Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Még népszerűbb a Fidesz, az SZDSZ kiesne

2007.10.02. 11:45
A Fidesz támogatottsága szeptemberben tovább növekedett, a pártot választani tudó biztos szavazók 57 százaléka voksolna rájuk. Orbánék előretörése annak köszönhető, hogy egyre kevesebben titkolják, hogy kire szavaznának.

A Századvég és a Forsense telefonos közvélemény-kutatása szerint tovább erősödött a Fidesz. Az augusztusi méréshez képest fontos változás, hogy többen mennének szavazni, és kevesebben tartották titokban, hogy kire voksolnának. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az eddigi titkolózók inkább Fidesz-szimpatizánsok.

Ha most lennének a választások, akkor azt a Fidesz magasan megnyerné. A pártot is mondani tudó és részvételüket biztosra ígérők közül ennyien szavaznának a pártokra: Fidesz 57%, MSZP 30%, MDF 5%, SZDSZ 4%.

A Fidesz 3 százalékot erősödött az előző hónaphoz képest, míg az MSZP ugyanennyit gyengült. Mivel a parlamenti bejutás küszöbe 5 százalék, így az SZDSZ most nem tűnik befutónak, míg az MDF is a határon billeg. Utóbbi azért érdekes, mert közben az MDF elutasítottsága a legkisebb a pártok közül. Elsősorban a kormánypártok szavazói tartják szimpatikusnak a kisebbik ellenzéki pártot. A parlamenti pártok közül az SZDSZ elutasítottsága a legnagyobb.

A pártok továbbra is igen rosszul teszik a dolgukat az emberek szerint. Minden második megkérdezett úgy tartja, hogy a kormány kifejezetten rosszul végzi a munkáját, vagyis az arány itt 66 százalék. Az ellenzéket is a lakosság több mint fele negatívan értékeli, 57 százalék szerint végzi rosszul a dolgát. Érdekes, hogy a Fidesz-szavazók kritikusabbak saját oldalukkal szemben mint az MSZP-sek. A fideszesek 15 százaléka elégedtlen az ellenzék teljesítményével, míg a szocialista szimpatizánsoknak csak 8 százaléka tartja rossznak a kormány munkáját. A lakosság harmada szerint mindkét oldal rosszul dolgozik. Az elit általános elutasítását jelzi, hogy a megkérdezettek 37 százaléka annak örülne a legjobban, ha egy eddig ismeretlen harmadik erő venné át a hatalmat. A fideszesek közül többen akarják e fiktív párt győzelmét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!