József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kuncze szerint még mindig esélyes a 2010-es euró

2006.08.09. 16:32
Az euró 2010-es bevezetését Kuncze szerint nem kell eleve feladni, a konvergenciaprogramból, melyet a hónap végén hoznak nyilvánosságra, egyértelműen ki kell ennek derülnie. Az egészségügyi reformok témájában vannak nézeteltérések a koalíciós pártok között, az SZDSZ-nek azonban nem a kormnnyal van vitája. A közigazgatás érdemi reformjának elmaradása miatt a liberálisok forrásátcsoportosítást szeretnének.

Az euró 2010-es bevezetése még mindig reális célnak tekinthető, azonban erre hivatkozva az SZDSZ nem hajlandó eltolni a reformok bevezetését, ami miatt koalícióra lépett a szocialistákkal, mondta el Kuncze Gábor pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A konvergenciaprogram, amelynek nyilvánosságra hozatalát a kormány a hónap végére tervezi, nem tartalmazza az euró bevezetésének tervezett dátumát. Kuncze szerint egy olyan programot kell letenni az asztalra, amiből egyértelműen kiderül a céldátum. Kijelentette, hogy mivel az autópálya építés kiadásai visszakerülnek a kormányhoz, így ez a következő két évben befolyásolja majd a költségvetés, az euró 2010-es bevezetése szerinte még így is elérhető.

Az SZDSZ parlamenti frakciója kedden találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a tárgyalás tervezett témája a konvergenciaprogram. Az egyeztetésen szóba kerül majd az egészségügy átalakítása is, melyben nézeteltérések vannak a koalíciós pártok közt.

Nincs koalíciós feszültség

Külön jelöltek Pécsett
Az MSZP és SZDSZ között megállapodás született arról, hogy Toller László a két párt közös jelöltjeként indul az őszi önkormányzati választásokon Pécsett. Toller azoban egészségi állapota miatt nem tud elindulni, így – nem a liberálisok hibájából – a megállapodás a továbbiakban nem él, mondta el Kuncze Gábor. Hozzátette, hogy az SZDSZ saját jelöltet indít, amiről a párt helyi szervezete várhatóan még a héten beszámol.

Kuncze a vizitdíjról szólva kijelentette, az SZDSZ egyetért azzal, hogy a betegek önrészt fizessenek az egészségügyi szolgáltatásokért, lehet azt akár vizitdíjnak is nevezni. Az MSZP-frakció ugyanakkor ellenzi az egységes vizitdíj bevezetését, szerintük a kezelés költségének egy adott hányadát kéne a betegre hárítani. Kuncze hangsúlyozta, hogy a kérdésben nincs koalíciós feszültség, a kormány társadalmi vitát kezdeményezett, a végleges döntést ennek alapján hozzák meg.

Az egy vagy több biztosítós modell bevezetéséről sem egyezik a két koalíciós párt álláspontja, az MSZP szerint 2007 végén kell eldönteni, hogy a két modell közül melyiket kell bevezetni. Kuncze Gábor ugyanakkor elmondta, hogy az őszödi kormányülésen a két frakcióvezető jelenlétében állapodtak meg abban, egy évvel előre kell hozni a döntést, hogy érdemi változás történjen az egészségügyben, így véleménye szerint az SZDSZ-nek nincs vitája a kormánnyal.

Mérsékelt reformok addig is

Az SZDSZ a régiók és a kistérségek erősítését továbbra is céljának tekinti, bár a korábban tervezett közigazgatási reformot az ellenzék nem támogatta. A liberálisok az önkormányzati választások után tárgyalóasztalhoz ültetnék az önkormányzati szövetségeket a kormánnyal együtt, hogy higgadtabb körülmények között egyeztessenek a négy év múlva esedékessé váló közigazgatási reformokról.

Addig is az SZDSZ forrásátcsoportosítást javasol, így a régiók és a kistérségek szerepét növelni, a megyei fejlesztési tanácsokét pedig csökkenteni lehetne, mondta Kuncze. Az Európai Unió forrásainak hatékony felhasználására tervezési garancia alap létrehozását tervezik, amivel az állam hozzásegítené az önkormányzatokat az EU pályázataihoz szükséges önrész előteremtéséhez.