Szilárda
-4 °C
2 °C

Autópályaépítőket és bankvezért vettek őrizetbe

2003.09.07. 18:23
Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt igazgatóját és Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. gazdasági vezetőjét is letartóztatta a rendőrség a brókerbotránnyal összefüggésben. Garamvölgyi rendőrszóvivő nem kívánt részleteket közölni. Bitvai védője elégedetlen az eljárással.
Előzetes letartóztatásban van a brókerbotrány három gyanúsítottja. Az elmúlt napokban őrizetbe vett Rejtő E. Tibort és Garamszegi Gábort sikkasztással, míg Bitvai Miklóst sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. Szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás megnehezítésének, a tanúk befolyásolásának és az okiratok elrejtésének veszélye miatt helyezte előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Miután a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek az előzetes letartóztatásba vétel ellen, másodfokon a Fővárosi Bíróság elé kerül az ügy. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a PKKB végzése nyomán vasárnap előzetes letartóztatásba kerüljenek a gyanúsítottak.

Bitvai: Nem derült ki, mi a gyanú
A bírósági ülésen nem derült ki, hogy Bitvai Miklóst mivel gyanúsítják - mondta az MTI-nek a brókerbotrány ügyében előzetes letartóztatásba helyezett volt vezérigazgató védője vasárnap. "Bitvai Miklós érdemben nem tudott sem nyilatkozni, sem védekezni a vele szemben megfogalmazott vádak kapcsán, mert tartalmilag nem derült ki, hogy mivel gyanúsítják" - közölte Jován László. Jován László hangsúlyozta: a tárgyalás egyoldalú volt, mert a bíróság az ügyészi indítvánnyal kapcsolatban tartalmilag semmit nem kérdezett védencétől. A védő közölte: nem volt lehetőség arra, hogy kezdeményezzék védence óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, mert az előzetes letartóztatást kérő ügyészi indítvány nemcsak a szökés és elrejtőzés veszélyére irányult, hanem a tanúk megfélemlítésére is. Az ügyvéd szerint a bíróság törvénysértő módon utasította el azt a kezdeményezését, hogy az ügyészi indítvánnyal kapcsolatos bizonyítékokat megismerhessék.

Az előzetes letartóztatásra azt követően került sor, hogy a rendőrség őrizetbe vette Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. gazdasági igazgatóját és Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. (ÁAK) júliusban lemondott vezérigazgatóját. Gartamszegit sikkasztással, Bitvait sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítják - mondta el rendkívüli sajtótájékoztatóján Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Szabadon rendelkezhetett

A rendőrség jelenlegi adatai alapján alaposan feltételezhető, hogy Garamszegi Gábor 2001. szeptember 14. és 2003. március 5. között előbb 2, majd 3,3 milliárd forint fölött adott szabad rendelkezést Kulcsár Attilának. A Betonút Rt. számlájáról különböző tételekben összesen 50 alkalommal hívták le az 5,3 milliárd forintot, amelyet vagy közvetlenül a Kereskedelmi és Hitelbank technikai számlájáról, vagy több cégen keresztül utaltak az ügyben érintett szír férfiak számlájára, ahonnan ők készpénzben felvették azt.

A rendőrség adatai alapján Bitvai Miklós esetében is hasonló a tényállás: a 2003. február 10. és május 5. közötti időszakban összesen nyolc alkalommal különböző tételekben 4 milliárd forintot hívott le Kulcsár Attila az rt. számlájáról, a pénzt különböző off-shore cégeken és más pénzügyi tranzakciókon keresztül utalták. "Ellentétben az előzővel, ez a 4 milliárd forint visszafizetésre került. Ettől függetlenül a sikkasztást elkövették" - mondta Garamvölgyi László.

Nyolc gyanúsított

"Egész éjszaka zajlottak a házkutatások, a gyanúsítotti- és a tanúmeghallgatások" - mondta el a szóvivő. A brókerbotránnyal kapcsolatban további két személyt is meggyanúsítottak. T. Évát, a K&H volt osztályvezetőjét aki a gyanú szerint közreműködött a pénzek átutalásában, és B. Katalint, Kulcsár okirathamisítással vádolt asszisztensét azonban nem vették őrizetbe. A négy gyanúsítással nyolcra nőtt a brókerbotrány gyanúsítottjainak száma.

Bitvait azután mentették fel állásából, hogy felmerült, az ÁAK pénzelte a Britton részvényszerzését a Pannonplastban.

Ezt akkor a gazdasági minisztérium cáfolta. A GKM akkori álláspontja szerint az ÁAK a K&H Equitiesen keresztül törvényes lehetőségeinek megfelelően szabad pénzeszközeiből vásárolt állampapírokat. Ezek a befektetések azóta eredményesen lezárultak. Az ÁAK ezen túlmenően a közlemény szerint semmiféle tőzsdei vagy tőzsdén kívüli tranzakcióban nem vett részt.

A Betonút Rt. az ügy legnagyobb egyedi károsultja, számlájáról tízmilliárd forintot meghaladó összeg tűnt el.

Nem tartanak szökéstől

A rendőrség részéről nem taktika, hogy éjszaka tartanak házkutatásokat és kihallgatásokat - válaszolta újságírói kérdésre Garamvölgyi. Mint mondta, pénteken is előfordult, hogy egy gyanúsítottat nem találtak a bejelentett lakcímén, így hiába akarták még a délután kihallgatni, erre csak késő éjszaka kerülhetett sor.

A szóvivő ugyanakkor nem tart attól, hogy újabb lehetséges gyanúsított is megpróbáljon - Kulcsárhoz és Rejtőhöz hasonlóan - külföldre szökni. "Nem szivárogtak ki az adatok a nyomozásról, így nem sejthetik" - mondta.

Brittonos vezetőket még nem hallgattak meg

A Britton offshorecég vezetőit leghamarabb kedden, a pénteki házkutatáskor lefoglalt több száz oldalnyi, a pénzmosással kapcsolatban "bizonyító erejű" iratköteg szakértői elemzése után hallgatják meg - mondta el Garamvölgyi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!