Friderika
12 °C
29 °C

Iratai csak egy részéhez jutott hozzá a közbeszerzési bizottság

2000.10.27. 15:27
Bizottsági felhatalmazás nélkül kért több mint húsz önkormányzattól a helyi csatorna beruházásokra vonatkozó adatokat Székely Zoltán, vesztegetéssel gyanúsított, exkisgazda képviselő - derült ki az Országgyűlés közbeszerzési bizottságának pénteki ülésén, ahol a testület új elnöke átvette a bizottság titkárságán fellelhető iratokat. A bizottság úgy döntött: ezeket az iratokat eljuttatják Polt Péter legfőbb ügyészhez. Határoztak arról is, hogy megvizsgálják, milyen munkát végzett a testület döntése nélkül, Székely által alkalmazott két szakértő, és az elvégzett feladat arányban áll-e a kifizetett tiszteletdíjjal. Az összesen 99 dokumentum egyikében Székely Zoltán azt javasolta a kormányfőnek: hozzák létre a közbeszerzésekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot.
Az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottságának - az eddig keletkezett iratok közül - kilencvenkilenc dokumentumot sikerült áttanulmányoznia pénteki ülésén. Az anyagok átvételére azután került sor, hogy a vesztegetéssel gyanúsított Székely Zoltánt kizárta pártja frakciója és Kiszely Katalin jogászt delegálta a vizsgálóbizottság elnöki posztjára. Az országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint csak azokat az iratokat sikerült átvenniük, melyek a testület titkárságán voltak fellelhetőek. Hiányzik még a leltárból, öt színházi beruházásokra vonatkozó dosszié. Kiszely Katalin Székely hozzájárulását kérte ahhoz, hogy bemehessenek egyébként lezárt irodájába, a honatya azonban csak ahhoz járult hozzá, hogy a bizottságra tartozó dossziékat vigyék el. A politikus szekrényében azonban a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat működésével kapcsolatos iratok is fellelhetőek, amelyek elvitelét Székely már nem hagyta jóvá.

Kiszely Katalin
A vizsgálóbizottság új elnöke
A jogász végzettségű bizottsági elnök szerint nem tudható: számtalan dosszié közül melyik a bizottságé, ,,magánlaksértést pedig nem szeretnénk elkövetni", ezért levélben fordulnak Illés Zoltán környezetvédelmi bizottsági elnökhöz, azt kérve tőle: ő is kérjen hozzájárulást a bejutásra, és együtt vigyék el a dossziékat. A közbeszerzési bizottság döntött arról, hogy a legfőbb ügyészhez továbbítják az átvett iratok egy részét. Kiszely Katalin ezt az Index kérdésére azzal magyarázta, hogy Székely Zoltán ez év augusztus 24-én, illetve október 2-án több mint húsz önkormányzathoz fordult levélben és bizottsági felhatalmazás nélkül a csatornaberuházással kapcsolatos pályázati anyagokat kért be.

Kiszely tájékoztatása szerint az önkormányzatok többsége nem reagált, vagy ha mégis, az nem található meg az iratok között. Leszögezte: a megalakulás pillanatától az a bizottsági alapelv, hogy folyamatban lévő ügyekbe nem avatkoznak bele, s ehhez a későbbiekben is tartani fogják magukat. Úgy értékelte éppen ezért oka fogyottá vált az önkormányzatok válaszadása.

Az átvett iratokból kitűnik: Székely Zoltán javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy hozza létre a közbeszerzési ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot. A kormányfő azonban a felvetésre nem válaszolt. A bizottság egyhangúan döntött arról, hogy megvizsgálja: milyen feladatokra kért fel két szakértőt szintén felhatalmazás nélkül, a vesztegetéssel gyanúsított exelnök. Azt is kiderítik: az elvégzett munka arányban áll-e a kifizetett szakértői díjjal. Lotz Károly szabaddemokrata képviselő az Indexnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy a kifizetett díjat vissza kell fizetnie a ,,szakértőknek". A vizsgálóbizottság jövő heti ülésén a szakértők alkalmazására rendelkezésre álló összesen hétszázezer forintos összeg felhasználásáról határoz majd.