Ágnes
-1 °C
2 °C

Börtön vár Lendvai volt kampányfőnökére

2007.06.20. 08:27
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető egykori kampányfőnöke, Kovács László korábbi titkára a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint arra hivatkozva vett át két építési vállalkozótól ötmillió forintot, hogy segít egy követelésük behajtásában, számolt be a hírről a szerdai Magyar Nemzet. Csonka Gábor tagadta bünösségét, ennek ellenére három év börtön vár rá, a feljelentők felfűggesztettet kaptak.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, amely három év börtönbüntetésre, félmillió forint pénzbírságra, négy év közügyektől való eltiltásra és hatmillió forintos vagyonelkobzásra ítélte Csonka Gábort, aki korábban Lendvai Ildikó (MSZP) frakcióvezető kampányfőnöke, illetve Kovács László egykori pártelnök titkáraként dolgozott, írja szerdai számában a Magyar Nemzet.. A lap figyelmeztet rá, hogy mivel az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, ezért Lendvai Ildikó korábbi munkatársa hamarosan bevonulhat a börtönbe.

Színlelt vesztegetés

Csonkát vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt marasztalták el. A vádirat szerint ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól, akiknek azt ígérte: közbenjárásával a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. kifizeti ötvenmillió forintos jogos követelésüket.

Csonka azt állította a bizonyítékok szerint azt állította a pénzt kékesi Tibor szocialista képviselő kapta volna meg, Kékesi azonban tagadta, hogy egyáltalán ismerte volna Lendvai kollégáját, de azt is, hogy akkoriban járt volna a Köztársaság téri MSZP-székházban. Kékesi a vesztegetési ügyről a Magyar Nemzetből értesült, ezután feljelentést tett.

A büntetőügynek a két említett építési vállalkozó is vádlottja lett, mivel először nem a hatósággal tudatták a bűncselekményt, hanem a Magyar Nemzetben hozták azt nyilvánosságra, és csak ezután tettek feljelentést. Apát és fiát társtettesként kezelte a bíróság, őket az elkövetett vesztegetés miatt az elsőfokú bíróság hat, illetve kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélte, de annak végrehajtását két évre felfüggesztette. A Fővárosi Ítélőtábla tegnap az ő büntetésüket is helybenhagyta.

Csonka tegnap az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, a két másik vádlott pedig fenntartotta korábbi vallomását. Az ítélethirdetés után Csonka ügyvédje, Bárándy Péter közölte: gondolkodnak azon, milyen lépéseket tegyenek. Jogi szempontból csupán egy lehetőség van: felülvizsgálati eljárást kezdeményezhetnek a Legfelsőbb Bíróságnál.