2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Kövér: kollektív bűn a kettős állampolgárság elutasítása

2004.12.19. 22:25
Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke azt mondta csíkszeredai fórumán, hogy ha van kollektív hőstett, akkor létezik kollektív bűn is. Kövér ilyennek nevezte a december 5-ei népszavazásról való távolmaradást, illetve a kettős állampolgárság elutasítását. Az MSZP a "távolmaradó csendes többség" nevében visszautasította az elhangzottakat.
A határon túli magyarság kettős állampolgárságáról szóló december 5-i eredménytelen népszavazás tanulságait kívánta levonni a hétvégén több székelyföldi településen szervezett polgári fórumon Kövér László, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országos választmányának elnöke, Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája, Szilágyi Zoltán, a Magyar Rádió munkatársa, valamint Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Bayer: a kormány hazaáruló gazemberek gyülekezete

Csíkszeredán, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) székhelyén tartott polgári fórumon Bayer Zsolt a "nem" szavazat mellett kampányoló baloldali politikai erők vezető személyiségeivel kapcsolatban hangsúlyozta: "Jó, ha kimondjuk és megjegyezzük: ma a Magyar Köztársaság kormánya nemzet- és hazaáruló gazemberek gyülekezete".

Szájer tömeges állampolgárság igénylésre buzdít
Szájer József azt tanácsolta a szomszéd országokban élő magyaroknak, hogy tömegesen folyamodjanak magyar állampolgárságért, amit lehetővé tesznek a Magyar Köztársaság törvényei. A Fidesz európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt frakciójának az alelnöke a hét végén New Yorkban a manhattani Árpád-teremben tartott előadást mintegy 30-40 fős hallgatóság előtt. A rendezvény házgazdája a New York-i polgári körök voltak. Szájer József az előadáson résztvevők beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy az állampolgárságot kérő beadványok nagy számával megakadályozható, hogy a kettős állampolgárság ügye eltűnjön a politikai színtérről.
"Ha egy nemzetnek vannak kollektív hőstettei, vannak kollektív bűnei is" - állította Kövér László, példaként együtt említve a magyarság passzivitását zsidó polgártársainak 1944-ben történt elhurcolásakor, valamint a december 5-én tapasztalt távolmaradást, illetve az elutasító szavazást a határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban.

Véleménye szerint nincs határon túli és Magyarország határain belüli magyar ügy, csak magyar ügy létezik. Mint mondta, a népszavazás után "mindenki tudja, ki kicsoda, s hová tartozik". Ennek dacára elhamarkodottnak, a következményekkel nem számolónak mondta a Magyarok Világszövetségét a népszavazás kezdeményezéséért.

Az MSZP visszautasítja

Az MSZP a leghatározottabban visszautasítja azokat a kijelentéseket, amelyeket Kövér László és Bayer Zsolt tett a Székelyföldön az állampolgárság kérdéséről tartott sikertelen népszavazás kapcsán - közölte vasárnap a párt szóvivője az MTI-vel. Nyakó István furcsának nevezte, hogy Kövér László, aki egy szombati lapinterjúban elvetélt ötletnek nevezte a névszavazást, "a köztársaság minden polgárát, aki nemmel szavazott, vagy nem ment el szavazni, a kollektív bűnösség elve alapján most megbélyegez".

"Megbélyegzi azért mert a csendes többség nem követte a Fidesz kalandorpolitikáját" - fogalmazott. Az MSZP szóvivője a "csendes többség nevében és védelmében" leszögezte: "arra a kérdésre, amelyet egy szélsőjobboldali szervezet erőltetett a köztársaság minden polgárára, amelyet Orbán Viktor aláírásával, a Fidesz pedig elképesztő kampánnyal támogatott, csak nemmel lehetett válaszolni". Sokan pedig "jó messzire elkerülték a válaszadás csapdáját".

Mindez szót sem érdemelne, ha csak Bayer Zsolt mondta volna, de a Fidesz második embere kontrázott neki" - mondta a szóvivő, aki leszögezte, hogy az MSZP a lehető leghatározottabban visszautasítja az ilyen kijelentéseket.