Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A bíróság szerint mégis indulhat az MSZP-s képviselő Sopronban

2004.10.21. 14:11
"Győzött az igazság. A Fidesz a szélsőjobboldallal összefogva törvénytelen eszközökkel igyekezett megakadályozni azt, hogy képviselőjelöltként elindulhassak a soproni időközi választáson", kommentálta Kránitz László szocialista politikus, hogy a bíróság érvénytelenítette az őt diszkvalifikáló választási bizottság döntését. Sopronban és Szécsényben beindult kampány a novemberi időközi választási győzelemért.
Szécsényben hírességek indulnak
Nógrád megye 3. szám választókörzetében nyolc jelöltnek hitelesítették az ajánlószelvényeit, írja a Népszabadság. Az indulók között van a romanticos Gáspár Győző édesapja, idősebb Gáspár Győző, valamint Fekete László, Magyarország egykori legerősebb embere, Franka Tibor újságíró, továbbá Miklós Szabolcs, Frisch Oszkár, Borenszki Ervin, Kürti István, Nagy Attila, Simó Béla, és Nagy Andor.
"A független magyar bíróság nekem adott igazat, ezzel győzött az igazság és sikerült visszaverni a demokrácia, a választások tisztasága, és a soproni választók elleni politikai támadást" – értékelte Kránitz László, az MSZP soproni egyéni képviselőjelöltje a bíróság azon döntését, amellyel megsemmisítette a soproni és a győri választási bizottság őt diszkvalifikáló határozatát.

Már parlamenti képviselő

Kránitzot az MSZP a Szájer József fideszes politikus megüresedett parlamenti helyére kiírt időközi országgyűlési választáson akarja indítani, jelölését azonban hétfőn az öttagú helyi választási bizottság, majd kedden a győri területi bizottság is elutasította, mondván, Kránitz már parlamenti képviselő, ezért nem indulhat. A soproni testületben három párt, a Fidesz, a Jobbik és a MIÉP jelöltje akadályozta meg Kránitz ajánlószelvényeinek hitelesítését.

A szocialista politikus bírósághoz fordult, amely csütörtökön neki adott igazat. Kránitz szerint "a Fidesz a szélsőjobboldallal összefogva törvénytelen eszközökkel igyekezett megakadályozni azt, hogy képviselőjelöltként elindulhasson a soproni időközi választáson".

A soproni MSZP felszólítja "a választási csalási kísérletben résztvevő pártokat" – a Fideszt, a MIÉP-et és a Jobbik Magyarországért Mozgalmat –, hogy vonják le a megfelelő következtetést, és vonják vissza jelöltjeiket, áll a szervezet közleményében.

Szájer József, és a szécsényi kerületből a parlamentbe került Surján László EP képviselő lett az idén júniusban, ezért helyükre időközi országgyűlési képviselő választásokat írtak ki.

Újhelyi: Orbán határolódjon el pártja soproni szervezetétől
Az MSZP országos elnöksége arra kéri Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, határolódjon el a párt soproni szervezetének választási manipulációs akciójától - mondta Újhelyi István, az MSZP alelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. "A mai napon (...) arra kérem Orbán Viktor pártelnököt, hogy miután nem tudhatjuk azt, hogy az ő tudtával történtek-e ezek a manipulációs kísérletek, ezért határolódjon el a Fidesz soproni szervezetének ezen akciójától" - fogalmazott a politikus.

Az alelnök azt mondta: "tisztában vagyunk azzal, hogy kormánypártok és ellenzék között kevés a mandátumkülönbség a magyar Országgyűlésben. Tisztában vagyunk azzal, hogy Orbán Viktor és társai minden eszközt meg akarnak ragadni ahhoz, hogy ezt a különbséget eltüntessék". Hozzátette: egy párt elnöke nem nézheti el saját helyi szervezetének, hogy megakadályozza a tisztes versengést. Közölte: Orbán Viktornak azért is el kell határolódnia, mert ezt az akciót a Fidesz a szélsőjobboldali szervezetekkel "összekacsintva" hajtotta végre.