Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Ledózerolnak 12 lakóházat Józsefvárosban

2003.09.04. 06:31
Példátlan akciót indít a VIII. kerületi önkormányzat az önkényes lakásfoglalók ellen: lebontják az elfoglalt 12 épületet - értesült a Magyar Televízió Híradója. A hivatal több éve nem tudja kiköltöztetni a lakásfoglalókat, akik a helyiek elmondása szerint rettegésben tartották az épületekben jogszerűen lakókat.
Tizenkét rossz állapotú, többemeletes házat tervez lebontani a budapesti Józsefváros önkormányzata a sorozatos lakásfoglalások miatt. A lebontás közel 150 családot érint - közölte az MTI-vel Takács Gábor alpolgármester szerdán.

"Az önkényes lakásfoglalókat jegyzői utasítással felszólítjuk, hogy 60 napon belül költözzenek ki, amennyiben ez nem sikerül, a törvényi feltételek mellett kiköltöztetjük őket" - mondta Józsefváros szabad demokrata alpolgármestere.

Bandákba verődtek

Az alpolgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat azért volt kénytelen ehhez a lépéshez folyamodni, mivel a lakásfoglalók lehetetlenné teszik az ott lakók életét. Egy lakó a Magyar Televíziónak azt nyilatkozta, mióta a lakásfoglalók megjelentek, nem lehet élni a környéken. Állítása szerint bandákba verődnek, így zaklatják a helyieket, és rendszeresen járt hozzájuk a rendőrség. Takács Gábor azt állítja, a lakók mellett legutóbb már a kerületi rendőrkapitányság is az önkormányzathoz fordult a lakásfoglalók miatt.

A jogszerűen lakó, mintegy 100 család részére hasonló komfortfokozatú és szobaszámú lakást biztosítanak a kerületben. A kiürített épületeket lebontják.

Takács Gábor tájékoztatása szerint a 12 házban közel 50 önkényes lakásfoglaló család él. Több alkalommal kiköltöztették őket, de minden alkalommal visszatértek. "Volt rá példa, hogy befalazták a lakások bejáratait, de a lakásfoglalók kibontották azokat és visszaköltöztek" - közölte Takács Gábor.