2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Fejpénz jár a nácivadászoknak

2004.06.01. 21:16
Támogatja a Simon Wiesenthal Központ a náci háborús bűnösök fellelésére indított Utolsó Esély Műveletét a Mazsihisz - írja a Magyar Hírlap. A zsidó hitközségek szövetsége ugyanakkor még nem kapott hivatalos felkérést. A Wiesenthal központ tízezer euróval honorálja a nyomravezetőket, ami egy korábbi náciperben szakértőként dolgozó történész szerint aggályos.
Tízezer eurós pénzjutalmat ajánl a Simon Wiesenthal Központ azoknak, akik az Utolsó Esély Művelet nevű kampányban náci háborús bűnösök bíróság elé állítását segítő információkat adnak át - írja a Magyar Hírlap. A jeruzsálemi székhelyű központ 2002-ben a balti államokban kezdte kampányát, a sikerek nyomán 2003-ban Lengyelországot, Romániát és Ausztriát, 2004-ben Magyarországot, Németországot, Ukrajnát és Horvátországot is bevonták az akcióba.

Nem hagyhatják büntetlenül

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodavezetője szerint nem csak a háborús bűnösök felelősségre vonása, hanem a holokausztról kialakuló társadalmi párbeszéd is a művelet sikerét jelentené. A Wiesenthal Központ akcióját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatná. A Mazsihiszt ugyanakkor még nem keresték meg hivatalosan -írja a napilap.

A szövetség jogi vezetője, Egri Oszkár szerint a náciüldözés már csak azért is fontos, mert bizonyítja, hogy az ilyen bűnöket nem szabad felderítetlenül hagyni. A beérkezett információkat ugyanakkor nem kezelik nyilvánosan, előbb összevetik a már meglévő adatokkal. "Komoly bizonyítékokkal kell rendelkezni egy bírósági perhez" - nyilatkozta Egri a Magyar Hírlapnak.

Kihagyhat az emlékezet

Molnár Judit történész, aki szakértőként már részt vett Finta Imre egykori csendőrszázados perében, azonban nem ért egyet azzal, hogy fejpénzt fizetnek a feladott háborús bűnösökért. A történész szerint a 80-90 éves emberek, akiket most el tudnának kapni, nem vezetők, csak végrehajtók voltak. Molnár szerint hatvan év után a tanúk emlékezete is tévedhet.

Két hónap múlva startolnak

A Simon Wiesenthal Központ két hónapon belül indítja kampányát Magyarországon a még élő háborús bűnösök felkutatására - mondta el két hete az MTI-nek telefonon az intézmény vezetője.

"Még keressük azokat a magyar partnereket, akik segítenének nekünk" - közölte Efraim Zuroff arra a kérdésre, felvették-e már a kapcsolatot magyar intézményekkel, amelyek eddigi kutatásaik alapján hozzájárulhatnának a kezdeményezés sikeréhez. Azt mondta, egyelőre csak Izraelben élő magyarokat kerestek meg, segítségüket kérve a megfelelő magyar intézmények megtalálásához.

Magyarország bevonását az indokolja, hogy "egyike azoknak az országoknak, amelyekben helybéliek is részt vettek zsidók meggyilkolásában".