Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Csökkenhet a parlament létszáma 2010-től

2005.06.29. 18:39
A parlament létszámának csökkentése 2010-től megvalósulhat, miután a szerdai négypárti tárgyalásokon ebben valamennyien egyetértettek, az MDF ugyanakkor megszüntetné az egyéni körzeteket és egyfordulóssá tenné a választásokat. Újabb felvonás jövő csütörtökön.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke optimistának mondta magát szerdán, amikor a kisebb létszámú parlamentről pártja által kezdeményezett első négypárti egyeztetés után nyilatkozott.

Optimista kormánypártiak

Egyetértés volt abban is, hogy ez a 2010-es választásokra legyen először érvényes, mivel a választások előtt egy éven belül "nem illik hozzányúlni a választási rendszerhez". Közlése szerint legközelebb jövő csütörtökön lesz egyeztetés, amikor két kérdés kerül napirendre, az, hogy vegyes, vagy csak listás országgyűlési választások legyenek, illetve, hogy egy, vagy két fordulóban.

Az MSZP szerint is van esély a megállapodásra a pártok között a parlament létszámának csökkentéséről. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy véli, az MSZP által is támogatott vegyes választási rendszer elfogadható a pártok számára.

Göndör szerint a legjobban az egyéni kerületi választási rendszer torzítja a választói akaratot, ezért azt kompenzálni kell. Hozzátette: 290 fős parlament esetében még jó esélyt látnak arra, hogy az egyéni körzetek megtarthatók legyenek, és az arányosság is biztosítható legyen. Elmondta: 200 fős parlament esetében az egyéni körzetek megtartását kritikusnak ítélik. Az MSZP az egyfordulós választást pártolná.

A Fidesz a vegyes rendszer mellett

A Fidesz 200-250 fős parlamentet tartana ideálisnak, és a választási szabályok átalakítását akkor támogatja, ha annak célja valóban az Országgyűlés létszámának csökkentése, nem pedig az, hogy egyik, vagy másik párt plusz mandátum szerzését segítse elő. Erről Salamon László nyilatkozott szerdán.

A képviselő rögzítette, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a vegyes rendszer fenntartását támogatja, és prioritásként kezeli az egyéni választókerületek lehető legnagyobb számban való megtartását. Ez utóbbit a választókkal való kapcsolattartás szempontjából tartja fontosnak a Fidesz.

MDF: egyfordulós, listás választást

Az MDF egyfordulós és listás választást javasolt a parlament kisebb létszámáról tartott négypárti egyeztetésen - mondta a megbeszélésen résztvett MDF-szakértő a találkozó után újságíróknak szerdán, Budapesten. Féja András közölte: az egyéni választókerületek helyett azért javasolnak az európai parlamenti választásokhoz hasonló listás választást, mert az egyéni kerületi rendszerrel - azok aránytalansága miatt - most is több probléma van. A szakértő közölte: az MDF 200-250 fős parlamentet szeretne.