Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország katonákat küldene Afganisztánba?

2007.10.24. 23:06
Hollandia 150 főt vár Magyarországról afganisztáni missziójának meghosszabbításához.

Magyarország kész lehet arra, hogy katonákkal segítse a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, a NATO vezette ISAF-küldetés keretében tevékenykedő holland katonai missziót - értesült holland kormánykörökből az NRC Handelsblad című napilap szerdán.

A délután megjelenő újság szerint összesen ötven főről lenne szó. Hírügynökségi értesülések szerint 150 főről folynak tárgyalások, és a különítmény jövő nyár végén kezdené meg tevékenységét. A témáról állítólag kétoldalú tárgyalások folynak a holland és a magyar kormány között.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. Jelezte, hogy Szekeres Imre miniszter Noordwijkban, a kötetlen NATO-ülés keretében még találkozik holland kollégájával, Eimert van Middelkooppal, és azt követően, csütörtökön adnak tájékoztatást az ülésen történtekről.

A legtekintélyesebb holland újságok közé tartozó NRC Handelsblad a címoldalon közölt cikkben emlékeztetett arra, hogy Hollandia a napokban fog dönteni az 1700 fős erő jövőre lejáró mandátumának esetleges meghosszabbításáról, és azon fáradozik, hogy minél több tagállamot bevonjon a veszélyesnek tartott vidéken folytatott műveletbe. A lap szerint a meghosszabbítás jóváhagyása egy lépéssel közelebb kerülne Magyarország szerepvállalásával.

Az NRC úgy tudja, a magyar illetékesekkel elsősorban a küldetés anyagi terheiről folynak még tárgyalások, ugyanis Magyarország nem kívánja vállalni a teljes költséget.

Többen is csatlakoznának

Eimert van Middelkoop az informális miniszteri ülésen a várakozásoknak megfelelően arra sürgette a NATO-tagokat, hogy a tisztességes tehermegosztás elve alapján kapcsolódjanak be a dél-afganisztáni műveletekbe. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral közösen tartott syerdai sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy több tagállam máris újabb felajánlásokat tett. Nem részletezték, mely országokról van szó, de Franciaország, Szlovákia és Csehország, valamint a nem NATO-tag Grúzia esetében tudható, hogy fontolgatják, csapatokat küldenének Afganisztánba. Párizs - most először - néhány tucat kiképzőtisztet, Pozsony 50, Prága és Grúzia 200-200 katonát delegálna. Diplomáciai források szerint összesen kilenc ország jelezte szerdán, hogy újabb hozzájárulásokat tervez. A holland csapatokat jelenleg egy 900 fős ausztrál kontingens segíti Uruzgánnál, de ennek az egységnek a jövője is a holland döntéstől függ.

Van Middelkoop mellett Noordwijkben Robert Gates amerikai védelmi miniszter és néhány más tagállam képviselője is sürgette az afganisztáni hozzájárulások bővítését. De Hoop Scheffer sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, a jelenleg mutatkozó hiányt már 90 százalékban feltöltötték.