Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beindul a nagyüzem a Legfelsőbb Bíróságon

2002.11.22. 08:43
Tasnádi Péter, Székely Zoltán, Dietmar Clodo. Bírósági ügyük egy valamiben "közös": a fellebbezés után a tárgyalásra még a Legfelsőbb Bíróságon kerül sor, és nem a jövő év közepén munkába álló ítélőtáblákon. A legfőbb bírói fórumon igyekeznek lezárni a legsúlyosabb ügyeket, ezért képletesen és a gyakorlatban is egymásnak adják majd a kilincset a Markó utcában a vádlottak - tudta meg a Magyar Hírlap. A jövő nyáron így is legalább 19 ezer különböző perre számíthatnak a három ítélőtábla bírái.
A Magyar Hírlap információi szerint a Legfelsőbb Bíróság nem kívánja áttenni a legnagyobb ügyeket az ítélőtáblához. Az LB maga bírálná el például az adócsalásért és más bűncselekményekért négy és fél évre ítélt Tasnádi Péter ügyét.

Ő az első azok közül, akik ügyét hamarabb tárgyalj az LB, a fővárosi ítélőtábla jövő júliusi felállítása miatt. A módosítás után az első fokú határozat ellen bejelentett fellebbezéseket nem a Legfelsőbb Bíróság, hanem a fővárosban, Pécsett és Szegeden felállítandó ítélőtábla bírálja el.

Nagy ügyek futószalagon

A napilap információi szerint még decemberben sorra kerül a hat évre ítélt volt kisgazda politikus, Székely Zoltán vesztegetési ügye. Februárban ülhet a vádlottak padjára a csalásért elmarasztalt akasztói vállalkozó, Stadler József. Az LB az első negyedévre ütemezné a Soproni Ágnes színésznő megöléséért életfogytiglanra ítélt Petróczi András és társának ügyét, illetve a bombagyáros Dietmar Clodo perét is.

Az LB büntetőkollégiumának vezetője, Kónya István a Magyar Hírlapnak azt mondta, kérték a büntetőtanácsokat, hogy a jövőben az LB a legsúlyosabb ügyeket bírálhassa, hogy a táblákra a kisebb ügyek kerüljenek. Becslések szerint a három tábla mintegy 19 ezer ügyre számíthat.