Szilárda
0 °C
6 °C

Október nyertese a Fidesz

2006.10.12. 08:51
Tovább növelte támogatottságát a Fidesz az önkormányzati választások után. Az MSZP szavazói elbizonytalanodtak, politikusaik mélyrepülésben vannak a népszerűségi listán. A Gyurcsány-kormány maradása csak a közvélemény egyharmada szerint a lehető legjobb megoldás, kiegyenlített a koalíció maradását illetve távozását kívánók tábora.
Módszertan
A Medián október 7-8-án, az ország száz településén 1200 felnőtt állampolgár megkérdezésével készítette felmérését. A minta torzulásait a KSH adataival súlyozva korrigálták, így az pontosan tükrözi a választókorú magyar lakosság összetételét. A felmérés hibahatára az adott kérdésre válaszolók számának függvényében +/- 2-5 százalék.

A közvélemény alig több mint egyharmada gondolja úgy, hogy a Gyurcsány-kormány maradása a lehető legjobb megoldás a pillanatnyi politikai helyzetben, derült ki a Medián a HVG felkérésére készült felméréséből. Mégis ez a választási lehetőség élvezi a relatív többség támogatását, hiszen a második legnépszerűbb megoldási javaslatot, az átmeneti szakértői kormányt öt százalékponttal kevesebben, mindössze 29 százaléknyian támogatják.

A választók egyhatoda előrehozott parlamenti választásokat javasol, 12 százalék véli úgy, hogy a kormánypártoknak kéne új miniszterelnököt jelölniük. Azaz összességében a közvélemény 46 százaléka gondolja úgy, hogy az MSZP-SZDSZ kormánynak kéne maradnia, míg 45 százalék a jelenlegi koalíció távozását tartaná megoldásnak.

Elbizonytalanodott szocialisták

A pártok népszerűségében érezhető a Fidesz elsöprő önkormányzati győzelmének a hatása. A párt támogatottsága a teljes népességben 40, a választani tudó biztos szavazók körében 56 százalék. A szocialistákat a teljes népesség 27, a választani tudó biztos szavazók 34 százaléka támogatja. Az MSZP választói elbizonytalanodtak, erre utal legalábbis, hogy legendás fegyelmezettségükkel szemben most a biztos szavazók és a biztos szavazó pártválasztók körében is kevesebb támogatójuk van, mint a részvételüket biztosra nem ígérő pártválasztók körében, derül ki a Medián felméréséből.

A politikusi népszerűségi versenyben az elmúlt heteknek egyetlen nyertese van, Sólyom László köztársasági elnök, aki statisztikailag releváns mértékben javítva népszerűségén a lista élére ugrott.

Népszerűtlenségi lista

Vesztes annál több, de meglepetésre nem csak a kormánypárti politikusok, hanem az MDF vezetői is hibahatárt meghaladó mértékben vesztettek népszerűségükből. Dávid Ibolya kedveltsége 6, Herényi Károlyé 7 százalékkal csökkent, így az MDF szóvivője pillanatnyilag már Szekeres Imrénél és Veres János pénzügyminiszternél is népszerűtlenebb.

A legnagyobb mértékben Göncz Kinga külügyminiszter népszerűsége zuhant, a szlovákiai magyarverések kapcsán az érdeklődés középpontjába került tárcavezető kiállását valószínűleg nem értékelte elég markánsnak a közvélemény, hiszen 13 pontos zuhanás után eddig inkább pozitív megítélése 39 ponttal egyértelműen negatívba fordult. Így járt Szili Katalin is, aki 9 pontos zuhanás után 47 ponton áll. A népszerűségi listán egyébként csak Sólyom László és 51 ponttal még éphogy Dávid Ibolya tartózodik a pozitív tartományban, Orbán Viktor 48 ponttal a harmadik helyen áll.