2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 1
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Államfőválasztás egy jelölttel

2000.06.04. 16:53
Az Országgyűlés hétfőn délután szavaz Mádl Ferenc köztársasági elnökké választásáról. A parlamenti erőviszonyokat és az előzetes megállapodásokat figyelembe véve szinte biztosra vehető, hogy az FKGP-Fidesz-MDF jelöltje megkapja a megválasztásához szükséges 258 támogató szavazatot.
Az egyetlen jelölt Mádl Ferenc. A képviselőknek frakciójuk nem írt elő kötelező szavazást
A parlament hétfőn rendkívüli ülésen szavaz a köztársasági elnök személyéről. A választásra azért van szükség, mert a Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint a tisztséget legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani, így a már két ötéves ciklust maga mögött tudó Göncz Árpád mandátuma idén nyáron lejár. A forgatókönyv szerint Áder János, az Országgyűlés elnöke 16 órakor nyitja meg az ülést.

A köztársasági elnök választása

29/B. § (2) Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja. A szükséghez képest többszöri szavazásnak van helye. Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a képviselõk kétharmadának szavazatát elnyeri.
(3) Ha az első szavazás alkalmával ezt a többséget egyik jelölt sem nyeri el, az (1) bekezdésnek megfelelő új ajánlás alapján újból szavazást kell tartani. A második szavazás alapján való megválasztáshoz ugyancsak a képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.
(4) Ha a második szavazás alkalmával egyik jelölt sem nyerte el a megkívánt többséget, harmadszori szavazást kell tartani. Ez alkalommal csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második szavazás alkalmával a legtöbb szavazatot kapták. A harmadik szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a szavazatok többségét elnyerte.
(5) A szavazási eljárást legfeljebb három egymásra következő nap alatt be kell fejezni.

Forrás: Alkotmány

Az egyetelen jelölt Mádl Ferenc, az Antall-kormányban több miniszteri posztot is betöltő jogász professzor. Az ellenzéki pártok nem állítottak ellenjelöltet. Mádlt a Fidesz-MPP és a Független Kisgazdapárt koalíciós megállapodásásnak megfelelően formálisan a kisgazdapárt jelölte, a jelölést

Torgyán doktor hosszas halogatás után, május 3-án jelentette be. "A jelölés megegyezésénél egymás szempontjainak figyelembevétele volt az alapvető szempont" - mondta Torgyán. Orbán pedig a jelölt alkalmasságát emelte ki: "Mádl Ferenc a magyar történelem legjobb hagyományait folytatja, mert úgy elkötelezett, hogy egyben szelíd is".

Hogy a koalíciónak mennyire sikerült az ellenzéknek is megfelelő embert találnia, azt a bejelentés utáni nyilatkozatok is mutatják: ,,Nem tudok olyan okot, ami eleve lehetetlenné tenné számunkra Mádl Ferenc támogatását" - mondta Kovács László szocialista pártelnök. Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke pedig

Az államfőjelölt életrajza

Mádl Ferenc egyszer már volt államfőjelölt, öt évvel ezelőtt Göncz Árpád köztársasági elnökkel szemben maradt alul az országgyűlési szavazáson. (Göncz 259 igen szavazatot kapott, Mádl Ferenc 76-ot.)

A 70. életévében járó professzor európai jogot ad elő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Európai Tanulmányok Központjában, valamint az ELTE nemzetközi magánjogi tanszékén. Mádl 1955-ben az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1961-1963 között tanulmányokat folytatott a strasbourgi egyetem nemzetközi összehasonlító jogi karán. 1973-ig az MTA Állam és Jogtudományi Intézetében dolgozott, majd egyetemi tanár lett. 1978-tól az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Civilisztikai Tudományok Intézetének igazgatója. 1985 óta az egyetem Nemzetközi Magánjogi Tanszékének vezetője volt. 1987-től az MTA levelező, majd 1993-tól rendes tagja.

Az Antall-kormány megalakulásakor, 1990. május 23-án tárca nélküli miniszter, 1991-től a bős-nagymarosi vízi erőmű kormánymeghatalmazottja, 1990. augusztus 1-jétől az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának elnöke, 1992. január 23-tól kormányfelügyeletet lát el az Állami Bankfelügyelet felett. 1993 és 1994 között kultuszminiszter volt. Az 1995-ös elnökjelöltség kudarca után a Magyar Tudományos Akadémia elnökségét pályázta meg, de ott Glatz Ferenccel szembet maradt alul.

Az 1998-as választások előtt Mádl nagy szerepet játszott a jobboldali pártok összefogásában. Az Európa Tanács fennállásának 50. évfordulójára felállított Nemzeti Bizottságot élére került, majd 1999-től a kormány tudományos tanácsadó testületének tagja. 1999. március 15-én Széchenyi-díjat kapott. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként és házigazdájaként Orbán Viktor miniszterelnök Vigadó-beli évadnyitó beszédeiből sikerült hagyományt teremtenie.

bejelentette, hogy felszólítja a szabaddemokrata frakció tagjait, hogy minél többen voksoljanak Mádl Ferencre. Egyedül a MIÉP nem támogatja az államfőjelöltet, Csurka pártelnök jelezte: a köztársasági elnök megválasztásának módja és a köztársaság elnökének státusa "nincs jól elrendezve" Magyarországon.

Mádl a közelmúltban a frakciók meghívására ellátogatott a kormánypárti FKGP-, Fidesz-, MDF- és az ellenzéki MSZP-, SZDSZ-képviselőcsoporthoz. Mádl a találkozókat követően többször nyomatékosan azt hangoztatta: azért fogadta el a frakciók meghívását, mert megválasztása esetén államfőként a nemzet egységét szeretné kifejezni.

Nincs kötelező szavazás

Egyik frakcióban sem rendelnek el kötelező szavazást, minden képviselő lelkiismerete és meggyőződése alapján dönt a hétfői voksoláskor, igaz, Kovács szocialista és Kuncze szabaddemokrata frakcióvezető is azt nyilatkozta, hogy képviselőcsoportjuk többsége támogatja a jelölt megválasztását.

A titkos szavazás, majd a szavazatok összeszámlálása mintegy 40 percet vesz igénybe, várhatóan 17 óra 10 perckor az Országgyűlés elnöke ismerteti a szavazás eredményét. A köztársasági elnök megválasztásához az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség. Amennyiben a szavazás eredményes lesz, az újonnan megválasztott köztársasági elnök leteszi hivatali esküjét, majd a hivatalából augusztus elején távozó Göncz Árpád államfő köszönti rövid beszédben utódját. Utána kerül sor az államfő beszédére. A rendkívüli ülést az Országgyűlés elnöke körülbelül fél hatkor rekeszti be.