Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Mennyivel tartozik László Csaba a K&H-nak?

2003.07.14. 18:29
Több mint 200 millió forintos jelzálog követeléssel terhelte meg László Csaba pénzügyminiszter 91 négyzetméteres társasházi lakását a Kereskedelmi és Hitelbank- derül ki a Figyelő csütörtökön megjelenő lapszámából, amiből a FigyelőNet közölt részleteket. A PM szerint elírás történt, és 200 milliónak csak a tizedét vette fel a pénzügyminiszter hitel gyanánt. A lap arról is beszámol, hogy a kőbányai önkormányzat, illetve az MTI is ügyfele volt a K&H brókercégének.
Csaknem három éve vezet letéti számlát a kőbányai önkormányzat a K&H Equities-nél - nyilatkozza a Figyelő csütörtökön megjelenő számában Andó Sádor a városrész szocialista polgármestere. Számláikon saját megbízásra pénzpiaci alapok befektetési jegyeit vásárolták, illetve a Richter privatizációja során kapott részvények egy részét tartották. Teljes követelésük - napi árfolyamon számítva - mintegy 2,7 milliárd forint.

Különböző számok

Andó szerint nemrég egyeztetett a bankkal és kiderült, hogy nem egyezik a pénzintézet, illetve az önkormányzat nyilvántartása. Elmondása alapján sem a Richter-részvények darabszáma, sem pedig a pénzpiaci alapban tartott készpénzállomány összege nem egyezett meg. Szerinte ez már csak azért is érthetetlen, mert a brókercéggel kötött szerződésük nem vagyonkezelésre irányult, így a megbízásokat kizárólag az önkormányzat adhatta.

MTI: Minden rendben

Nincsenek problémák viszont az MTI a K&H-nál kezelt pénzével. A brókercég két éve tudhatja ügyfelei közt a nemzeti hírügynökséget. A hírügynökség elnöke a Figyelő érdeklődésére elmondta: az MTI belső szabályzata szerint értékpapírvásárlás kizárólag államilag garantált értékpapírokra vonatkozhat, ezért a két évvel ezelőtti lekötések esetében mindig ilyen utasítást adtak a brókernek. Az MTI múlt heti gyorsvizsgálata megállapította, hogy a lekötendő pénzek diszkont kincstárjegy formájában kerültek befektetésre, és a mai napon a K&H illetékeseivel történt egyeztetésből kiderül, hogy az MTI jelenlegi lekötései is hiánytalanul megvannak.

László Csaba jelzáloga

A Figyelő szerint a K&H Bank 821 ezer eurós, azaz mai árfolyamon 213 millió forintos jelzálog-követeléssel terhelte meg László Csaba pénzügyminiszter és felesége közös 91 négyzetméteres, másfél szobás perbáli társasházi lakását. A hetilap birtokában lévő földhivatali kimutatás arról tanúskodik, hogy a bejegyzés tavaly novemberben született. A politikus - megbízatása előtt - a K&H Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, a jelzálogbejegyzés idején azonban már a pénzügyi tárcát vezette.

Az ingatlant egyébként a Pénzügyminisztérium előbb 182 ezer 513 forinttal terhelte meg 1997 december 18-án, majd 1998 június 24-én újabb 700 ezer forinttal, munkáltatói hitel jogcímén.

Téves összeg

Hiteles, de a pénzügyminiszter által lakásépítésre felvett hitel összegét tévesen feltüntető tulajdoni lapot terjesztenek ismeretlenek. "A mai napon általunk ismeretlen személyek egy tulajdoni lap másolatot juttattak el több laphoz és hírügynökséghez, amely szerint László Csaba Pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele lenne a K and H Banknál" - áll a Pénzügyminisztérium közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek. A PM közleménye szerint a tulajdoni lap - bár kétségkívül eredeti - mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K and H Banktól.

A közlemény kifejti, hogy a miniszter akkor a bank belső szabályzatának megfelelően vett fel 22 millió forint hitelt. László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból a hitelt nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett, a bank, vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon - vélik.

Banki bocsánatkérés

A bank ugyancsak hétfőn közleményben erősítette meg, hogy tévedés történt, amelyben ezért bocsánatot kért az érintettektől. A közlemény szerint László Csaba, a K and H Bank volt vezérigazgató-helyettese és a K and H Bank között fennálló forint alapú munkáltatói lakáshitelt a felek 2002-ben piaci feltételű, euró alapú hitellé alakították át. A hitel átalakításával összefüggő földhivatali bejegyzés során a bank hibájából téves adat (a valós összeg tízszerese) került bejegyzésre. "A tévedés észlelését követően a bank haladéktalanul intézkedett a helyes, a szerződésnek ténylegesen megfelelő adatok földhivatali bejegyzéséről" - közölte a K and H.