Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Demszky: Lehet, hogy nem lesz kormánynegyed

2007.12.19. 09:53
Lehet, hogy nem lesz kormányzati negyed, válaszolta a Klubrádió kérdésére Demszky Gábor főpolgármester. Az ellenzéki képviselők obstrukciója miatt szerdai rendkívüli ülésén nem tudott dönteni a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága a kormányzati negyedet érintő szabályozási tervekről.

A Klubrádió Reggeli Gyors műsorában Demszky Gábor arról beszélt, hogy a kormányzati negyednél arra törekednek, hogy a jogi problémákat megoldják, alkotmányossá, törvényessé, jogi szempontból támadhatatlanná tegyék a beruházást.

A főpolgármseter szerint fontos része a projektnek, hogy a környéken szélesíteni kell az utat és megteremteni a megfelelő tömegközlekedést. A Kincstári Vagyoni Igazgatósággal előkészítettek egy szerződést, amelyet a kerületnek és a magánbefektetőnek is alá kellene írnia, de úgy néz ki, a szerződés nem tud létrejönni, mert nincs pénz a tömegközlekedés megteremtésére.

Lehet, hogy mégsem lesz kormányzati negyed, tette fel a kérdést a műsorvezető, amire a főpolgármester azt válaszolta: lehet.

Az ellenzéki képviselők obstrukciója miatt szerdai rendkívüli ülésén nem tudott dönteni a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága a kormányzati negyedet érintő szabályozási tervekről - közölte a testület szocialista alelnöke. Horváth Gyula az MTI-nek elmondta, hogy a 13 fős testületnek öt kormánypárti és két ellenzéki tagja volt jelen az ülésen. Két kormánypárti pedig előzetesen jelezte távolmaradását.

A Nyugati pályaudvar térségét érintő előterjesztésről a vitát lefolytatták, a szavazásban azonban nem vettek részt az egyébként a teremben tartózkodó ellenzékiek. Így határozatképtelenség miatt nem tudtak döntést hozni - tette hozzá. A politikus megjegyezte, hogy a közgyűlés csütörtökön ettől függetlenül még dönthet ez ügyben.

Ughy Attila (Fidesz) elnök elmondta, hogy az ülés elején jelezték, hogy hiányosnak, felelősségteljes döntéshozatalra alkalmatlannak tartják a városvezetés előterjesztését. Nem tartalmazta az anyag az úgynevezett településrendezési szerződést sem. Ez azt rögzítené, hogy az állam és a Pólus Holding milyen beruházást vállal a területen. Egyebek közt rendezetlen a Ferdinánd híd sorsa. A tervezők ezt elbontanák, s helyére alagutat javasolnak, aminek a költségét valakinek fedeznie kell - jegyezte meg. A politikus hozzátette, hogy a határozatképességet nem az ellenzéknek, hanem a kormánypártoknak kellene biztosítani.