Auguszta
-4 °C
2 °C

Rendőri hibák miatt durvult el a kendernapi tüntetés

2003.06.06. 15:17
Szemben a rendőrség korábbi, a szervezők hibájára utaló megállapításaival a lefolytatott belső vizsgálat rendőri mulasztásokat állapított meg a Kendermag tüntetéssel kapcsolatban. A BRFK nem vette elég komolyan sem az esemény biztosítását, sem a demonstráció megzavarására készülő csoportokról szóló beszámolókat.
Többszöri rendőri mulasztás miatt vált kezelhetetlenné a május 4-i kenderdemonstráció - állapította meg a rendőrség a tüntetést szervező Kendermag Egyesület panasza nyomán lefolytatott vizsgálata. Lapid Lajos, a BRFK közbiztonságért felelős főkapitány-helyettesének az egyesülethez eljuttatott levele szerint már a helyszíni biztosítás elgondolásánál és megszervezésénél hibát vétettek. Nem vették figyelembe a program tervezett megzavarására utaló sajtóinformációkat sem - állapította meg a belső vizsgálat.

Nem megfelelő biztosítás

Ezek következményeként nem volt megfelelő a biztosítás rendőri ereje és tartalékerő képzéséről sem gondoskodtak. Hibáztak továbbá abban, hogy csupán a kialakult helyzet felismerése után egy órával kértek rendőri erősítést a helyszínre.

A főkapitány közbiztonságért felelős helyettese ugyanakkor nem talált megalapozottnak több, az egyesület által sérelmezett eseményt.

Jó hírt sérthettek

A Kendermag Egyesület szerint a vizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy a rendőrség felelőssé tehető a demonstráció utáni nyilatkozatok miatt, melyekben a szervezőket, így a Kendermag Egyesületet is hibáztatták a kialakult helyzetért.

"A hatóság ezzel megsértette a szervezet jó hírnévhez fűződő jogát, ami miatt az egyesület levélben kér helyreigazítást Kökényesi Antal rendőr-főkapitánytól" - áll a közleményben.