Gyurcsány kiüríti a minisztériumokat

2006.06.01. 08:32
A kormány politikáját az Államreform-bizottság határozza meg, a pénzeket a Fejlesztési Kabinet osztaná szét Gyurcsány új kormányában. A kiürített minisztériumok bérszámfejtési, gépkocsibeszerzési és egyéb adminisztrációs feladatait is új központ felügyelné. Gyurcsány költségcsökkentést, racionalizálást vár a reformtól.

A minisztériumok felett álló Nemzeti Fejlesztési Tanács és az Államreform-bizottság határozhatja meg a Gyurcsány-kormány politikáját. A miniszterelnök csütörtökön meghirdetett új kormányzati struktúrájának eredményeként lecsupaszítanák a minisztériumokat, melyek a jövőben csupán a törvény-előkészítéssel és a kormányzati döntések végrehajtásával foglalkoznának.

Gyurcsány rángatná a szálakat

Politikai kérdésekről a jövőben az Államreform-bizottság, illetve a miniszterelnök politikai kabinetje foglalkozna. A 15-20 fős stratégiai agytröszt vezetője a Népszabadság értesülései szerint Draskovics Tibor, Medgyessy Péter volt kabinetfőnöke és pénzügyminisztere lehet, akit posztjáról pont Gyurcsány mozdított el.

A minisztériumok pénzosztó feladatait a Nemzeti Fejlesztési Tanács, illetve a döntéseket koordináló Fejlesztési Kabinet veheti át. Gyurcsány indoklása szerint eddig teljes összevisszaság volt a rendszerben, területfejlesztési pénzeket eddig például négy minisztérium és a területfejlesztési tanácsok osztogattak koordinálatlanul. A jövőben egy kézben öszpontosulhatnak a döntések.

A közvetlenül a miniszterelnök alá - azaz a minisztériumok fölé - rendelt Fejlesztési Kabinet vezetője a Népszabadság értesülései szerint Bajnai Gordon, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója, a Wallis Csoport korábbi vezérigazgatója lehet.

Egy központ intézné a háttértevékenységeket

Ugyancsak a racionalizálással indokolta a kormányfő azt, hogy a minisztériumok úgynevezett háttértevékenységeit - mint például a bérszámfejtés és a gépkocsibeszerzés - is kiszervezik, a feladatokat a Kormányzati Szolgáltató Központ veszi át. Az egységes rendszer lehetővé teszi, hogy megváljanak a minisztériumok bérszámfejtőitől és csökkentsék a minisztériumi munkatársak létszámát. A KSZK vezetője a Népszabadság értesülései szerint Szetey Gábor lehet. A fiatal menedzser jelenleg a Philip Morris argentínai személyzeti főnöke, korábban a magyarországi leányvállalat HR-ese volt.

A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére nem tudta megerősíteni a Népszabadság értesüléseit a személyi kinevezésekről.

A kormányzati struktúra átalakításának egyik pontja, a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetése a Népszabadság értesülései szerint ugyanakkor zavart keltett az SZDSZ-ben. Az eddigi rendszerben a közigazgatási államtitkárok végezték az irányítási munkát, a szakmai feladatokat most politikai szerepvállalásra is kész embereknek kéne átvennie.

Hiány közigazgató politikusokból

A lap értesülései szerint az SZDSZ nem bővelkedik szakmailag és politikailag egyaránt elfogadható jelöltekben, például a gazdasági miniszter mellé kiszemelt Csepeli Györgynek ugyan politikai államtitkári tapasztalatai vannak, de közigazgatási tapasztalatai egyáltalán nincsenek. Ahogy a környezetvédelmi államtitkári poszt várományosának, Csőzik Lászlónak is legfeljebb Érd alpolgármestereként volt alkalma igazgatási tapasztalatokat szerezni.

Az egészségügyi államtitkári poszt várományosa, Badacsonyi Szabolcs a Budai Gyermekkórház igazgatójaként rendelkezik igazgatási tapasztalattal, a Népszabadság szerint azonban politikaival alig, pedig a kemény reformok keresztülvitelére készülő miniszter, Molnár Lajos jól járna, ha a politikai ütésváltásokat álló államtitkárt kapna.

Gyurcsány füle

A kormány méretének csökkentése a titkosszolgálatok felügyeletében is változást hozhat. Tóth András államtitkár utód nélkül távozik a kormányból, a titkosszolgálatok felügyeletét a Magyar Nemzet értesülései szerint a Miniszterelnöki Hivatal irányítójaként Szilvásy György veheti át. A titkosszolgálatokat Medgyessy hatalomra kerülése előtt külön miniszter felügyelte. Demeter Ervin, az utolsó titokminiszter szerint a feladat egész embert kíván, ő annak idején napi tíz-tizenkét órában foglalkozott az ügyekkel. A Nemzetnek nyilatkozó Demeter kétli, hogy a kancelláriaminiszternek elég ideje lesz a titkosszolgálatok felügyeletére is.  • Hírek
  • Bankszámla