Vilhelmina
10 °C
21 °C

Lemondatnák mentelmi jogáról a dulakodásba keveredett fideszest

2007.07.11. 10:38
Az MSZP tisztán szeretné látni, hogy a vasárnap éjjel rendőrökkel dulakodásba keveredett fideszes képviselő vagy a rendőrség mond igazat, de ehhez Lengyel Zoltánnak le kellene mondania mentelmi jogáról. A fideszes honatya viszont jogi kérdésnek tekinti, hogy lemond-e a képviselői kiváltságról, amit nem is ő, hanem a jogásza fog megválaszolni később.

Le kellene mondania mentelmi jogáról Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselőnek, hogy pontosan fel lehessen deríteni, mi történt vele, mondta szerdai sajtótájékoztatóján az MSZP Fejér megyei elnöke.

Horváth András elmondta, szeretnének tisztán látni az ügyben, s ha a vasárnap éjjel történt igazoltatás úgy történt, ahogy a képviselő elmondta, s bántalmazták a rendőrök, felelősségre kell vonni az intézkedő rendőröket.

Ha pedig a rendőröknek van igazuk, akkor a politikusnak kell levonnia a következtetéseket, mivel viselkedésével méltatlanná vált arra, hogy Fejér megye 6-os választókerületében élőket képviselje.

Lengyel Zoltánt vasárnapról hétfőre virradó éjjel állította meg három rendőr Budán, az Alagút utcában. Az autóját egy szál fürdőnadrágban vezető Lengyelnél nem voltak személyi iratok, így nem tudta igazolni magát. A közúti ellenőrzés vitába, dulakodásba torkollott, a képviselőt a rendőrök végül előállították az I. kerületi kapitányságra. Az incidensben Lengyel Zoltán és egy rendőr megsérült.

A rendőrség szerint Lengyel Zoltán gyorsan hajtott, ezért állították meg, nem voltak nála személyazonosságát igazoló iratok, mentelmi jogára hivatkozva nem árulta el a nevét és folyamatosan szidalmazta a rendőröket.

Miután közölték vele, hogy előállítják a kapitányságra, gázt adott, mintha el akarna menekülni, majd amikor a távozásban meg akarták akadályozni, dulakodás alakult ki és Lengyel megütötte az egyik rendőrt. A rendőrök szerint dulakodás közben Lengyel azt kiabálta, hogy „jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket”.

A fideszes képviselő kedden cáfolta, hogy megütötte volna a rendőröket. Mint mondta, passzív ellenállást tanúsított. Lengyel Zoltán állítása szerint vasárnap éjjel az őt igazoltató rendőrök kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

A képviselő ellen nyomozás indult, de ő is feljelentést tett.

Lengyel az Indexnek leszögezte, szerinte a mentelmi jogról való lemondás kérdése tisztán jogi kérdés, mivel pedig ő nem jogász, ezért nem is kíván igennel vagy nemmel felelni. Mint mondta, a sajtó a későbbiekben ügyvédjéhez fordulhat majd az ügyben.