Aliz
6 °C
14 °C

Szakmaisági licit a Kulcsár-ügyben

2005.08.16. 15:51
Kerék Csaba a K&H Bank húszmilliárdos sikkasztási ügyének egyik gyanúsítottja az MTV-ben azt állította, fogalma sincs arról, hogy a cégét pénzmosásra használták-e fel. Az MTV vezetői szerint szakmailag kifogástalaul jártak el a Kulcsár Attila kihallgatásáról készült videófelvétel bemutatásakor, az ügyészség viszont ezt máshogy látja.

Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezető igazgatója egy kedd reggeli televíziós műsorban azt mondta, Kulcsár Attila állításával szemben, ő nem tudott arról, hogy bűncselekményből származik az a pénz, amit a Kft. a Kulcsár Attilához köthető off-shore cégtől kapott és kezelt.

A K&H-ügyben különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Kerék Csaba a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elmondta, névazonosság volt a Britton Kft. és a Britton Llc. között, de jogilag különálló volt a két cég. A Britton Kft. a magyarországi tevékenységet végezte, a Britton off-shore köthető Kulcsár Attila személyéhez, tette hozzá.

Jól ellenőrzött rendszer

"Volt egy szoros befektetői kapcsolat a két cég között, ebből is adódik a névazonosság, de ez a kapcsolat egy nagyon jól ellenőrzött, dokumentált és kontrollált kapcsolatrendszer volt" - tette hozzá.

"A Britton Kft. által kezelt összegnek körülbelül harminc százalékát a Britton off-shore hozta, és az a kérdés, hogy ez a bizonyos befektetett összeg a pénzmosás tárgyává válhatott-e" - mondta Kerék Csaba.

Kerék szerint "az alapügyletek, a sikkasztás az egy jól dokumentált, zárt rendszerben történt, ott külső szereplők, maximum eszközként szerepelhettek, tehát befolyásolni azt a rendszert nem tudta kívülről senki, még egy Britton off-shore sem".

Mindenki kifogástalan

Vezetői szerint szakmailag kifogástalanul járt el a Magyar Televízió a Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásáról készült videofelvétel nyilvánosságra hozatalakor. Holub Katalin MTV-s szóvivő szerint "a Magyar Televízió médium; mint ilyen, jelen esetben közzétett egy eredeti híranyagot" - mondta, hozzátéve, ezt követően szakemberekkel értékeltették a látottakat.

A Fővárosi Főügyészség hétfőn felrótta és visszautasította az MTV szerinte rágalmazó műsorát. Az MTV A szólás szabadsága című műsorának vasárnapi adásában bejátszották Kulcsár kihallgatásáról készült videófelvételt, amely szerint a húszmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást az ügyészségen. A műsorban egy volt bűnügyi igazgató azt mondta, hogy mindezek akár az eljárás sikerességét is megakadályozhatják.

Az igazságügyminiszter is megszólal

Magyarországon alapvető érdek, hogy az igazságszolgáltatás megbízhatóan, hitelesen, magas szakmai színvonalon működjön - hangsúlyozza a Kulcsár-üggyel kapcsolatban kibocsátott, az MTI-hez kedden megküldött közleményében Petrétei József igazságügy-miniszter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja. "Ez az érdek csak úgy érvényesülhet maradéktalanul, ha az igazságszolgáltatás valamennyi résztvevője a jogszabályokat és a szakma szabályait minden esetben maradéktalanul betartva, a köz érdekében, az írott és íratlan erkölcsi etikai normák alapján végzi munkáját" - áll az MTI-hez kedden, a tárca sajtótitkársága által eljuttatott közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?