Termelési riport 2000

2000.08.01. 13:47
Egy műfaj újjászületését kísérhették végig mindazok a szerencsétlenek, aki kedd reggel véletlenül az m1 reggeli műsorára kapcsoltak. Ez a műfaj a termelési riport. A közszolgálati televízió élőben tudósított Mezőkövesdről, ahol a munkagépek autópályaépítés címén túrták a földet.
Háromszor kapcsolták a helyszínt, a képernyő bal felső sarkában pedig büszkén virított a ,,Mezőkövesd ÉLŐ" felirat. Az építésvezető a felsorolta a megmozgatandó föld mennyiségét, a sok ezer köbméternyi magyar anyaföldet, amit elvisznek, hogy a helyén épülhessen az út. Hallhattuk szájából a töltésépítés fortélyait, és az élvezetek csúcspontján, az aszfalt kopórétegének felrakását tekinthettük meg.

"Érezni lehetett, itt valami nem mindennapi dolog készül. Vállalkozók - nem a robbantósok, a becsületesek - hada lepi el az út környékét, ahogy épül az út"
És a gépek csak hordták a magyar anyaföldet, hogy a helyére magyar bányák magyar kövét hordják.

A riporter pedig csillogó szemmel hallgatta a mestert. Tapintani lehetett a feszültséget. A problémákat, amelyeket leküzdenek. A munkáshónaljak izzadtságszaga átsütött a képernyőn. De a pálya épül, határidőre. Az ember már látta, amint Schamschula György a választás előtt egy héttel végighajt a félkész pályán, sül az ökör, folyik a sör, a nép meg boldog.

Érezni lehetett, itt valami nem mindennapi dolog készül. Vállalkozók - nem a robbantósok, a becsületesek - hada lepi el az út környékét, ahogy épül az út. Sosem látott fejlődésnek indul az a település, amelyiknek jut a pályából. Mondta az egyik helyi polgármester. Mert nélküle nem lehet hiteles termelési riportot készíteni.

"És a gépek nyomán egyszerre sejlett fel az ötéves terv teljesítésének lehetősége, a vidék felzárkóztatása és a szép magyar jövő"
És a gépek nyomán egyszerre sejlett fel az ötéves terv teljesítésének lehetősége, a vidék felzárkóztatása és a szép magyar jövő. Ahol magyar vállalkozók, magyar pénzből, közbeszerzés nélkül, valaminél öt százalékkal olcsóbban, másféléves késéssel építik az utat. Hol vannak már a fejek, amelyek hullását Orbán Viktor ígérte, ha nem kezdik el építeni a pályát áprilisban, májusban és júniusban. A fejek a helyükön, az út pedig épül. Augusztusban.

Autópályaépítés reggel hétkor, élőben. Holnap reggel majd Torgyán doktor áll a búzában. Beásva, hogy mellig érjen. Még szerencse, hogy a kereskedelmi tv2 megmentette a nézőket. Csak egy kapcsolás, és az ember Schmuck Andor és Molnár Róbert fogyókúraversenyébe csöppent. A stúdióban a két operettpolitikus élőben tűket szúrt a fülébe, hogy jobban fogyjanak. Úgyhogy márcsak az aszfalt hízik.