Ágnes
-1 °C
2 °C

Maradhat a vegyes választási rendszer

2005.07.07. 15:35
Abban maradtak a parlamenti pártok a kisebb törvényhozásról rendezett négypárti tárgyaláson, hogy marad a jelenlegi, vegyes rendszer, azaz továbbra is listákra és egyéni jelöltekre is szavazhatnak majd a választók. Az MDF újra felvetette a kétkamarás parlament ötletét, de erről egyelőre nem lesznek érdemi megbeszélések.

Fokozatosan haladunk előre a tárgyalásban, ma egy lényeges lépésben sikerült megállapodni, hogy vegyes legyen a választási rendszer - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese a kisebb parlamentről folytatott négypárti megbeszélést követően csütörtökön.

Arányosítana az MSZP

Göndör István szerint ez valamennyire "determinálni" fogja a végső létszámot. "Én ma számokról nem akarok beszélni, mert számunkra rettentően fontos az (...), hogy a választói akarat érvényesüljön, ehhez fűződik a mi arányosítási elképzelésünk" - mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy például 1998-ban több választó támogatta az MSZP-t, a pártnak mégis lényegesen kevesebb mandátuma lett, mint négy évvel korábban.

A Fidesz nem változtatna a rendszeren

"Előzetes megközelítésben itt elképzelhető az a maximalista igény is, ami a Fidesz vezetői részéről megfogalmazódott, 200-250 fő. Kidolgozott, számszerű javaslatunk 98-ban 290 fős volt, de nyitottak vagyunk, sőt a célkitűzéseink, amit szeretnénk megvalósítani, az ennél kevesebb" - mondta Salamon László.

Az MSZP és a Fidesz álláspontja között abban van a legnagyobb különbség, hogy míg a nagyobbik kormánypárt a német rendszerhez hasonló, erőteljes arányosítást szorgalmaz, addig a Fidesz szerint a mostani választási szabályok mellett szerezhető mandátumarányok lényegében megfelelőek.

Jövő héten folytatódnak az egyeztetések

Fodor Gábor a tárgyalásokon résztvevő szabad demokrata politikus jelentős előrelépésnek tartja a megállapodást, mert az elmúlt években rendszeresen itt buktak el a tárgyalások. Mint mondta, a vegyes választási rendszer mellett a tisztán listás vagy az egyéni választókerületi rendszer között lehetett volna választani. Fodor szerint a felek szeretnék, ha ebben a ciklusban megállapodás születne, de konkrét határidőt nem szabtak. Közölte: megállapodtak abban is, hogy a jövő héten szerdán folytatják az egyeztetést.

Az MDF kétkamarás parlamentet szeretne

Az MDF fenntartja eredeti álláspontját, továbbra is egyfordulós, tisztán listás választási rendszert szeretne, és kétkamarás parlamentet - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője csütörtökön Budapesten újságíróknak. A Magyar Demokrata Fórum továbbra is a listás választási rendszer bevezetését támogatja, de mivel a másik három párt álláspontja ettől eltérő, hajlandók tovább tárgyalni - közölte a frakcióvezető a parlament kisebb létszámáról tartott négypárti egyeztetés után.