Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Péntekre kiderül, kap-e a kormány egy független honatyát

2008.09.10. 06:45
Gyurcsány Ferenc a politikai túlélése érdekében minden eszközt hajlandó bevetni, akár Fideszről, akár KDNP-ről vagy független képviselőkről van szó, mondta tegnap Varga Mihály. Mindenestre a fontos ügyekben eddig a Fidesszel szavazó független (volt fideszes) Lengyel Zoltán most jelezte: pénteken jelenti be, miképp voksol az őszi ülésszak alatt.

Nagy bejelentésre készül Lengyel Zoltán pénteken, független országgyűlési képviselő, aki egy éve lépett ki a Fideszből, azt deklarálja majd, miképp szavaz az őszi parlamenti ciklusban. Emlékeztetőül: Lengyel 2007. augusztus közepén, egy botránnyá dagadt rendőrségi igazolást követően avanzsált függetlenné, s akkor azt ígérte: továbbra is Fidesz képviselőcsoportjával szavaz majd az Országgyűlésben, amit az eddigi fontos szavazásoknál, így például az egészségbiztosítási törvény esetében be is tartott.

Lengyelen kívül még egy, a Fideszből kiült képviselő akad, Tóth András, aki a múlt héten úgy fogalmazott: "jelenlegi formájában nem támogatnám a miniszterelnök jövő évi adóváltoztatásokról szóló csomagját". Szerinte meg kell várni, hogy a parlament elé kerüljön a törvényjavaslat, és azt is, milyen módosító indítványokat szavaz meg a többség.

Mindenesetre Varga Mihály tegnap arról beszélt, hogy szerinte fel kell készülni arra, miszerint Gyurcsány Ferenc a politikai túlélése érdekében minden eszközt hajlandó bevetni, akár Fideszről, akár KDNP-ről vagy független képviselőkről van szó. Az ellenzéki politikus azt mondta: a szeptember 15-i első Fidesz-frakcióülésen azt is megvitatják majd, hogy az ősz folyamán a kisebbségi kormány és Gyurcsány Ferenc "a megkísértés, vagy éppen a megzsarolás" különböző eszközeit alkalmazza-e.

Az biztos, hogy az őszi ülésszakon minden szavazat számít majd a Fidesz és a KDNP frakciószövetségnek, illetve a kisebbségi kormányt vezető szocialistáknak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlament feloszlatását, és előre hozott választások kiírását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi helyzetből, az ellenzéki vezetőnek ehhez kell a többség, az MSZP-nek pedig az adótörvényekhez és a költségvetéshez.

Az adótörvények és a költségvetés elfogadásához a jelenlévő képviselők 50 százalék plusz egy szavazata szükséges, így a szavazás sikere azon múlhat, hány képviselő voksol vagy marad távol. A parlament feloszlatásához pedig mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges. Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő, azaz a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike igennel voksolna.

Az önálló MSZP-kormány 190 tagú szocialista frakcióval vágott neki a kisebbségi kormányzásnak, ez a gyakorlatban azonban 188 képviselőt jelent, hiszen a tartósan beteg Horn Gyula és Toller László jó ideje egyáltalán nem tud részt venni a munkában. Az Országgyűlés harmadik független képviselője ugyanakkor, Gyenesei István kormánytag, így a szocialisták összesen 189 szavazattal számolhatnak. Az MSZP-s Szántó János júniusi tragikus halála miatt megüresedett helyet Szabadkai Tamás 32 éves sárbogárdi jogász tölti be, a képviselőjelölt a parlament első ülésnapján leteheti esküjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!