Judit
2 °C
7 °C

Iratai csak egy részéhez jutott hozzá a közbeszerzési bizottság

2000.10.27. 15:27
Bizottsági felhatalmazás nélkül kért több mint húsz önkormányzattól a helyi csatorna beruházásokra vonatkozó adatokat Székely Zoltán, vesztegetéssel gyanúsított, exkisgazda képviselő - derült ki az Országgyűlés közbeszerzési bizottságának pénteki ülésén, ahol a testület új elnöke átvette a bizottság titkárságán fellelhető iratokat. A bizottság úgy döntött: ezeket az iratokat eljuttatják Polt Péter legfőbb ügyészhez. Határoztak arról is, hogy megvizsgálják, milyen munkát végzett a testület döntése nélkül, Székely által alkalmazott két szakértő, és az elvégzett feladat arányban áll-e a kifizetett tiszteletdíjjal. Az összesen 99 dokumentum egyikében Székely Zoltán azt javasolta a kormányfőnek: hozzák létre a közbeszerzésekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot.
Az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottságának - az eddig keletkezett iratok közül - kilencvenkilenc dokumentumot sikerült áttanulmányoznia pénteki ülésén. Az anyagok átvételére azután került sor, hogy a vesztegetéssel gyanúsított Székely Zoltánt kizárta pártja frakciója és Kiszely Katalin jogászt delegálta a vizsgálóbizottság elnöki posztjára. Az országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint csak azokat az iratokat sikerült átvenniük, melyek a testület titkárságán voltak fellelhetőek. Hiányzik még a leltárból, öt színházi beruházásokra vonatkozó dosszié. Kiszely Katalin Székely hozzájárulását kérte ahhoz, hogy bemehessenek egyébként lezárt irodájába, a honatya azonban csak ahhoz járult hozzá, hogy a bizottságra tartozó dossziékat vigyék el. A politikus szekrényében azonban a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat működésével kapcsolatos iratok is fellelhetőek, amelyek elvitelét Székely már nem hagyta jóvá.

Kiszely Katalin
A vizsgálóbizottság új elnöke
A jogász végzettségű bizottsági elnök szerint nem tudható: számtalan dosszié közül melyik a bizottságé, ,,magánlaksértést pedig nem szeretnénk elkövetni", ezért levélben fordulnak Illés Zoltán környezetvédelmi bizottsági elnökhöz, azt kérve tőle: ő is kérjen hozzájárulást a bejutásra, és együtt vigyék el a dossziékat. A közbeszerzési bizottság döntött arról, hogy a legfőbb ügyészhez továbbítják az átvett iratok egy részét. Kiszely Katalin ezt az Index kérdésére azzal magyarázta, hogy Székely Zoltán ez év augusztus 24-én, illetve október 2-án több mint húsz önkormányzathoz fordult levélben és bizottsági felhatalmazás nélkül a csatornaberuházással kapcsolatos pályázati anyagokat kért be.

Kiszely tájékoztatása szerint az önkormányzatok többsége nem reagált, vagy ha mégis, az nem található meg az iratok között. Leszögezte: a megalakulás pillanatától az a bizottsági alapelv, hogy folyamatban lévő ügyekbe nem avatkoznak bele, s ehhez a későbbiekben is tartani fogják magukat. Úgy értékelte éppen ezért oka fogyottá vált az önkormányzatok válaszadása.

Az átvett iratokból kitűnik: Székely Zoltán javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy hozza létre a közbeszerzési ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot. A kormányfő azonban a felvetésre nem válaszolt. A bizottság egyhangúan döntött arról, hogy megvizsgálja: milyen feladatokra kért fel két szakértőt szintén felhatalmazás nélkül, a vesztegetéssel gyanúsított exelnök. Azt is kiderítik: az elvégzett munka arányban áll-e a kifizetett szakértői díjjal. Lotz Károly szabaddemokrata képviselő az Indexnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy a kifizetett díjat vissza kell fizetnie a ,,szakértőknek". A vizsgálóbizottság jövő heti ülésén a szakértők alkalmazására rendelkezésre álló összesen hétszázezer forintos összeg felhasználásáról határoz majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?