Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Öt vezető nem újrázhatott Fodornál

2007.11.07. 16:22
Lezárultak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szeptember elején, a köztisztviselői törvény módosítása értelmében kiírt pályázatai. A 36 meghirdetett álláshelyre Fodor Gábor 5 új vezetőt nevezett ki és 25 korábbi vezetőt megerősített pozíciójában. A pályázatok közül 6 eredménytelen volt, ezeket megint kiírják. Új vezetőt kapott az OMSZ és a Közép-Duna-völgyi zöldhatóság.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter öt új vezetőt nevezett ki a tárcához tartozó intézmények élére, 25 korábbi vezetőt pedig megerősített pozíciójában, olvasható a minisztérium szerdai közleményében. A kinevezések a 36 köztisztviselői álláshelyre kiírt pályázat alapján történtek, az álláshelyekre összesen 115 pályázat érkezett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) új vezetője Dr. Bozó László korábbi elnökhelyettes lett, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság eddigi főosztályvezetője, Gyapjas László pedig a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget irányítja.

A Nyugat-dunántúli Felügyelőséget Lábdy Miklós irányítja, a Duna-Dráva Nemzet Park Igazgatóságát pedig Závoczky Szabolcs. Szintén új vezető került a minisztérium víz- és környezeti kárelhárítási főosztálya élére Láng István Ágoston személyében. Ő korábban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál dolgozott árvízvédelmi és folyamszabályozási területen.

Novemberben kezdenek

A főosztályvezetők megbízatása november elsejétől, a nemzeti parki és felügyelőségi vezetők, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjének kinevezése pedig november 15-től szól, hat évre, tájékoztatott a minisztérium. Hat álláshelyre nem találtak alkalmas jelöltet, így ezekre az álláshelyekre új pályázatot ír ki a tárca.

A köztisztviselői törvény módosítása értelmében „a központi államigazgatási szervek, valamint területi és helyi szerveik, továbbá a minisztérium főosztályának vezetésére adott megbízás, kinevezés – az eddigi határozatlan idejű kinevezéssel szemben - határozott idejű megbízássá alakul át. A főosztályvezetői megbízás, kinevezés hat évre szól, amely meghosszabbítható.”

Augusztus közepén döntöttek

Az államigazgatásban dolgozó főosztályvezetők sorsáról augusztus 14-ig kellett dönteni, a változtatás egyik lényeges pontja ugyanis az, hogy egy főosztályvezetőt (vagy annak megfelelő besorolású köztisztviselőt) augusztus 15-e után nem lehet majd indoklás nélkül felmenteni.

A főosztályvezetőknek így vagy automatikusan felajánlották, hogy hat évre meghosszabbítják szerződésüket, vagy visszavonták a vezetői megbízást, és pályázatot írtak ki a helyükre. Ebben az esetben az eddigi főosztályvezetők is pályázhattak.

A legtöbb államigazgatási szervnél az automatikus hosszabbítás mellett döntöttek, Fodor Gábor a kormányban egyedüliként azonban minden érintett álláshelyre pályázatot írt ki szeptember elején. "Célom, hogy a környezetvédelmi tárca szakszerűen, határozottan és eredményesen lépjen fel a környezetvédelem ügyében. Hasonlóképp célom az, hogy stratégiai építkezés kezdődjön meg a tárcánál, a legjobb szakemberekkel” – indokolta döntését a környezetvédelmi miniszter.