Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Magas részvételi arány az európai első fordulón

2006.04.03. 00:27
Lezárult a magyar országgyűlési választások első fordulója Európában is, a részvételi arány mindenhol magas volt. A legtöbben Londonban vetették fel magukat a névjegyzékbe, volt, hogy három és fél órát kellett sorban állni, de Párizsban is az utcán kígyózott a sor.

Lezárult a magyarországi parlamenti választások első szakasza az európai földrészen is: a külképviseleteken kialakított körzetekben azok szavazhattak, akik előzetesen kérték felvételüket a névjegyzékbe. A részvételi arány mindenütt magas volt, jelentették az MTI külföldi tudósítói.

Három és fél óra sorban állás

Londonban a késő estére elkészült nem hivatalos összesítés szerint a választói névjegyzékbe magukat bejegyeztetők 79,4 százaléka vett részt a magyarországi parlamenti választások első fordulóján. A külföldön szavazni szándékozók közül messze a legtöbben Nagy-Britanniában vetették fel magukat a névjegyzékbe: a londoni nagykövetség listáján 1247 választásra jogosult magyar állampolgár neve szerepelt.

A külképviseletre kitelepült választási bizottság közép-európai idő szerint este fél tíz után elkészült első összesítése szerint közülük 991-en éltek szavazati jogukkal. A követség épülete körül délelőttől zárásig rendkívül hosszú volt a sor, és az utolsó olyan választópolgár, aki itt kívánta gyakorolni szavazati jogát, a hivatalos urnazárás után másfél órával adta le voksát. Napközben előfordult, hogy három és fél órát kellett sorban állni. Kora délután körülbelül kétszáz méteres sor állt a követségi épületegyüttes körül. Az esti zárás időpontjában, közép-európai idő szerint 19 órakor még mindig hozzávetőleg 30 méteres volt a sor a nagykövetség bejárata előtt. A követség illetékesei ekkor a sor végét lezárták, egyben bejelentették, hogy aki addig odaért a képviselethez, az leadhatja szavazatát.

Londonban zömmel fiatal, húszas-harmincas éveikben járó választók voksoltak; a legtöbbjük Londonban dolgozó munkavállaló. A szavazást egy-két türelmetlen megnyilvánulástól eltekintve incidensek nem zavarták meg. A zárás előtt sorban állók egyike rosszul lett, hozzá mentőt hívtak, de végül nem szorult orvosi ellátásra.

Sértődés Luxemburgban

Bécsben a jegyzékbe vett jogosultaknak több mint 85 százaléka élt szavazati jogával. Babos Nikolett, a bécsi KÜVI vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetesen regisztrált magyar állampolgárok közül 298-an adták le szavazatukat az osztrák főváros magyar konzulátusának az épületében kialakított szavazóhelyen; mindössze 51-en nem éltek választójogukkal. A választás rendben zajlott le.

Kiemelkedően magas részvételi arány jellemezte a választások első fordulóját a belgiumi és a luxemburgi magyar külképviseleteken. Brüsszelben a választói névjegyzékben szereplő 643 személyből 574-en, Luxemburgban pedig a 195 választó közül 174-en adták le szavazatukat. Ez 89 százaléknak felel meg. Az időnként kialakult hosszú sor dacára a 19 órás urnazárásig minden várakozó leadhatta a voksát.

Brüsszelhez hasonlóan a luxemburgi magyar nagykövetségen sem zavarta meg semmilyen incidens a választás lebonyolítását, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy egy ember magyar okmányok nélkül, luxemburgi igazolvánnyal akart szavazni. Amikor azonban közölték vele, hogy ez lehetetlen, sértődötten távozott.

Szervezett Németország

Németországban is magas volt a választópolgárok aktivitása. Berlinben 319-en, Münchenben 409-en vétették magukat jegyzékbe. A német fővárosban este hét óráig, a szavazóhelyiség zárásáig 262-en adtak le szavazatot, Bajorország székhelyén 319-en szavaztak. Ez 82, illetve 80 százalékos arányt tükröz. Berlinben a szavazás rendkívüli esemény nélkül zajlott le, amit megerősített a Fidesz-KDNP megfigyelője, az egyetlen pártmegfigyelő, Tasi Zita Beáta is. "Minden szabályosan zajlott, minden nagyon szervezett volt" - közölte.

Münchenben egy személy nem volt rajta a jegyzéken, holott értesítést kapott erről, egy másik pedig úgy gondolta: úgy is lehet szavazni, ha nem véteti fel magát előzőleg a listára. Berlinben három ilyen próbálkozás fordult elő, közölte Bóta Zsolt, a külképviseleti választási iroda vezetője.

Kígyózó sor Párizsban

A szavazásra jogosult, Franciaországban tartózkodó magyar állampolgárok 84 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten. A délután az utcán kígyózó, a várakozóktól másfél órás türelmet követelő sor este hattól félórásra csökkent, s így a hivatalosan hét órakor zárult szavazóhelyiségben 19:10-ig valamennyi megjelent választópolgár le tudta adni szavazatát. A 411 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 65-en nem jelentek meg a szavazáson, így összesen 346 magyar választópolgár adta le voksát a francia fővárosban, mondta el az MTI-nek Németh Borbála, a párizsi külképviseleti választási iroda (KÜVI) vezetője. A szavazás rendben, fennakadások nélkül zajlott le.

Rendellenesség nélkül zajlott a választás első fordulója Hollandiában. A hágai nagykövetségen berendezett választási irodában a bejelentkezett szavazók mintegy 85 százaléka, 214 személy adta le szavazatát, közölte az MTI-vel Némethné Polányi Mária, a választási bizottság elnöke az urnák zárását követően. A voksoláson a Fidesz-MPSZ nevében megfigyelőként részt vevő Faragó Tamás szintén arról tájékoztatta a távirati iroda munkatársát, hogy semmilyen probléma nem merült fel. A hágai nagykövetségen összesen 251 állampolgár jelezte részvételét a vasárnapi szavazásra.

Szentpéterváron egyvalaki hiányzott csak

A moszkvai magyar nagykövetségen 71 választó adta le voksát a jegyzékbe vett 87 közül az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában, ez 82 százalékos részvételnek felel meg, közölték az esti urnazárás után a külképviseleten berendezett választási irodán az MTI-vel. A szentpétervári főkonzulátuson egy híján mind a 13 jegyzékbe vett választó leadta szavazatát.

Prágában nyugodt körülmények között és zavaró tényezők nélkül zajlott le a választás. A szavazóhelység bezárásáig a listára felvett 68 személy közül 63 adta le szavazatát, ami 92,6 százalékos arány, közölték az MTI-vel a választás felügyeletével megbízott diplomaták, a külügyi választási iroda munkatársai.