ügyészség hierarchikus rendszerét.

"Folyamatban van a jelölt kiválasztása, ezt követően kerül sor a szakmai véleményeztetésre" - fogalmazott a KEH sajtófőnöke. Az, hogy mely szervezetekkel és pontosan mikor véleményezteti jelöltjét az államfő, a személy kiválasztását követően döntenek - tette hozzá.