Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Magyarország katonákat küldene Afganisztánba?

2007.10.24. 23:06
Hollandia 150 főt vár Magyarországról afganisztáni missziójának meghosszabbításához.

Magyarország kész lehet arra, hogy katonákkal segítse a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, a NATO vezette ISAF-küldetés keretében tevékenykedő holland katonai missziót - értesült holland kormánykörökből az NRC Handelsblad című napilap szerdán.

A délután megjelenő újság szerint összesen ötven főről lenne szó. Hírügynökségi értesülések szerint 150 főről folynak tárgyalások, és a különítmény jövő nyár végén kezdené meg tevékenységét. A témáról állítólag kétoldalú tárgyalások folynak a holland és a magyar kormány között.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. Jelezte, hogy Szekeres Imre miniszter Noordwijkban, a kötetlen NATO-ülés keretében még találkozik holland kollégájával, Eimert van Middelkooppal, és azt követően, csütörtökön adnak tájékoztatást az ülésen történtekről.

A legtekintélyesebb holland újságok közé tartozó NRC Handelsblad a címoldalon közölt cikkben emlékeztetett arra, hogy Hollandia a napokban fog dönteni az 1700 fős erő jövőre lejáró mandátumának esetleges meghosszabbításáról, és azon fáradozik, hogy minél több tagállamot bevonjon a veszélyesnek tartott vidéken folytatott műveletbe. A lap szerint a meghosszabbítás jóváhagyása egy lépéssel közelebb kerülne Magyarország szerepvállalásával.

Az NRC úgy tudja, a magyar illetékesekkel elsősorban a küldetés anyagi terheiről folynak még tárgyalások, ugyanis Magyarország nem kívánja vállalni a teljes költséget.

Többen is csatlakoznának

Eimert van Middelkoop az informális miniszteri ülésen a várakozásoknak megfelelően arra sürgette a NATO-tagokat, hogy a tisztességes tehermegosztás elve alapján kapcsolódjanak be a dél-afganisztáni műveletekbe. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral közösen tartott syerdai sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy több tagállam máris újabb felajánlásokat tett. Nem részletezték, mely országokról van szó, de Franciaország, Szlovákia és Csehország, valamint a nem NATO-tag Grúzia esetében tudható, hogy fontolgatják, csapatokat küldenének Afganisztánba. Párizs - most először - néhány tucat kiképzőtisztet, Pozsony 50, Prága és Grúzia 200-200 katonát delegálna. Diplomáciai források szerint összesen kilenc ország jelezte szerdán, hogy újabb hozzájárulásokat tervez. A holland csapatokat jelenleg egy 900 fős ausztrál kontingens segíti Uruzgánnál, de ennek az egységnek a jövője is a holland döntéstől függ.

Van Middelkoop mellett Noordwijkben Robert Gates amerikai védelmi miniszter és néhány más tagállam képviselője is sürgette az afganisztáni hozzájárulások bővítését. De Hoop Scheffer sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, a jelenleg mutatkozó hiányt már 90 százalékban feltöltötték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!