Liebmann Katalin magányossága

2001.01.15. 20:55
Továbbra sem világos, hogy a kisgazdapárt tagjai közül kik és hányan támogatják Liebmann Katalin felfüggesztett budapesti elnököt, és hányan maradtak a magyar-venezuelai cseresznyevonal felvirágoztatásán munkálkodó jelenlegi elnök mögött. A volt fővárosi vezetés kezdeményezésére létrejött válságstáb szombati ülésén a jelentések szerint tíz megye képviselői voltak jelen, akik valamennyien támogatásukról biztosították Liebmannékat. Az Index megyei körképéből kiderül, hogy a legtöbb vidéki szervezet ezt éppen fordítva gondolja, főleg a somogyi elnök, akinek telefonján hangpostára rögzített disznóvisítás fogadja az érdeklődő hívásokat.
A volt fővárosi vezetés kezdeményezésére létrejött válságstáb szombati ülésén a jelentések szerint tíz megye képviselői voltak jelen, akik valamennyien támogatásukról biztosították Liebmannékat. Az egykori budapesti elnök az Index kérdésére nem kívánt sem rebellis párttagokat, sem Torgyán-ellenes szervezeteket megnevezni. Mint elmondta, a válságstábban nincsenek kijelölt pozíciók, sem posztok, neveket pedig nem adnak ki.

Liebmann az Index érdeklődésére annyit azért elárult, hogy megyei kisgazdavezetők és nagyvárosi elnökök voltak jelen a szombati gyűlésen, ahol - Liebmann szerint - egységessé vált vidék és főváros és kiderült, mindenki őt támogatja.

,,Operatív program" Torgyán leváltására

Liebmann Katalin
a felfüggesztett budapesti FKgP-elnök
Liebmann ugyanakkor sem szövetségeseinek kilétét, sem Torgyán leváltásának tervezett ,,operatív program"-ját nem hajlandó konkrétan nyilvánosságra hozni. Az Index kérdésére a volt fővárosi elnök az említett tízből mindössze öt ,,lázadó" megyét nevezett meg: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér, és Pest megyék Liebmann szerint új elnököt akarnak.

Torgyán Józsefet a válságstáb úgy nevezett ,,operatív programmal" kívánja elzavarni, de, hogy ez pontosan mit jelent, arról az ex-vezető csak általánosságban nyilatkozott: ,,Többféle verzió született, élni kívánunk alkotmány-adta lehetőségeinkkel az elnök elmozdítására, bár tudjuk, hogy egy diktátort nem lehet alkotmányos eszközökkel elmozdítani posztjáról, mi azonban mégis erre teszünk kísérletet" - fogalmazott Liebmann.

Arra a kérdésünkre, hogy mit tervez a válságstáb az elnök szerdán, vagy csütörtökön esedékes ,,magyarországi látogatásakor" Liebmann így válaszolt: ,,Nem hiszem, hogy bármilyen lépést kéne tennünk. Az elnök úr várhatóan huszonnégy órát tölt majd itthon, hiszen továbbutazik Németországba, ez idő alatt pedig csak csomagolni lesz ideje."

Csúcs kizárná a frakcióból Torgyánt

Csúcs László
már nem először kerül összetűzésbe a pártelnökkel
Csúcs László - aki nem tagja a pártnak, csak a parlamenti frakciónak -, fontolóra veszi, hogy a kisgazda parlamenti képviselőcsoport következő ülésén kezdeményezze Torgyán József kizárását a párt képviselőcsoportjából. Erről a kisgazda pártelnökkel nyíltan szembeforduló, magukat reformkörösöknek nevező képviselők megbeszélése után nyilatkozott Csúcs László az MTI-nek hétfőn.

Torgyán József eddigi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a január 25-i frakcióülést jelentős vagdalkozások töltik majd ki - fogalmazott a kisgazda honatya, aki ebben az esetben fontolóra veszi, hogy kezdeményezze a pártelnök kizárását a képviselőcsoportból.

Csúcs László szavai szerint Torgyán József csak óvatosan vagdalkozhat, mivel igen csekély a koalíciós többség, ami - mint mondta - a rendcsinálásban jelentősen korlátozhatja a pártelnök mozgásterét.

Az elérhető megyék Torgyán-pártiak

A megyék vezetői azonban az Index megkeresésére kivétel nélkül cáfolták, hogy támogatnák Torgyán leváltását.

,,Liebmann Katalin blöfföl"- nyilatkozta Pancza István, országos alelnök, Csongrád megyei FKGP - elnök az Indexnek. Elmondta, hogy előző héten beszélt mindegyik megyei szervezet vezetőjével és álláspontjuk az, hogy elítélik Liebmann Katalint, Molnár Róbertet és Lányi Zsoltot is. Pancza azt szeretné, hogy minél előbb folytassák le a fegyelmit a szakadárok ellen.

,,Liebmann hisztériát kelt"

Nem értjük a Liebmann Katalin- féle hisztériakeltést - mondta az Indexnek Gonda Barna, a szabolcsi kisgazdák megyei főtitkára. A megye Torgyán József hátországának számit, Liebmann Katalin mégis azt nyilatkozta, hogy a szabolcs-szatmár-bereg megyei kisgazdák támogatják Torgyán leváltását. Gonda Barna ezt cáfolta, és kifejtette, hogy Liebmann nyilatkozatai nem tükrözik a párt véleményét.

A komárom megyei elnök, Rézi Árpád, megkeresésünkre kijelentette: "Liebmann Katalin folyamatosan valótlanságokat állít, előbb-utóbb komoly per lesz még ebből." Az elnök arra a kérdésünkre, hogy mennyire tartja komolynak a kisgazda válságstáb törekvéseit, alpári stílusú válaszában nagyjából azt mondta, hogy semennyire.

Hangpostára rögzített disznóvisítás

A somogy megyei szervezethez mindössze egy hangposta tartozik, ahol - találóan - egy szomorú házi sertés visítása helyezi frappáns kontextusba a megyei pártviszonyokat.

,,Nincs itt semmilyen válság"

Győr-Moson-Sopronban a helyi vezető érdeklődésünkre így válaszolt: ,,Én nem tudom, hogy mi ez a válságstáb, meg, hogy ki találta ezt ki, nincs a pártban semmilyen válság."  • Tippek
  • Hírek